News

Administrația Trump ar face presiuni pentru ca România să ridice restricțiile față de frații Tate. Anunțul Financial Times

Presa internațională scrie că România a fost presată de administrația Trump să ridice restricțiile față de frații Tate. Unde au avut loc primele discuții.
17.02.2025 | 17:53
Administratia Trump ar face presiuni pentru ca Romania sa ridice restrictiile fata de fratii Tate Anuntul Financial Times
România, presată de administrația Trump să ridice restricţiile de călătorie față de fraţii Tate. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Frații Tate ar primi un sprijin uriaș în această perioadă din SUA, scrie publicația Financial Times. Administrația Trump ar face presiuni pentru ca celor doi, care au dublă cetățenie, americană și britanică, să li se ridice restricțiile.

Convorbiri la Munchen între oficiali din România și reprezentanți din Administrația Trump pe tema fraților Tate

Andrew și Tristan Tate au fost arestați în România în 2022. Cei doi frați sunt acuzați de trafic de persoane, viol și spălare de bani, precum și de înființarea unui grup infracțional organizat. În nenumărate rânduri, aceștia au negat acuzațiile.

ADVERTISEMENT

Frații Tate au stat în arest de la sfârșitul lunii decembrie 2022 până în aprilie 2023. Până în august 2024 au fost în arest la domiciliu, apoi au trecut sub control judiciar, o măsură preventivă care le-a permis să circule liber, dar fără să poată părăsi țara.

Conform Financial Times, Administrația Trump, instalată pe 20 ianuarie 2025 la Casa Albă, ar face presiuni asupra autorităților române pentru a ridica restricțiile de călătorie asupra lui Andrew Tate. Acesta este un frenetic susținător al președintelui american.

ADVERTISEMENT

Inițial, această temă extrem de sensibilă a fost discutată telefonic, între oficiali americani și Guvernul de la București. S-a trecut apoi la o abordare mai directă. Mai exact, Richard Grenell, trimisul special al lui Donald Trump, ar fi avut o întâlnire cu ministrul român de Externe Emil Hurezeanu, la Conferința de Securitate de la Munchen, conform a trei persoane familiarizate cu această chestiune.

O altă persoană familiarizată cu subiectul a transmis că americanii au solicitat returnarea pașapoartelor fraților și s-a cerut, de asemenea, să li se permită să călătorească. De notat că procedurile judiciare nu au fost finalizate.

ADVERTISEMENT

Trimisul lui Trump, susținător public al fraților Tate. Ce spune MAE despre acest subiect

Într-o primă reacție pe această temă delicată, Ministrul român al Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a refuzat să comenteze schimbul de opinii cu Grenell. O declarație a făcut însă purtătorul de cuvânt al lui Hurezeanu. El a spus, pentru Financial Times, că șeful diplomației de la București a inițiat întâlnirea cu partea americană.

ADVERTISEMENT

Cei doi (n.r. Hurezeanu și Grenell) ”se cunosc de mult timp”, deoarece ambii au fost ambasadori la Berlin în timpul primei preşedinţii a lui Trump, a mai spus purtătorul de cuvânt. El a mai adăugat că ”Instanţele româneşti sunt independente şi funcţionează pe baza legii, există un proces echitabil”.

De cealaltă parte, Richard Grenell nu a comentat prea mult interacțiunea cu Emil Hurezeanu. A punctat doar că a avut o scurtă întâlnire pe hol, adăugând că nu a avut loc nicio conversație substanțială.”Îi susţin pe fraţii Tate, aşa cum reiese din tweet-urile mele disponibile public”, a recunoscut apoi diplomatul american.

România, acuzată că ar fi primit plăți USAID

Recent, Tristan Tate a făcut apel la susținătorii săi din online investigheze dacă USAID a finanțat în România vreo anchetă care le vizează cazul. Tot în această perioadă, Richard Grenell, trimisul special al lui Trump în chestiuni de politică externă, a scris pe X că România este ”cel mai recent exemplu” al modului în care fondurile plătite de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) au fost ”folosite ca armă împotriva oamenilor şi politicienilor”.

În toamna anului trecut, același Tristan Tate s-a lăudat pe platforma lui Elon Musk, X, pentru rolul său și al fratelui Andrew în alegerile din SUA. El a scris că ”milioane de tineri din Europa şi SUA au o abordare sănătoasă de dreapta a politicii, pe care NU ar fi avut-o dacă Andrew Tate nu ar fi apărut niciodată pe ecranele telefoanelor lor”, potrivit FT.