Statele Unite au pregătit propriul proiect de rezoluție a Organizației Națiunilor Unite care marchează cea de-a treia aniversare a războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, rivalizând cu declarația comună a Kievului și a țărilor europene. Această decizie vine după ce Statele Unite ar fi refuzat pentru prima dată să co-sponsorizeze proiectul anterior al rezoluției ONU, care reafirmă integritatea teritorială a Ucrainei și condamnă agresiunea Moscovei.
Statele Unite au propus un proiect de rezoluție a ONU care este departe de o declarație concurentă susținută de statele europene, inclusiv Ucraina, și care solicită retragerea imediată a tuturor forțelor Moscovei din Ucraina. Ambele rezoluții sunt programate pentru cea de-a treia aniversare a invaziei Rusiei în Ucraina, care cade luni, când Adunarea Generală va vota rezoluțiile fără caracter obligatoriu.
Se pregătește o ciocnire între Statele Unite și Europa, în condițiile în care puterea alianței transatlantice a fost pusă sub semnul întrebării de extraordinara întoarcere a administrației Trump cu privire la Rusia, deschizând negocieri cu Moscova după ani de izolare, în timp ce SUA caută să medieze o încheiere rapidă a războiului. Liderii europeni au fost consternați de faptul că oficialii lor și cei din Ucraina nu au fost invitați la discuțiile preliminare SUA-Rusia din această săptămână din Arabia Saudită.
Scurtul proiect de rezoluție al SUA recunoaște „pierderile tragice de vieți omenești de-a lungul conflictului ruso-ucrainean” și „imploră o încheiere rapidă a conflictului și îndeamnă la o pace durabilă între Ucraina și Rusia”.
Secretarul de stat Marco Rubio, într-o declarație făcută vineri târziu, a declarat că Statele Unite consideră că „acesta este momentul să ne angajăm să punem capăt războiului. Aceasta este oportunitatea noastră de a construi un impuls real către pace”. El a declarat că „deși pot apărea provocări, obiectivul unei păci durabile rămâne realizabil” și că, prin rezoluție, „afirmăm că acest conflict este îngrozitor, că ONU poate contribui la încheierea acestuia și că pacea este posibilă”.
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat reporterilor că rezoluția SUA a fost „o mișcare bună”, scrie AP.
Mai mult, Rusia a sugerat un amendament, încercând să adauge fraza „inclusiv prin abordarea cauzelor sale profunde”, astfel încât ultimul rând al rezoluției SUA să sune astfel: „imploră o încetare rapidă a conflictului, inclusiv prin abordarea cauzelor sale profunde, și îndeamnă în continuare la o pace durabilă între Ucraina și Rusia”.
În schimb, proiectul de rezoluție al Uniunii Europene și al Ucrainei se referă la „invazia la scară largă a Ucrainei de către Federația Rusă” și reamintește necesitatea de a pune în aplicare toate rezoluțiile anterioare ale Adunării „adoptate ca răspuns la agresiunea împotriva Ucrainei”.
Aceasta evidențiază cererea Adunării Generale ca Rusia „să își retragă imediat, complet și necondiționat toate forțele militare de pe teritoriul Ucrainei, în interiorul granițelor sale recunoscute la nivel internațional” și cererea sa de încetare imediată a tuturor ostilităților.
Adunarea Generală a devenit cel mai important organism al ONU care se ocupă de Ucraina, deoarece Consiliul de Securitate, care este însărcinat cu menținerea păcii și securității internaționale, este paralizat de dreptul de veto al Rusiei.
Adunarea Generală nu are drept de veto, dar rezoluțiile sale nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic, spre deosebire de acțiunile Consiliului de Securitate. Cu toate acestea, rezoluțiile Adunării sunt urmărite îndeaproape ca un barometru al opiniei mondiale.
Limbajul mai blând față de Rusia reflectă o schimbare dramatică în retorica SUA față de Kiev și Moscova în ultima săptămână. Președintele Donald Trump l-a atacat dur pe președintele Volodimir Zelenski, numindu-l „dictator” și învinuind Ucraina pentru declanșarea războiului.
La 21 februarie, Trump a recunoscut că „Rusia a atacat” Ucraina, dar a dat vina pe Zelenski și pe fostul președinte american Joe Biden pentru că nu au împiedicat invazia. De asemenea, SUA s-au opus numirii directe a Rusiei drept „agresor” într-o declarație a G7 care marchează aniversarea invaziei.