Fotbal intern

Adio spectatori în tribune în acest sezon! Valul trei de COVID-19 ţine stadioanele închise

21.03.2021 | 22:19
Adio spectatori in tribune in acest sezon Valul trei de COVID19 tine stadioanele inchise
ADVERTISEMENT

Stadioanele vor rămâne închise pe tot parcursul acestui sezon. În urmă cu o lună, oficialii cluburilor din Liga 1 sperau ca măcar o parte a fanilor să poată reveni pe stadioane, însă creşterea accelerată a numărului de cazuri a zădărnicit acest planuri şi tribunele vor rămâne pustii cel puţin până în vară. 

A trecut un an de când stadioanele din România s-au închis. Pe 8 martie 2020 au fost ultimele meciuri care s-au desfăşurat cu spectatori în tribune în România: Csikszereda – Petrolul și Rapid – CSM Reșița din Liga 2.

ADVERTISEMENT

Adio spectatori în tribune în acest sezon! LPF şi MTS au sperat să se deschidă stadioanele în primăvară

Suporterii au avut acces în tribune la cele două meciuri, iar la scurt timp după începerea meciurilor au intrat în vigoare regulile de limitare a accesului numărului de spectatori la 1000. Însă, cu 5000 de fani deja în tribune la Rapid – CSM Reşiţa, autorităţilor le-ar fi fost dificil să trieze şi să scoată 4000 de oameni din stadion. Aşa că, ei au fost ultimii fani din România care au călcat pe un stadion.

La începutul anului 2021, Ministrul Tineretului şi Sportului, Carol Eduard Novak alături de Justin Ştefan, secretarul general al LPF, au fost printre oamenii din sport care voiau să obţină deschiderea stadioanelor.

ADVERTISEMENT

Răzvan Burleanu, optimist la începutul anului: “Vrem ca primul meci al echipei naționale la care să participe suporteri să fie meciul cu Germania”

Majoritatea patronilor de cluburi din fotbalul românesc au îmbrăţişat ideea deschiderii stadioanelor, mai ales că ar fi avut numai de câştigat în urma acestor idei. Şi preşedintele FRF, Răzvan Burleanu s-a declarat optimist cu privire la accesul fanilor în tribune şi spera ca meciul România – Germania din 28 martie să se joace cu fani:

”Discutăm în acest moment și cu reprezentanții Guvernului și cu UEFA, astfel încât la începutul lunii martie să anunțăm scenariul ales. Vrem ca primul meci al echipei naționale la care să participe suporteri să fie meciul cu Germania, unde să avem o capacitate de 30%”, spunea Burleanu în ianuarie.

ADVERTISEMENT

LPF voia să îşi asume respectarea regulilor şi deschiderea stadioanelor: “Le vom demonstra că regulile propus asigură protejarea sănătăţii”

În urmă cu trei săptămâni, secretarul general al LPF, Justin Ştefan, a declarat că după o discuţie cu Carol Eduard Novak, se va întâlni cu Vlad Voiculescu şi Raed Arafat pentru a le demonstra că regulile propuse asigură protejarea sănătăţii publicului:

“Ne-am întâlnit cu ministrul Eduard Novak. Ne-a asigurat că avem sprijinul lui pentru deschiderea stadioanelor. Urmează să avem discuţii cu domnii Arafat şi Voiculescu în perioada imediat următoare, sens în care vom trimite solicitări oficiale către IGSU şi Ministerul Sănătăţii.

ADVERTISEMENT

Le vom demonstra acestor domni că regulile propuse de noi asigura protejarea sănătăţii oamenilor şi, împreună cu liderii de galerii, ne vom asuma respectarea acelor reguli, în caz contrar urmând a accepta ideea de a se reveni asupra deciziei de deschidere a stadioanelor”, a scris Ştefan pe Facebook.

Arafat şi Voiculescu, acuzaţi de discriminare de LPF: “Le vom cere să înceteze imediat orice formă de discriminare în raport cu fanii din fotbalul românesc”

Oficialii LPF se simţeau discriminaţi de deciziile autorităţilor statului care au deschis restaurantele, cinematografele şi alte activităţi, însă fără a permite nici măcar un acces limitat pe stadioanele din România:

“Le vom cere să înceteze imediat orice formă de discriminare în raport cu fanii din fotbalul românesc şi să asigure un tratament egal al sportului în raport cu alte activităţi de divertisment precum spectacolele, cinematografele, restaurantele etc.

Este inacceptabil ca industria sportului să fie tratată diferit în raport cu alte industrii. Familia sportului românesc s-a trezit şi nu va permite nimănui că sportul şi fanii săi să nu fie respectaţi”, spunea Ştefan cu trei săptămâni în urmă.

Numărul cazurilor COVID-19 din România a crescut de patru ori în ultima lună! 

Numai că, situaţia nu a evoluat deloc favorabil în ultima vreme. Numărul infectărilor a crescut agresiv în ultima lună, iar restaurantele, cinematografele şi multe alte activităţi cu spectatori au fost închise sau suspendate.

Cât despre redeschiderea stadioanelor nici nu poate fi vorba. Meciul România – Germania se va disputa fără spectatori, la fel ca şi toate meciurile din acest sezon. Mai mult, trendul arată o creştere abruptă a numărului de cazuri şi specialiştii susţin că într-o lună România ar putea avea un număr record de cazuri înregistrate.

Specialiştii se tem de un nou record negativ de infectări: 20.000 de cazuri pe zi!

Pe data de 8 februarie se înregistrau 1319 cazuri pe teritoriul României. Pe data de 11 martie, la o lună şi trei zile distanţă, numărul era de patru ori mai mare: 5236 de cazuri. Specialiştii susţin că este posibil să asistăm la 20.000 de cazuri zilnice la începutul lunii aprilie, record de la începutul pandemiei.

În aceste condiţii, deschiderea tribunelor este imposibilă în acest sezon, în condiţiile în care pandemia nu dă semne că se va termina curând. Acelaşi lucru se întâmplă şi în celelalte ţări ale Europei.

Unele dintre ele au deschis o parte a stadioanelor în toamnă: Germania, Franţa sau Anglia. Însă, la scurt timp după, fanii au avut interzis în tribune şi în acest moment în marile campionate ale Europei meciurile se desfăşoară fără spectatori.

  • 897.115 de cazuri COVID-19 s-au înregistrat în România de la începutul pandemiei
  • 22.208 de români au murit din cauza infecţiei cu noul coronavirus
ADVERTISEMENT