News

Admitere la liceu 2020: Cum se calculează media de admitere anul acesta şi cât contează Evaluarea Naţională

29.06.2020 | 19:11
Admitere la liceu 2020 Cum se calculeaza media de admitere anul acesta si cat conteaza Evaluarea Nationala
ADVERTISEMENT

Peste 150.000 de elevi speră în acest an să ajungă la liceul dorit, însă vor depinde mult și de nota pe care o vor lua la examenul de Evaluare Națională.

Elevii au aflat luni, 22 iunie, care sunt notele obținute în cadrul examenelor de Limba și literatura română și Matematică de la Evaluarea Națională 2020, după care își vor da seama cât de aproape sunt să ajungă la un liceu bun.

ADVERTISEMENT

Vezi aici ce notă ai luat

Cu toate acestea, au existat mai multe zile în care au putut fi depuse contestațiile, astfel că rezultatele finale s-au aflat abia în 27 iunie 2020.

Cum se va calcula media de admitere anul acesta la Liceu

Extrem de important, elevii au aflat individual ce notă au primit, grație unei proceduri inovative care e nevoită să respecte legea GDPR. Elevii au intrat deja în posesia unui cod unic de înregistrare, pe care l-au folosit pentru a-și afla notele la examenele din acest an din cadrul Evaluării Naționale.

ADVERTISEMENT

Dacă elevii care au luat o notă de excepție, își vor face planurile de viitor, iar cei care au fost bolnavi vor putea participa la a doua sesiune a Evaluării Naționale, pe fine de lună iunie 2020.

Sesiunea specială va avea loc în perioada 29 iunie – 1 iulie și va începe cu proba clasică a Limbii și literaturii române. Va urma Matematica și limba maternă.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, cât de mult contează nota la Evaluarea Națională 2020 și cum se va face admiterea la liceu?

Conform datelor oficiale oferite de Ministerul Educației, admiterea absolvenților clasei a VIII-a în învățământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020-2021 se desfășoară potrivit cadrului normativ aprobat de Ministerul Educației.

ADVERTISEMENT

În primul rând, acei elevi care promovează, pe parcursul învățământului gimnazial, examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine pot solicita recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene cu proba de verificare a cunoștințelor de limbă modernă pentru admiterea în clasele a IX-a cu program bilingv de predare a unei limbi moderne de circulaţie internaţională.

Mai mult, elevii care vor să opteze pentru un liceu vocațional, din categoria Arte plastice, Arte decorative, Arhitectură, Arte ambientale, Design, Conservare – restaurare bunuri culturale, trebuie să consulte liceul respectiv și să vadă în ce constau noile examene pe care vor fi nevoiți să le susțină. Cel mai probabil, majoritatea liceelor de acest gen, au nevoie de o probă practică.

Cu toate acestea, mulți vor opta pentru un liceu unde media se va calcula, ca de obicei, după o formulă clasică, după cum urmează:

Media de admitere, pe bază căreia se realizează înscrierea în clasă a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderata între media generală la Evaluarea Națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor a V – VIII, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Calculul mediei de admitere se face astfel:

MA= 0,2 × ABS + 0,8 × EN

MA = media de admitere;
ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
EN = media generală obținută la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a.

Așadar, media de admitere la liceu este formată din media generală pe care o obțin elevii la Evaluarea Națională (care are o pondere de 80%) şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a (care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere).

ADVERTISEMENT
Tags:
„Nu duce gunoiul, nu strânge masa, nu face altceva decât bani”. Cum e...
„Nu duce gunoiul, nu strânge masa, nu face altceva decât bani”. Cum e căsnicia unei vedete din România cu un fost sportiv de peformanță
Prețurile de pe litoralul românesc au luat-o razna. Cât au ajuns să coste...
Prețurile de pe litoralul românesc au luat-o razna. Cât au ajuns să coste produsele obișnuite din supermarket
Divorț-șoc în familia Nadiei Comăneci. Numele marii campioane de la Montreal a fost...
Divorț-șoc în familia Nadiei Comăneci. Numele marii campioane de la Montreal a fost implicat într-un scandal matrimonial
Vremea 27 mai - 24 iunie 2024. Început de vară cu temperaturi de...
Vremea 27 mai - 24 iunie 2024. Început de vară cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius, dar şi fenomene meteo extreme
Cântăreaţa cea mai excentrică din România, care s-a distrat cu Puşcaş pe Insula...
Cântăreaţa cea mai excentrică din România, care s-a distrat cu Puşcaş pe Insula Miliardarilor, a apărut pe stradă fără sutien!
În sânii goi, pe covorul roșu de la Cannes! Doar Bella Hadid poate...
În sânii goi, pe covorul roșu de la Cannes! Doar Bella Hadid poate să facă asta! Cum a apărut supermodelul / FOTO
AMENDĂ de 4.500 de lei dacă FACI asta! E total INTERZIS!
AMENDĂ de 4.500 de lei dacă FACI asta! E total INTERZIS!
De ce a murit, de fapt, marele actor Costel Constantin. Cum au arătat...
De ce a murit, de fapt, marele actor Costel Constantin. Cum au arătat ultimele ore din viața maestrului
O idee de 200 de lei în câteva minute. S-a umplut de bani...
O idee de 200 de lei în câteva minute. S-a umplut de bani în timp record
Au apărut probleme în paradis? Mesajul transmis de Monica Bîrlădeanu pe Internet: Când...
Au apărut probleme în paradis? Mesajul transmis de Monica Bîrlădeanu pe Internet: Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!
Sondaj IPSOS: Nicușor Dan, pe primul loc în cursa pentru Primăria Capitalei. Ce...
Sondaj IPSOS: Nicușor Dan, pe primul loc în cursa pentru Primăria Capitalei. Ce scor înregistrează Piedone și Firea
Hotelul din România unde s-a filmat celebrul film „Nea Mărin miliardar”. Locul are...
Hotelul din România unde s-a filmat celebrul film „Nea Mărin miliardar”. Locul are o istorie fascinantă