News

Admitere la liceu 2024. Câte locuri sunt disponibile în liceele din țară și ce se întâmplă cu media de admitere

Inspectoratele școlare din țară au publicat broșura de admitere la liceu pentru anul 2024, un eveniment așteptat cu sufletul la gură de peste 170.000 de elevi.
20.05.2024 | 21:07
Admitere la liceu 2024 Cate locuri sunt disponibile in liceele din tara si ce se intampla cu media de admitere
Admitere la liceu 2024. Câte locuri sunt disponibile în liceele din țară și ce se întâmplă cu media de admitere. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Broșura conține numărul de locuri la liceele din toată țara, precum și specializările acestora, dar și codurile și media ultimului elev admis în anul școlar anterior. Toate aceste date au fost publicate deja în Monitorul Oficial, deși cu întârziere de o săptămână. În total, Ministerul Educației propune 134.000 de locuri la liceu în clasa a IX-a.

Câte locuri sunt disponibile în liceele din țară și ce se întâmplă cu media de admitere

Numărul acestor locuri este identic cu cel de anul trecut, conform Edupedu.ro. Mai mult, pentru al doilea an la rând nu va mai fi luată în calcul media claselor gimnaziale pentru admiterea la liceu. Înscrierile pentru admitere încep pe 11 iulie, iar repartizarea va avea loc pe 24 iulie, conform calendarului oficial comunicat de Ministerul Educației.

ADVERTISEMENT

Desigur, elevii și părinții acestora trebuie să știe că înscrierea la Evaluarea Națională va fi posibilă în acest an în perioada 11 – 14 iunie 2024, în condițiile în care pe 14 iunie se termină cursurile pentru elevii de clasa a VIII-a. Evaluarea Națională 2024 va debuta, mai apoi, pe 25 iunie 2024, cu proba scrisă la Limba Română.

Urmează pe 27 iunie proba scrisă la Matematică, iar pe 28 iunie proba scrisă la Limba Maternă. Rezultatele se vor afișa pe 3 iulie până la ora 14:00, însă vorbim despre rezultatele de dinainte de contestații. Ulterior, toți cei care doresc pot să depună contestațiile între 3 iulie (intervalul orar 16:00 – 19:00) și 4 iulie 2024 (intervalul orar 08:00 – 12:00).

ADVERTISEMENT

Aceste contestații vor fi mai apoi soluționate între 4 și 9 iulie, după care vor fi afișate rezultatele finale după soluționarea contestațiilor, pe 9 iulie 2024. Cât despre admiterea la liceul, calendarul poate fi consultat de către toți părinții și elevii. Aventura elevilor va începe în perioada 11 – 12 iulie, 15 – 22 iulie, când aceștia vor completa opțiunile în fișele de înscriere.

Când vor afla elevii de clasa a 8-a din România la ce liceu au intrat

Vorbim desigur despre absolvenții clasei a VIII-a, care vor fi asistați de diriginții claselor a VIII-a. Tot în această perioadă va avea loc și introducerea în baza de date computerizată, rezultatele urmând a fi centralizate. Ultimul pas va fi verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată.

ADVERTISEMENT

Mai apoi, pe 22 iulie 2024, de altfel termenul limită pentru transmiterea bazei de date la centru, specialiștii din educație vor verifica din nou lista absolvenților care nu participă la repartizarea computerizată, prin confirmarea operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată.

Erorile din baza de date vor fi verificate și corectate până pe 23 iulie, fiind vorba de exemplu despre candidați aflați în baza de date pentru admiterea computerizată și care au fost deja admiși la liceele la care se susțin probe de aptitudini, iar aceste modificări vor fi transmise la centru.

ADVERTISEMENT

Pasul final va fi făcut pe 24 iulie, atunci când erorile vor fi corectate, modificările încheiate, după care va urma repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2024 – 2025. Desigur, aceste rezultate vor fi comunicate în această zi tuturor candidați repartizați.

ADVERTISEMENT