News

Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București, 88 de milioane de lei pentru salubrizarea parcurilor. Ce locuri vor fi curățate în Capitală

Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București plătește 88 de milioane de lei pentru salubrizarea parcurilor! Ce locuri vor fi curățate în Capitală
28.01.2022 | 18:00
Administratia Lacuri Parcuri si Agrement Bucuresti 88 de milioane de lei pentru salubrizarea parcurilor Ce locuri vor fi curatate in Capitala
Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București, 88 de milioane de lei pentru salubrizarea parcurilor!
ADVERTISEMENT

Prins într-un scandal politic între fostul primar și actualul edil, Bucureștiul a ajuns un oraș cu probleme serioase de salubritate. Nici împărțeala pe sectoare nu a ieșit prea bine, în condițiile în care și aici există clinciuri evidente între cei care au ocupat poziția de primar și ultimii câștigători ai alegerilor, vezi situația Clotilde Armand versus Dan Tudorache.

Cert este că, Nicușor Dan, primarul general al orașului a sărit la gâtul companiilor înființate de fostul edil Gabriela Firea și le-a amenințat cu desființarea. Nu toate au mers perfect și zone întregi ale orașului, în special parcurile, au devenit adevărate focare de infecție.

ADVERTISEMENT

Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București, 88 de milioane de lei pentru salubrizarea parcurilor Capitalei!

De altfel, de-a lungul timpului, FANATIK a scos în evidență problema aceasta și a sesizat felul în care au ajuns să arate parcurile celui mai important oraș al țării. Culmea, nici măcar locurile de joacă ale copiilor n-au mai fost întreținute, acestea ajungând niște parcuri ale groazei, așa cum am scris AICI.

Grădina Cișmigiu, altădată o nestemată a Bucureștiului, parcul Regele Mihai I, fost Herăstrău, dar și alte asemenea locuri s-au transformat încet, dar sigur în zone mizerabile pe care oamenii au ajuns chiar să le ocolească.

ADVERTISEMENT

Munți de gunoaie au pus stăpânire pe parcurile Capitalei, șobolanii au început să umble nestingheriți pe alei ziua în amiaza mare, gândaci, ploșnițe, căpușe și țânțari, Bucureștiul le-a avut pe toate într-o vară a anului 2021 înfiorătoare din acest punct de vedere.

Pusă la zid, Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București a anunțat că anul acesta situația se va schimba. ALPAB este gata să plătească acum o căruță de bani pentru ca parcurile Capitalei să nu mai arate ca după război.

ADVERTISEMENT

Astfel, atenție mare, nu mai puțin de 88 de milioane de lei, adică peste 17 milioane de euro vrea să achite instituția pentru curățarea anumitor zone ale Bucureștiului.

Ce parcuri bucureștene se pregătesc de curățenie generală

Activitatea de întreținere și salubrizare spații verzi și alei are ca scop realizarea unui ambient plăcut, prezervarea mediului specific și moștenirii dendrologice caracteristice a parcurilor aflate în administrarea ALPAB pentru a menține și ridica, atât potențialul recreativ și de agrement al acestora, cât și rolul lor de factor depoluant bine încadrat în arhitectura urbanistică și peisagistică a municipiului.

ADVERTISEMENT

De remarcat că, pentru o mai bună desfășurare a activităților, având în vedere suprafața mare pe care se vor presta serviciile, zonele au fost împărțite în mai multe loturi.

Concret, lotul I este format din Parcul Cișmigiu, Parcul Izvor, Parcul Unirii plus aliniament Piața Unirii – Piața Constituției, dar și laterale ceas și spațiu verde fântâni. De asemenea, Sera Ghencea și Grup Social Ghencea fac și ele parte din lot. Suprafața totală este de 349.439 mp și durata acordului, ca pentru fiecare lot în parte, este de doi ani de zile.

Lotul II are o suprafață și mai mare de 817.739 mp și cuprinde Parcul Regele Mihai I (Herăstrăul nou, Herăstrăul vechi și Miorița), Parcul Băneasa și Satul Francez.

Lotul III este format din Parcul Carol I și Parcul Tineretului, în timp ce lotul IV înseamnă axa N-S (plus platou Teatrul Național, Rond și triunghiuri Universitate), Academia Militară, Jardiniera Dâmbovița (jardiniere și alveole situate între verticala taluzului amenajat și trotuarul de beton pe toată lungimea cursului râului Dâmbovița de pe raza administrativ teritorială a Municipiului București), Sala Palatului, Ateneul Român, Odeon, Piața Tricolorului.

Nu în ultimul rând, lotul V este alcătuit din Parcul Circul de Stat, Parcul Floreasca, Parcul Bordei, Circuitul turistic Floreasca – Tei (inclusiv spații verzi Calea Floreasca), Parcul Verdi, Toboc.

Ce vrea să primească ALPAB de peste 17 milioane de euro

Preț de doi ani de zile Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București vrea să aibă parte de mai multe lucrări de specialitate din partea celui care câștigă licitația.

Mai exact discutăm despre degajarea terenului de frunze, crengi și strângerea lor în grămezi, curățarea de lăstari și drajoni, acțiuni care trebuie realizate zilnic. De asemenea, vor fi realizate mobilizarea terenului, diverse săpături și extracții de cioate, tăieri, toaletări și corecții de arbuști.

Mușuroit și plantat de trandafiri, defrișări, pliviri de buruieni, tunderea gardurilor vii, cosire manuale și mecanică, spplarea jardinierelor, îndepărtarea zăpezii și spargerea gheții,  dar și alte numeroase acțiuni au fost solicitate pentru diferite loturi.

De remarcat că unele dintre ele se vor face la două zile, altele săptămânal, lunar sau în funcție de anotimp. Interesant este că ALPAB a solicitat și un număr exact de oameni care să lucreze în loturile specificate. Astfel, pentru prima zonă e nevoie de 52 de muncitori calificați și 26 necalificați. Totodată, un inginer peisagist și unul horticultor vor superviza totul. Cei mai puțini oameni vor fi în lotul III cu doar 18 angajați în total.

În mod evident, câștigătorul licitației este cel care are oferta cea mai bună.

ADVERTISEMENT