News

Admitere liceu 2020. Cum se completează corect fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a. Ghid complet

01.07.2020 | 11:31
Admitere liceu 2020 Cum se completeaza corect fisele de inscriere de catre absolventii clasei a VIIIa Ghid complet
Admitere liceu 2020. Rezultate repartizare computerizata Sursa foto: gds.ro
ADVERTISEMENT

Admitere liceu 2020. FANATIK vă prezintă, pas cu pas, cum se completează corect fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a.

Evaluarea Națională, prima sesiune, s-a încheiat oficial pe 27 iunie, atunci când au fost publicate notele finale după depunerea contestațiilor.

ADVERTISEMENT

Pentru cei care au trecut examenul urmează acum alte emoții, poate și mai mari, într-o nouă etapă importantă din viața lor: admiterea la liceu!

Admitere liceu 2020. Ghidul corect de completare pentru fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a

Pe data de 2 iulie, cei peste 120 de mii de elevii care au promovat examenul de Evaluare Națională vor avea un alt hop de trecut. Cei care optează pentru liceu se pregătesc pentru completarea fișelor de admiterea potrivit calendarului publicat de Ministerul Educației.

ADVERTISEMENT

Primul pas în alegerea opțiunilor este identificarea filierei, profilului și, în cele din urmă, a specializării dorite. Autoritățile au publicat un ghid al completării fișei de admitere, util pentru părinți și elevi.

Cum se completează fișa de înscriere la liceu în 2020

La fel ca în anii anteriori, fișa de admitere la liceu pentru anul școlar 2020-2021 este formată din două pagini distincte. În primele rubrici se trec datele personale ale elevului și detalii privind notele și mediile obținute.

ADVERTISEMENT

În continuare, elevul are de adăugat opțiunile de licee la care își dorește să intre din toamnă. La fel ca și în anii trecuți, în fișa de înscriere se trec codurile liceelor dorite. Pe primele locuri în lista de opțiuni se trec liceele la care elevul își dorește cel mai mult să intre, chiar dacă se va dovedi că media nu este suficient de mare pentru a fi admis.

Completarea listei de opţiuni de pe fișa de admitere se face de către candidat în prezenţa părintelui/tutorelui legal şi a dirigintelui clasei. Aceştia, împreună cu candidatul, vor semna fişa de înscriere. A

ADVERTISEMENT

Atât elevii, cât şi părinții vor fi avertizați să completeze cu responsabilitate opţiunile şi numărul lor, să verifice corespondenţa codurilor înscrise în fişă cu opțiunile exprimate, având în vedere că o opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită.

Ministerul Educației recomandă elevilor şi părinţilor completarea unui număr suficient (minimum 50) de opţiuni în fişa de înscriere la liceu, pentru a fi asigurată repartizarea, ţinând seama de media lor de admitere şi de media ultimului admis la liceele respective în anul precedent.

Ce câmpuri se completează pe fișa de admitere

Fișa de admitere la liceu conține câmpuri pe care elevii și părinții trebuie să le completeze în mod obligatoriu. Iată care sunt acestea:

  • Codul numeric personal (câmp obligatoriu)
  • Data nașterii (câmp obligatoriu)
  • Numele (câmp obligatoriu)
  • Inițiala tatălui (câmp obligatoriu)
  • Prenumele (câmp obligatoriu)
  • Cod județ – cod școală proveniență (câmp obligatoriu) – se observă că sunt două seturi de căsuţe. În primul set se introduce codul judeţului, iar în al doilea set se introduce codul şcolii de provenienţă. (Exemplu: un elev din Sibiu, introduce la codul judeţului SB, pentru București se va completa cu B, iar celălalt câmp se completează cu codul şcolii de provenienţă).
  • Codul şcolii de provenienţă se găseşte în broşura editată de inspectoratul şcolar judeţean.
  • Denumire (câmp obligatoriu) – reprezintă numele şcolii de provenienţă.
  • Media claselor V-VIII (câmp obligatoriu) – media candidatului pe parcursul celor 4 ani de studiu. În cazul în care candidatul a urmat cursurile gimnaziale în limbă maternă se completează denumirea limbii materne în dreptul câmpului – Am urmat cursurile gimnaziale în limba maternă. În cazul în care candidatul a urmat cursurile gimnaziale în limbă maternă, poate opta pentru calculul mediei de evaluare naţională fără a lua în calcul nota obţinută la proba de limbă maternă. Dacă se optează, marcând căsuţa, candidatul nu mai poate opta pentru specializări cu predare în limbă maternă.
  • Media generală obţinută la evaluarea naţională luând în calcul nota de la limba şi literatura română şi matematică.
  • Media de admitere stabilită în baza mediei claselor V-VIII şi media generală obţinută la evaluarea naţională luând în calcul nota la limba şi literatura română şi matematică.
  • Notă evaluare naţională limba şi literatura maternă. Această notă va participa la calculul mediei de admitere, dacă nu se optează pentru eliminarea ei din calculul mediei de evaluare naţională.
  • Media generală obţinută la evaluarea naţională luând în calcul nota la limba şi literatura română, matematică şi limba şi literatura maternă.
  • Media de admitere stabilită în baza mediei claselor V-VIII şi generală obţinută la evaluarea naţională luând în calcul nota la limba şi literatura română, matematică şi limba şi literatura maternă.
  • Nota la proba de limba maternă – este compus din două zone: una destinată codului limbii și o alta destinată notei primite de candidat la proba de limba maternă.
  • Codul limbii va fi preluat din broșura editată de inspectoratul şcolar judeţean.
  • Nota la proba de limbă modernă – este compus din două zone: una destinată codului limbii şi o alta destinată notei primite de candidat la proba de limbă modernă.
  • Codul limbii va fi preluat din broşura editată de inspectoratul şcolar judeţean.
  • Opţiuni (câmp obligatoriu) – reprezintă lista opţiunilor alese de candidat.
  • Ordinea opţiunilor de pe fişa este semnificativă, prima opţiune exprimată este luată în considerare înaintea celorlalte opţiuni. Fiecare opţiune este formată din 3 cifre. Codul opţiunilor se preia din broşura editată de inspectoratul şcolar judeţean.
  • Diriginte (câmp obligatoriu) – semnătura dirigintelui candidatului.
  • Candidat (câmp obligatoriu) – semnătura candidatului.
  • Părinte (câmp obligatoriu) – semnătura părintelui candidatului.

MODEL FIȘĂ ADMITERE LICEU 2020 (conform edupedu.ro)

ADVERTISEMENT