News

Admitere liceu 2023. Cum se completează fișa de înscriere. Model și ghid de completare

Admiterea la liceu 2023. FANATIK vă prezintă informații importante în ceea ce privește modul în care se completează fișa de înscriere.
05.07.2023 | 14:25
Admitere liceu 2023 Cum se completeaza fisa de inscriere Model si ghid de completare
Admitere liceu 2023. Cum se completează fișa de înscriere. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Admitere liceu 2023. Începe o nouă etapă de emoții pentru tinerii care au susținut și au trecut de Evaluarea Națională. FANATIK vine cu informații esențiale despre modul în care se completează fișa de înscriere la liceul dorit.

Reguli pentru completarea fișei de admitere la liceu 2023

Ministerul Educației a publicat Ghidul de Admitere la liceu 2023. Astfel, în perioada 6-17 iulie, are loc completarea fișelor de înscriere la liceu. Procesul survine după rezultatele finale la Evaluare Națională 2023 și publicarea ierarhiei mediilor. Repartizarea computerizată urmează a se desfășura pe 19 iulie.

ADVERTISEMENT

Conform metodologiei, completarea opțiunilor la școală se face pe baza unei programări realizate telefonic sau prin e-mail. Procesul se realizează la numărul de telefon, pe adresa de e-mail comunicate de unitatea de învățământ.

La completarea fișei de înscriere la liceu participă candidatul, în prezența părintelui/reprezentantului legal al acestuia și a dirigintelui clasei. Toți aceștia vor semna Fișa de înscriere, potrivit procedurii.

ADVERTISEMENT

Model fișă de înscriere la liceu 2023

Și în acest an, media la Evaluare Națională contează în proporție de 100% pentru admiterea la liceu. În cazul mediilor egale, în metodologie este prevăzută procedura pentru departajare. Ministerul Educației a publicat și un model de fișă înscriere liceu 2023.

După ce vor fi completate datele personale (nume, prenume, inițiala prenumelui tatălui, cod numeric personal, data nașterii), elevii vor trece pe fișa de înscriere notele obținute la Evaluarea Națională și media examenelor, dar și media claselor V-VIII. Ea va servi drept criteriu de departajare.

ADVERTISEMENT

Ghid pentru completarea fișei de înscriere în liceu

Mare atenție! Completarea opţiunilor pe fişa de admitere se face în ordinea preferinţelor candidaţilor. Elevii trebuie să pună pe primele locuri opţiunile pe care le doresc cel mai mult, chiar dacă nu sunt siguri că media le permite să intre la aceste opţiuni. Nu este un dezavantaj.

E important ca apoi să continuați cu opţiuni care v-ar plăcea, iar ulterior cu opţiuni la care nu ați fi deranjați să fiți repartizați. În final, încheiați cu opţiunile cele mai puţin dorite.

ADVERTISEMENT

Nu este deloc indicat să completați cu o opţiune nedorită înaintea unei opţiuni dorite. Metodologia de admitere spune clar că prima opţiune este şi prima luată în considerare pentru fiecare elev.

Calendar Admitere Liceu 2023

Așadar, calendarul admiterii la liceu 2023 debutează în această săptămână. În intervalele 6-7 și 10-14 iulie 2023 are loc introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere.

Pe 6-7 și 10-14 iulie 2023 are loc verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată.

Data de 17 iulie 2023 reprezintă termenul-limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean/al municipiului București, precum și a listei absolvenților care nu participă la repartizarea computerizată, prin confirmarea operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată.

Urmează, pe 18 iulie, verificarea și corectarea eventualelor erori din bazele de date. Apoi, pe 19 iulie sunt comunicate rezultatele către candidații repartizați computerizat în învățământul liceal.

Între 20-25 iulie are loc depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați. Pe 25 iulie 2023 este transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere.

Din 26 până în 28 iulie are loc rezolvarea de către comisia de admitere județeană/a municipiului București, a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.

Pe 28 iulie este programată afișarea centrului de admitere, a situației locurilor rămase libere, inclusiv a celor destinate candidaților romi, precum și a celor destinate candidaților cu CES, a locului de desfășurare și a graficului probelor de aptitudini sau de verificare a cunoștințelor de limbă modernă ori maternă

Alte date importante:

  • 31 iulie 2023 – Înscrierea candidaților pentru probele de aptitudini sau probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă, inclusiv a candidaților pe locurile speciale pentru romi și a candidaților pentru locurile distinct alocate candidaților cu CES în unitățile de învățământ de masă
  • 1-2 august 2023 – Desfășurarea probelor de aptitudini sau a probelor de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă
  • 3-4 august 2023 – Afișarea rezultatelor la probele de aptitudini și la probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă și rezolvarea eventualelor contestații
  • 7-9 august 2023 – Primirea cererilor de înscriere a candidaților care au fost repartizați computerizat în prima etapă de admitere, dar care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen, a candidaților care au fost respinși la liceele/clasele care au organizat probe de aptitudini și a candidaților care au susținut probe de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau de limbă maternă în etapa a doua, precum și a candidaților care nu au participat sau au participat la repartizarea computerizată în prima etapă de admitere, dar, din diferite motive, nu au fost repartizați computerizat.
ADVERTISEMENT
Gregorian Bivolaru, arestat la Paris. Îşi obliga victimele să plătească
Gregorian Bivolaru, arestat la Paris. Îşi obliga victimele să plătească "în natură": videochat sau munci manuale. Ţinea 26 de femei în casă
Cum a numit-o Dumitru Dragomir pe Clotilde Armand, după ce primarul Sectorului 1...
Cum a numit-o Dumitru Dragomir pe Clotilde Armand, după ce primarul Sectorului 1 i-a trimis un buldozer la hotel
Fostul căpitan din Liga 1, dezlănțuit în stradă pentru AUR: „CINE SUNTEM NOI?”...
Fostul căpitan din Liga 1, dezlănțuit în stradă pentru AUR: „CINE SUNTEM NOI?” » S-a întors în politică și îi face jocurile lui George Simion: imagini incredibile surprinse în week-end
Milionarul celebru din România care nu s-a lăsat intimidat de clanul Caran! Ce...
Milionarul celebru din România care nu s-a lăsat intimidat de clanul Caran! Ce a făcut după ce a rămas fără Bentley şi Ferrari
Lacul din România care crește continuu, interzis. De ce nimeni nu mai are...
Lacul din România care crește continuu, interzis. De ce nimeni nu mai are voie să se apropie de ape VIDEO
Ce s-a întâmplat la priveghiul Ronei Hartner din Toulon? Sora artistei a povestit...
Ce s-a întâmplat la priveghiul Ronei Hartner din Toulon? Sora artistei a povestit cu amărăciune: Biserica era plină de…
CUTREMUR total în AUSTRIA! Decizia care trimite o undă de șoc în toată...
CUTREMUR total în AUSTRIA! Decizia care trimite o undă de șoc în toată Europa
Românii, prea săraci să mănânce la restaurant, arată un sondaj
Românii, prea săraci să mănânce la restaurant, arată un sondaj
CUTREMURĂTOR! Trupul Ronei Hartner a ajuns în țară. Ce s-a întâmplat la aeroport!...
CUTREMURĂTOR! Trupul Ronei Hartner a ajuns în țară. Ce s-a întâmplat la aeroport! Ți se face pielea de găină!
Horoscopul lunii decembrie. Luna Nouă în Săgetător aduce mai mult optimism și progres...
Horoscopul lunii decembrie. Luna Nouă în Săgetător aduce mai mult optimism și progres la începutul lui 2024
Reacția Andreei Esca atunci când fiica ei și-a cumpărat BMW în valoare de...
Reacția Andreei Esca atunci când fiica ei și-a cumpărat BMW în valoare de 60.000 de euro
Leguma nelipsită din ciorbele românilor care poate provoca boli grave, inclusiv cancer. E...
Leguma nelipsită din ciorbele românilor care poate provoca boli grave, inclusiv cancer. E periculoasă când e reîncălzită
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!