În ultimii ani, supermarketurile din România au început să susțină producătorii locali. Însă, de acum încolo, s-ar putea să vedem din ce în ce mai rar produse din România pe rafturile magazinelor. Fermierii au la dispoziție o metodă mai bună de a-și vinde produsele.
Produsele locale sunt la mare căutare. În ultimii ani, fermierii și agricultorii au reușit să semneze contracte cu diverse magazine pentru comercializarea anumitor produse. Însă, nemulțumiri au existat de fiecare dată.
De multe ori, produsele pe care comercianții le cumpărau de la fermieri ajungeau pe tarabe sau pe rafturile magazinelor și de cinci ori mai scumpe. Tocmai din acest motiv, fermierii din România au îmbrățișat o metodă inovativă de comerț.
De acum încolo, la dispoziția lor stau automatele pentru fermieri, o idee implementată de Jaroslav Zetocha. Acesta este primul producător care a încercat să își vândă producția prin intermediul automatelor.
Potrivit agrointel.ro, Jaroslav Zetocha are mai bine de un an de când își vinde cartofii prin intermediul automatelor pentru fermieri. În primele șase luni, după ce a făcut mai multe calcule, fermierul din Bihor a ajuns la concluzia că și-a amortizat investiția.
După ce a văzut că acest sistem a funcționat de minune în cazul său, a decis să implementeze ideea la nivelul întregii țări. Astfel, de acum încolo, fermierii care nu vor să își mai bată capul, pot apela la automatele care pot fi montate chiar la poarta fermei.
În acest fel, susține Jaroslvav Zetocha, alimentele se păstrează mult mai bine decât dacă ar fi comercializate pe tarabele din piață. În aceste tonomate, fermierii pot pune legume, fructe, ouă, brânză și fructe naturale.
Fermierii care vor să își amplaseze în fața porții astfel de automate, trebuie să plătească 6.000 de euro. Prețul poate să difere în funcție de zona unde va fi amplasat, dar și de modelul pe care și-l dorește fermierul. Cu cât automatul are mai multe compartimente, cu atât costurile vor fi mai mari.
Însă, dincolo de aspectul costurilor, automatele vor rezolva una dintre cele mai mari probleme pentru fermierii mici și mijlocii. Și anume, valorificarea producției. Cu ajutorul automatelor, aceștia își pot vinde marfa la un preț corect chiar din fața porții, fără prea mari bătăi de cap.
Modul de funcționare al automatelor este unul simplu, astfel că nu va da bătăi de cap nici fermierilor și nici cumpărătorilor. Automatele au compartimente speciale, iar fiecăruia îi este alocat un număr. Cumpărătorii selectează numărul unei anumite celule, iar plata o pot face atât numerar, cât și cu cardul.