News

Admitere liceu 2021. Cum arată fișa de înscriere?

Admitere liceu 2021. FANATIK vă prezintă, pas cu pas, cum se completează corect fișele de înscriere de către viitorii liceeni.
14.07.2021 | 11:30
Admitere liceu 2021 Cum arata fisa de inscriere
Admitere liceu 2021. Cum arată fișa de înscriere? Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Rezultatele finale ale Evaluării Naționale au fost publicate pe data de 4 iulie. De atunci absolvenții caselor a VIII-a s-au înarmat cu răbdare pentru aproape două săptămâni în așteptarea admiteriila liceu.

Admitere liceu 2021. Cum arată fișa de înscriere?

Pe data de 16 iulie, pentru elevii care au promovat examenul de Evaluare Națională începe perioada de completare a fișelor de admitere potrivit calendarului publicat de Ministerul Educației.

ADVERTISEMENT

Primul pas în alegerea opțiunilor este identificarea filierei, profilului și, în cele din urmă, a specializării dorite. Autoritățile au publicat un ghid al completării fișei de admitere, util pentru părinți și elevi.

Înscrierea în clasa a IX-a, în liceele de stat, se face fără examen, pe baza mediei de admitere.

ADVERTISEMENT

Elevii vor fi repartizați computerizat pe 24 iulie 2021.

Cum se completează fișa de înscriere la liceu în 2021?

La fel ca în anii anteriori, fișa de admitere la liceu pentru anul școlar 2021-2022 este formată din două pagini distincte. În primele rubrici se trec datele personale ale elevului și detalii privind notele și mediile obținute.

În continuare, elevul are de adăugat opțiunile de licee la care își dorește să intre din toamnă. La fel ca și în anii trecuți, în fișa de înscriere se trec codurile liceelor dorite. Pe primele locuri în lista de opțiuni se trec liceele la care elevul își dorește cel mai mult să intre, chiar dacă se va dovedi că media nu este suficient de mare pentru a fi admis.

ADVERTISEMENT

Completarea listei de opţiuni de pe fișa de admitere se face de către candidat în prezenţa părintelui/tutorelui legal şi a dirigintelui clasei. Aceştia, împreună cu candidatul, vor semna fişa de înscriere.

Atât elevii, cât şi părinții vor fi avertizați să completeze cu responsabilitate opţiunile şi numărul lor, să verifice corespondenţa codurilor înscrise în fişă cu opțiunile exprimate, având în vedere că o opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită.

ADVERTISEMENT

Ministerul Educației recomandă elevilor şi părinţilor completarea unui număr suficient (minimum 50) de opţiuni în fişa de înscriere la liceu, pentru a fi asigurată repartizarea, ţinând seama de media lor de admitere şi de media ultimului admis la liceele respective în anul precedent.

Planificare pentru depunerea fizică a dosarelor

Anul acesta a fost introdusă planificarea pentru depunerea fizică a dosarelor. Această planificare ar trebui să se facă în prima zi a etapei de depunere a dosarelor, adică pe 25 iulie, pentru etapa I, de exemplu.

„Pentru realizarea unei planificări privind accesul persoanelor în unitatea de învățământ, în scopul depunerii dosarului de înscriere, părintele/reprezentantul legal trebuie să-și exprime intenția de depunere a dosarului, prin telefon sau e-mail, în prima zi prevăzută în calendar pentru această etapă”, prevede  Ordinul nr. 3.721/23.04.2021 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului Educației și Cercetării nr. 5.457/2020 privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2021-2022.

Potrivit noilor reguli, “depunerea dosarelor se poate realiza și prin poștă, cu confirmare de primire, sau prin e-mail, cu documente scanate”, iar “în cazul transmiterii dosarelor prin mijloace electronice sau prin poștă, cartea de identitate și certificatul de naștere se depun în copie. Candidaților care au transmis dosarele de înscriere prin poștă sau e-mail li se va comunica, telefonic sau prin e-mail, situația înscrierii”, se precizează în noile norme.

Cei care depun dosarul online vor trebui să meargă, totuși, la școală cu documentele în original până pe 24 septembrie. „În cazul transmiterii dosarelor prin mijloace electronice sau prin poștă, candidații/ părinții/reprezentanții legali ai acestora au obligația de a prezenta în format fizic, în original sau în copie certificată în conformitate cu originalul, documentele care au stat la baza înscrierii în învățământul liceal, în termen de maximum două săptămâni de la începerea cursurilor”, se arată în ordinul de ministru.

ADVERTISEMENT