News

Administrarea vaccinului anti-Covid AstraZeneca, întreruptă temporar în 9 state europene. Care au fost motivele sistării imunizării

11.03.2021 | 16:54
Administrarea vaccinului antiCovid AstraZeneca intrerupta temporar in 9 state europene Care au fost motivele sistarii imunizarii
ADVERTISEMENT

Nouă state europene, printre care Danemarca, Norvegia și Italia, au întrerupt temporar, ca măsură de precauție, administrarea vaccinului anti-Covid-19 dezvoltat de compania farmaceutică anglo-suedeză AstraZeneca, din cauza unor cheaguri de sânge apărute la mai multe persoane imunizate.


 Agenția Europeană a Medicamentului, în urma anchetei preliminare: „Niciun indiciu că vaccinul AstraZeneca a cauzat un deces în Austria”

Update, ora 18:00.În urma unei anchete preliminare, Agenția Europeană a Medicamentului nu a constatat existența unei legături între vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de AstraZeneca şi decesul unei infirmiere din Austria căreia îi fusese administrat acest ser.

ADVERTISEMENT

Anunțul vine la scurt timp după ce autoritățile austriece au hotărât să întrerupă temporar, ca măsură de precauție, vaccinarea cu dozele din lotul ABV2856, după moartea femeii de 49 de ani, din cauza unor „grave tulburări de coagulare a sângelui”, la câteva zile după ce a fost imunizată.

Nouă state europene au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca

Update, ora 16:30. Numărul statelor europene care au luat hotărârea de a suspenda temporar administrarea vaccinului anti-Covid dezvoltat de Astra Zeneca ajunge la 9. Este vorba despre Danemarca, Austria, Estonia, Luxermburg, Lituania, Letonia, Norvegia, Italia și Islanda.

ADVERTISEMENT

Date fiind suspiciunile privind efectele secundare care ar putea apărea în urma administrării dozelor din lotul ABV2856, Agenția italiană pentru Medicamente (AIFA) a interzis, ca măsură de precauție, utilizarea pe întreg teritoriul țării.

Eșantioanele respective vor fi analizate de Institutul Național de Sănătate, urmând ca AIFA să comunice în cel mai scurt timp „orice informații noi care devin disponibile” în legătură cu această cercetare.

ADVERTISEMENT

Facem o pauză în vaccinarea cu AstraZeneca. Aşteptăm informaţii, pentru a vedea dacă există o legătură între vaccinare şi cheaguri de sânge. Este o măsură de precauţie”, a anunţat și Geir Bukholm, un oficial de rang înalt de la Institutul Naţional de Sănătate Publică al Norvegiei.


Știrea Inițială, ora 13:55. Anunțul a fost făcut joi, 11 martie, printr-un comunicat transmis de reprezentanții Agenția Națională de Sănătate, care precizează, însă, că nu se poate vorbi deocamdată despre o legătură clară între vaccinuri și aceste cheaguri de sânge.

ADVERTISEMENT

Și Austria a oprit, alături de alte șase state europene, folosirea unui lot de doze AstraZeneca, în urma unui deces cauzat de probleme de coagulare a sângelui. Trebuie spus că niciuna dintre dozele respective nu a ajuns în România.

Danemarca a întrerupt administrarea vaccinului dezvoltat de AstraZeneca

Decizia de suspendare a administrării serului anti-Covid dezvoltat de AstraZeneca vine ca urmare a raportării unor „cazuri grave de fomare de cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu vaccinul contra Covid-19 al AstraZeneca”, anunță Agenția Națională de Sănătate, cu precizarea că „în acest moment nu există nicio dovadă privind o relație cauzală cu vaccinarea”.

Atât noi, cât și Agenția Daneză a Medicamentului trebuie să răspundem la informațiile, din Danemarca și alte țări europene, privind posibile efecte secundare serioase”, a declarat directorul autorității pentru sănătate din Danemarca, Soren Brostrom.

Și Austria a luat această decizie, după decesul unei femei de 49 de ani

În altă ordine de idei, autoritățile austriece au încetat administrarea unui lot de vaccinuri produse de compania britanico-suedeză AstraZeneca, după ce o asistentă de 49 de ani a decedat din cauza unor probleme grave de coagulare a sângelui.

În plus, una dintre colegele ei, în vârstă de 35 de ani, vaccinată cu acelaşi lot, se recuperează după o embolie pulmonară. Cu toate acestea, „la ora actuală nu există indicii că vaccinarea a avut aceste consecinţe, care nu se numără printre efectele secundare repertoriate ale acestui vaccin”.

Oficiul Federal pentru Siguranță în Sănătate (BASG) a primit două raportări de cazuri în legătură temporală cu vaccinările efectuate din același lot de vaccinuri AstraZeneca în centrul clinic din Zwettl”, se arată în comunicatul de presă transmis la sfârșitul săptămânii trecute.

Chiar dacă apariția unor cheaguri de sânge nu se numără printre reacțiile adverse cunoscute ale vaccinului, agenția dă asigurări că va avea loc o anchetă pentru a exclude complet orice posibilă legătură. Până atunci, „dozele rămase din respectivul lot de vaccinuri nu vor mai fi administrate, ca măsură de precauție”.

Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburg au suspendat la rândul lor vaccinările cu doze din acest lot livrat în 17 ţări. Trebuie spus, însă, că România nu se numără printre ele.

ADVERTISEMENT
VIDEO Singurul filmuleț cu Bruce Lee într-o luptă MMA! Imagini incredibile publicate după...
VIDEO Singurul filmuleț cu Bruce Lee într-o luptă MMA! Imagini incredibile publicate după jumătate de secol
Lovitură de teatru în dosarul tragediei de la 2 Mai: judecătoarea Ancuța Popoviciu,...
Lovitură de teatru în dosarul tragediei de la 2 Mai: judecătoarea Ancuța Popoviciu, recuzată și transferată în aceeași zi
BREAKING NEWS! Incendiu cu degajări mari de fum lângă stadionul DINAMO! Autoritățile au...
BREAKING NEWS! Incendiu cu degajări mari de fum lângă stadionul DINAMO! Autoritățile au intervenit în forță!
20 de judeţe intră de la 10.00 sub avertizare de ploi, grindină şi...
20 de judeţe intră de la 10.00 sub avertizare de ploi, grindină şi vijelii. Vreme severă până joi dimineaţă
Decizia lui Irinel Columbeanu după ce fiica lui, Irina, l-a chemat să locuiască...
Decizia lui Irinel Columbeanu după ce fiica lui, Irina, l-a chemat să locuiască în Statele Unite!
Ultima oră / Îndrăgita actriță a ajuns în stare gravă la spital, în...
Ultima oră / Îndrăgita actriță a ajuns în stare gravă la spital, în urma unui accident. 'Va fi o recuperare lungă'
Guvernul „arde” bătrânii la buzunare. Cine sunt seniorii care nu primesc nimic în...
Guvernul „arde” bătrânii la buzunare. Cine sunt seniorii care nu primesc nimic în plus la pensie
Scene șocante în Parlamentul României. Doi deputați s-au luat la bătaie. Ce a...
Scene șocante în Parlamentul României. Doi deputați s-au luat la bătaie. Ce a urmat apoi
Rețetă cu un secret mănăstiresc. Vinete cu ardei copți, pregătite de măicuțe
Rețetă cu un secret mănăstiresc. Vinete cu ardei copți, pregătite de măicuțe
Anamaria Prodan, detalii intime despre relaţia cu Ronald Gavril: „Acesta este avantajul să...
Anamaria Prodan, detalii intime despre relaţia cu Ronald Gavril: „Acesta este avantajul să ai un iubit mai tânăr”
Șofer român de TIR, reacție uluitoare când e prins într-o parcare din Belgia...
Șofer român de TIR, reacție uluitoare când e prins într-o parcare din Belgia că dormea în camion. „Șeful preferă să plătească amenda, e mai ieftin decât hotelul”
Irinel Columbeanu, prima veste bună de când e la azil. Fostul soț al...
Irinel Columbeanu, prima veste bună de când e la azil. Fostul soț al Monicăi Gabor scapă de problemele cu banii? Ce veste a primit