News

Admitere la liceu în 2021. Cum se face repartizarea computerizată

Prima etapă a repartizării computerizate la licee a absolvenților clasei a VIII-a care au participat la Evaluarea Națională va avea loc în perioada 16-24 iulie.
15.07.2021 | 10:30
Admitere la liceu in 2021 Cum se face repartizarea computerizata
ADVERTISEMENT

În acest an, repartizarea absolvenților de gimnaziu a fost întârziată de organizarea etapei speciale a Evaluării Naționale, astfel că elevii vor afla liceele la care au fost repartizați abia către finalul acestei luni.

Înainte de repartizarea computerizată, pentru fiecare elev se va calcula media de admitere la liceu. În acest an, media de la Evaluarea Națională va avea o pondere de 80% din media de admitere, iar media generală de absolvire a claselor V-VIII va reprezenta 20% din media de admitere.

ADVERTISEMENT

În funcție de această medie și de opțiunile exprimate de către elevi în fișele pe care le completează se va face și repartizarea computerizată.

Criteriile de departajare la admiterea la liceu

În cazul în care există elevi cu aceeași medie de admitere, se vor folosi un set de criterii de departajare, criteriile fiind, în ordine, următoarele:

ADVERTISEMENT
  • media  obţinută la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a;
  • media generală de absolvire a claselor V-VIII;
  • nota de la proba de Limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale;
  • nota de la proba de Matematică din cadrul Evaluării Naţionale;
  • nota obţinută la proba de Limbă maternă din cadrul Evaluării Naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă, în cazul candidaţilor care vor să se înscrie în școli cu predare în limba minorităţilor naţionale.

În intervalul 16-22 iulie 2021 vor trebui completate fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții lor. Completarea se poate face la sediul unității de învățământ absolvite sau printr-un formular transmis electronic.

ADVERTISEMENT

Procedura detaliată a completării formularului poate fi accesată AICI. În premieră este permisă completarea online. De asemenea, din cauza epidemiei, completarea la sediul unității se va face pe bază de programare pentru evitarea aglomerărilor

În fișa de înscriere, pe lângă datele personale și cele legate de mediile obținute la Evaluarea Națională și în anii de gimnaziu, elevii vor trebui să-și exprime și opțiunile pentru liceul la care doresc să meargă. Fiecare liceu are un câte un cod pentru fiecare profile, cod care va trebui trecut în fișă, în ordinea preferințelor

ADVERTISEMENT

Este recomandabil ca fiecare elev să treacă în fișă cât mai multe opțiuni, în caz că media nu este suficientă pentru admiterea la liceul/ liceele preferate.

De asemenea, părinților și elevilor li se recomandă să verifice dacă ordinea opțiunilor coincide cu ordinea codurilor liceelor întrucât o eroare ar putea duce la repartizarea într-un liceu neagreat.

În ce constă procedura de repartizare computerizată

După completare, datele din fișele de înscriere vor fi introduse în aplicația informatică centralizată, iar părinții și elevii vor putea să verifice online corectitudinea datelor. În cazul sesizării unor erori, acestea trebuie semnalate, ultima zi pentru corectarea lor fiind 23 iulie.

Repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților clasei a VIII-a se va face în mod efectiv pe 24 iulie, în baza ierarhizării mediilor și a opțiunilor fiecărui elev. Tot în aceeași zi, rezultatele repartizării vor fi făcute publice, precum și lista cu locurile rămase neocupate în fiecare județ, listă care va trebui afișate la fiecare școală gimnazială.

Principiul după care funcționează repartizarea este relativ simplu. De exemplu, un elev cu media de admitere 10 va intra automat în clasa pentru care și-a exprimat prima opțiune. Dacă elevul are o medie 8, va fi repartizat la prima opțiune exprimată în  limita locurilor care au rămas după ce au fost repartizații elevii cu medii mai mari care au dorit să intre la același profil al respectivului liceu. Dacă nu mai sunt locuri, va fi repartizat la clasa pentru care și-a exprimat a doua opțiune, unde se va aplica aceeași procedură.

În intervalul 25-28 iulie trebuie făcută depunerea dosarelor de înscriere la liceele la care candidații au fost repartizați.

A doua etapă a repartizării computerizate se va desfășura în intervalul 29 iulie-5 august, cu respectarea acelorași pași ca la prima etapă. Pot participa elevii care au fost repartizați computerizat în prima etapă dar nu au depus în termenul stabilit dosarele de înscriere, precum și elevii care nu au participat la prima etapă sau cei care au participat dar nu au fost repartizați, din diferite considerente.

ADVERTISEMENT