News

Admitere la liceu 2020: Cum se calculează media de admitere anul acesta şi cât contează Evaluarea Naţională

29.06.2020 | 19:11
Admitere la liceu 2020 Cum se calculeaza media de admitere anul acesta si cat conteaza Evaluarea Nationala
ADVERTISEMENT

Peste 150.000 de elevi speră în acest an să ajungă la liceul dorit, însă vor depinde mult și de nota pe care o vor lua la examenul de Evaluare Națională.

Elevii au aflat luni, 22 iunie, care sunt notele obținute în cadrul examenelor de Limba și literatura română și Matematică de la Evaluarea Națională 2020, după care își vor da seama cât de aproape sunt să ajungă la un liceu bun.

ADVERTISEMENT

Vezi aici ce notă ai luat

Cu toate acestea, au existat mai multe zile în care au putut fi depuse contestațiile, astfel că rezultatele finale s-au aflat abia în 27 iunie 2020.

Cum se va calcula media de admitere anul acesta la Liceu

Extrem de important, elevii au aflat individual ce notă au primit, grație unei proceduri inovative care e nevoită să respecte legea GDPR. Elevii au intrat deja în posesia unui cod unic de înregistrare, pe care l-au folosit pentru a-și afla notele la examenele din acest an din cadrul Evaluării Naționale.

ADVERTISEMENT

Dacă elevii care au luat o notă de excepție, își vor face planurile de viitor, iar cei care au fost bolnavi vor putea participa la a doua sesiune a Evaluării Naționale, pe fine de lună iunie 2020.

Sesiunea specială va avea loc în perioada 29 iunie – 1 iulie și va începe cu proba clasică a Limbii și literaturii române. Va urma Matematica și limba maternă.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, cât de mult contează nota la Evaluarea Națională 2020 și cum se va face admiterea la liceu?

Conform datelor oficiale oferite de Ministerul Educației, admiterea absolvenților clasei a VIII-a în învățământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020-2021 se desfășoară potrivit cadrului normativ aprobat de Ministerul Educației.

ADVERTISEMENT

În primul rând, acei elevi care promovează, pe parcursul învățământului gimnazial, examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine pot solicita recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene cu proba de verificare a cunoștințelor de limbă modernă pentru admiterea în clasele a IX-a cu program bilingv de predare a unei limbi moderne de circulaţie internaţională.

Mai mult, elevii care vor să opteze pentru un liceu vocațional, din categoria Arte plastice, Arte decorative, Arhitectură, Arte ambientale, Design, Conservare – restaurare bunuri culturale, trebuie să consulte liceul respectiv și să vadă în ce constau noile examene pe care vor fi nevoiți să le susțină. Cel mai probabil, majoritatea liceelor de acest gen, au nevoie de o probă practică.

Cu toate acestea, mulți vor opta pentru un liceu unde media se va calcula, ca de obicei, după o formulă clasică, după cum urmează:

Media de admitere, pe bază căreia se realizează înscrierea în clasă a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderata între media generală la Evaluarea Națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor a V – VIII, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Calculul mediei de admitere se face astfel:

MA= 0,2 × ABS + 0,8 × EN

MA = media de admitere;
ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
EN = media generală obținută la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a.

Așadar, media de admitere la liceu este formată din media generală pe care o obțin elevii la Evaluarea Națională (care are o pondere de 80%) şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a (care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere).

ADVERTISEMENT
Tags: