News

Adjunctul Avocatului Poporului, revocat din funcție. Cu ce a greșit Daniel Iovănescu

Daniel Iovănescu, adjunct al Avocatului Poporului, a fost revocat din funcție de Birourile Permanente ale Parlamentului, pentru că activitatea sa era problematică.
14.06.2023 | 08:35
Adjunctul Avocatului Poporului revocat din functie Cu ce a gresit Daniel Iovanescu
Adjunctul Avocatului Poporului, revocat din funcție. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mai exact, activitatea lui Iovănescu aducea atingere funcționării în bune condiții a instituției. Daniel Iovănescu fusese numit în funcție la 26 octombrie 2022, cu un mandat de 5 ani, fiind expert în domeniul prevenirii torturii. Cea care a solicitat revocarea lui Iovănescu a fost chiar Renate Weber, Avocatul Poporului.

Adjunctul Avocatului Poporului, revocat din funcție

Așadar, comisiile juridice ale Parlamentului au adoptat pe 23 mai solicitarea Renatei Weber. Conform acestei solicitări, ”aproape în fiecare zi, lucrările pe care Daniel Iovănescu le prezintă sunt retrimise cu rezoluţii ale Avocatului Poporului privind corectarea acestora, în aşa fel încât să respecte legea”.

ADVERTISEMENT

Practic, Renate Weber acuza că e imposibil să colaboreze cu Daniel Iovănescu. De altfel, povestea relației profesionale dintre Renate Weber și Daniel Iovănescu e complicată și durează de mai bine de 9 ani, timp în care Daniel Iovănescu, fost angajat al serviciilor secrete, i-a fost mai mereu ”secund” Renatei Weber inclusiv în Parlamentul European, conform DC News.

Cert e că acum cei doi sunt cel puțin distanți, astfel că Weber consideră că nu poate lucra cu Iovănescu, un individ care îi contestă autoritatea și care face multe greșeli din punct de vedere profesional. “Atitudinea constantă a domnului adjunct Daniel Iovănescu face imposibilă colaborarea dintre Avocatul Poporului şi acesta, cu consecinţa apariţiei unor disfuncţionalităţi în activitatea instituţiei.

ADVERTISEMENT

Din păcate, de la data numirii sale în funcţia de adjunct al Avocatului Poporului, domnul Daniel Iovănescu a dovedit, prin actele întocmite sau avizate în calitate de adjunct, încălcarea cadrului legal de organizare şi funcţionare care guvernează statutul Avocatului Poporului, contestând în permanenţă autoritatea Avocatului Poporului şi vulnerabilizând activitatea instituţiei”, este precizat în document.

Concret, Daniel Iovănescu e acuzat că nu respectă autoritatea Avocatului Poporului. “Analizând solicitarea transmisă de doamna Renate Weber privind revocarea din funcţia de adjunct al Avocatului Poporului a domnului Daniel lovănescu, precum şi punctul de vedere al domnului Daniel lovănescu cu privire la cele semnalate în sesizarea doamnei Renate Weber, cele două comisii au reţinut următoarele: instituţia Avocatului Poporului este condusă de Avocatul Poporului, care este asistat, in activitatea sa, de adjuncţi, specializaţi pe anumite domenii de activitate.

ADVERTISEMENT

Aşadar, Avocatul Poporului nu este organ colegial, având un tip de conducere unipersonală, Avocatul Poporului conducând această instituţie, iar adjuncţii săi având rolul de a-l asista, prin aportul lor de coordonare a activităţii din domeniul lor de activitate, fiind specializaţi fiecare pe unul dintre cele şase domenii de activitate prevăzute de lege”, se arată în raportul comun al Comisiilor juridice.

Totodată, raportul menționează că “în cazul adjuncţilor, numirea se face de Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, la propunerea Avocatului Poporului. În mod similar, revocarea din funcţie trebuie să se facă tot de Birourile permanente, la propunerea Avocatului Poporului, întrucât, din economia dispoziţiilor Legii 35/1997, republicată”. Avocatul Poporului rămâne în țara noastră o instituție centrală de stat care are rolul de a proteja drepturile și libertățile cetățenilor față de abuzurile autorităților publice. Așa cum Ziariștii.com remarca, Iovănescu i-a fost adjunct loial Renatei Weber de mai bine de 9 ani, fiind ”repartizat” aici de către serviciile secrete.

ADVERTISEMENT
Antrenor nou în Superliga! A semnat cu 2 zile înainte de startul sezonului:...
Antrenor nou în Superliga! A semnat cu 2 zile înainte de startul sezonului: „Bun venit!”
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să...
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să nu ne păcălim încă o dată
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Povestea elevului de la Centrul de Detenţie care a luat 10 la Matematică...
Povestea elevului de la Centrul de Detenţie care a luat 10 la Matematică la Bac. Visează să dea la Drept
Cum a putut-o numi Monica Gabor pe fiica ei, după ce Irina a...
Cum a putut-o numi Monica Gabor pe fiica ei, după ce Irina a părăsit România, unde a venit pentru a-şi vedea tatăl la azil!
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur,...
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
SIMONA BUCURA OPRESCU, noi informații privind RECALCULAREA PENSIILOR: Așa se calculează veniturile seniorilor
SIMONA BUCURA OPRESCU, noi informații privind RECALCULAREA PENSIILOR: Așa se calculează veniturile seniorilor
Tatăl lui Drăguș, strigăt de disperare către fiul său: „E ca o tortură....
Tatăl lui Drăguș, strigăt de disperare către fiul său: „E ca o tortură. Să ne deschidă poarta. Ne-a blocat peste tot. Nu ne-a chemat la nuntă”
Sperietoarea Europei. Șoșoacă, umilită în Parlamentul European
Sperietoarea Europei. Șoșoacă, umilită în Parlamentul European
Este ŞTIREA MOMENTULUI în toată Europa. LIVE VIDEO
Este ŞTIREA MOMENTULUI în toată Europa. LIVE VIDEO
„Cum să îi fie ruşine?” Reacția lui ÎPS Teodosie, după ce o femeie...
„Cum să îi fie ruşine?” Reacția lui ÎPS Teodosie, după ce o femeie căsătorită s-a plâns de o situație care pare rușinoasă pentru familia ei
Secretul longevității Sofiei Vicoveanca, la 82 de ani: „Eu mănânc fructele, nu le...
Secretul longevității Sofiei Vicoveanca, la 82 de ani: „Eu mănânc fructele, nu le storcesc pe față!”. De ce se ferește total, ca să nu-și distrugă vocea?