News

Admitere liceu 2021. Cum se completează formularul electronic

Admitere liceu 2021. FANATIK vă prezintă, detaliat, cum se completează corect formularul electronic de către absolvenții clasei a VIII-a.
16.07.2021 | 08:00
Admitere liceu 2021 Cum se completeaza formularul electronic
Admitere liceu 2021. Cum se completează formularul electronic. Sursa foto: descopera.ro
ADVERTISEMENT

Emoții mari pentru zecile de mii de elevi din țară, absolvenți de clasa a VIII-a, care optează pentru înscrierea la liceu.

De vineri, 16 iulie, debutează completarea fișelor de înscriere pentru Admiterea la liceu. Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, are loc la unitatea de învățământ pe care au absolvit-o, sau prin formular transmis electronic.

ADVERTISEMENT

FANATIK vă prezintă, pas cu pas, cum se completează formularul electronic înscriere de către cei care au promovat examenul de Evaluare Națională.

Admitere liceu 2021. Cum se completează formularul electronic

Potrivit Ministerul Educației, în perioada 16-22 iulie 2021, candidații și părinții lor pot completa fișele pentru admiterea la liceu 2021.

ADVERTISEMENT

Primul pas în alegerea opțiunilor este identificarea filierei, profilului și, în cele din urmă, a specializării dorite. Înscrierea în clasa a IX-a, în liceele de stat, se face fără examen, pe baza mediei de admitere. Elevii vor fi repartizați computerizat pe 24 iulie 2021.

La fel ca în anii trecuți, Ministerul Educației recomandă elevilor şi părinţilor completarea unui număr suficient (minimum 50) de opţiuni în fişa de înscriere la liceu, pentru a fi asigurată repartizarea, ţinând seama de media lor de admitere şi de media ultimului admis la liceele respective în anul precedent.

ADVERTISEMENT

Media de admitere pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu se calculează ca medie ponderată între Media Generală la Evaluarea Națională (care are o pondere de 80%) și Media Generală de absolvire a claselor V-VIII (care are o pondere de 20%).

Ce câmpuri se completează pe fișa de admitere

Fișa de admitere la liceu a formularului electronic conține câmpuri ce trebuie completate în mod obligatoriu. Iată care sunt acestea:

ADVERTISEMENT
  • Codul numeric personal (câmp obligatoriu)
  • Data nașterii (câmp obligatoriu)
  • Numele (câmp obligatoriu)
  • Inițiala tatălui (câmp obligatoriu)
  • Prenumele (câmp obligatoriu)
  • Cod județ – cod școală proveniență (câmp obligatoriu) – se observă că sunt două seturi de căsuţe. În primul set se introduce codul judeţului, iar în al doilea set se introduce codul şcolii de provenienţă. (Exemplu: un elev din Sibiu, introduce la codul judeţului SB, pentru București se va completa cu B, iar celălalt câmp se completează cu codul şcolii de provenienţă).
  • Codul şcolii de provenienţă se găseşte în broşura editată de inspectoratul şcolar judeţean.
  • Denumire (câmp obligatoriu) – reprezintă numele şcolii de provenienţă.
  • Media claselor V-VIII (câmp obligatoriu) – media candidatului pe parcursul celor 4 ani de studiu. În cazul în care candidatul a urmat cursurile gimnaziale în limbă maternă se completează denumirea limbii materne în dreptul câmpului – Am urmat cursurile gimnaziale în limba maternă. În cazul în care candidatul a urmat cursurile gimnaziale în limbă maternă, poate opta pentru calculul mediei de evaluare naţională fără a lua în calcul nota obţinută la proba de limbă maternă. Dacă se optează, marcând căsuţa, candidatul nu mai poate opta pentru specializări cu predare în limbă maternă.
  • Media generală obţinută la evaluarea naţională luând în calcul nota de la limba şi literatura română şi matematică.
  • Media de admitere stabilită în baza mediei claselor V-VIII şi media generală obţinută la evaluarea naţională luând în calcul nota la limba şi literatura română şi matematică.

MODEL FIȘĂ ADMITERE LICEU 2021

  • Notă evaluare naţională limba şi literatura maternă. Această notă va participa la calculul mediei de admitere, dacă nu se optează pentru eliminarea ei din calculul mediei de evaluare naţională.
  • Media generală obţinută la evaluarea naţională luând în calcul nota la limba şi literatura română, matematică şi limba şi literatura maternă.
  • Media de admitere stabilită în baza mediei claselor V-VIII şi generală obţinută la evaluarea naţională luând în calcul nota la limba şi literatura română, matematică şi limba şi literatura maternă.
  • Nota la proba de limba maternă – este compus din două zone: una destinată codului limbii și o alta destinată notei primite de candidat la proba de limba maternă.
  • Codul limbii va fi preluat din broșura editată de inspectoratul şcolar judeţean.
  • Nota la proba de limbă modernă – este compus din două zone: una destinată codului limbii şi o alta destinată notei primite de candidat la proba de limbă modernă.
  • Codul limbii va fi preluat din broşura editată de inspectoratul şcolar judeţean.
  • Opţiuni (câmp obligatoriu) – reprezintă lista opţiunilor alese de candidat.
  • Ordinea opţiunilor de pe fişa este semnificativă, prima opţiune exprimată este luată în considerare înaintea celorlalte opţiuni. Fiecare opţiune este formată din 3 cifre.
  • Codul opţiunilor se preia din broşura editată de inspectoratul şcolar judeţean.
  • Diriginte (câmp obligatoriu) – semnătura dirigintelui candidatului.
  • Candidat (câmp obligatoriu) – semnătura candidatului.
  • Părinte (câmp obligatoriu) – semnătura părintelui candidatului.
Admitere liceu 2021 elevi
Admitere liceu 2021 elevi. Sursa foto: edupedu.ro

Calendarul admiterii la liceu în 2021

16 – 22 iulie 2021 – Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, la unitatea de învățământ sau prin formular transmis electronic. ATENȚIE: Orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită!

16 – 22 iulie 2021: Introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere

16 – 22 iulie 2021: Verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată.

22 iulie 2021: Termenul-limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean/al municipiului București, precum și a listei absolvenților care nu participă la repartizarea computerizată, prin confirmarea operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată. Predarea/transmiterea de către comisia din centrul de înscriere a fișelor de opțiuni originale la centrul de admitere județean/al municipiului București.

22 iulie 2021: Transmiterea bazei de date de la centrele de admitere județene/al municipiului București la Centrul național de admitere prin confirmarea, de către acestea, a finalizării operațiunilor specifice, în aplicația informatică centralizată.

Descarcă de aici Anexa fișei de înscriere pentru Admiterea la liceu 2021

23 iulie 2021: Verificarea și corectarea eventualelor erori din bazele de date, precum candidați aflați în baza de date pentru admiterea computerizată și care au fost deja admiși la liceele la care se susțin probe de aptitudini etc., de către Comisia națională de admitere și comisiile de admitere județene/a municipiului București; transmiterea modificărilor la comisia națională.

23 iulie 2021: Corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată

24 iulie 2021: Repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2021 – 2022.

24 iulie 2021: Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal de stat, conform procedurii stabilite de Comisia națională de admitere. Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal de stat din județ/municipiul București.

25 – 28 iulie 2021: Depunerea/Transmiterea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați.

29 iulie 2021: Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal de stat a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere până la data începerii cursurilor anului școlar 2021-2022

ADVERTISEMENT