News

Adnan Januzaj, belgianul cu bunici turci și părinți albanezi care a învins Anglia

04.07.2018 | 16:53
Adnan Januzaj, belgianul cu bunici turci și părinți albanezi care a învins Anglia

Adnan Januzaj, belgianul cu bunici turci și părinți albanezi care a învins Anglia, joacă în Spania și a dat un gol de poveste în Rusia, golul victoriei împotriva țării care l-a lansat în fotbalul mare. În 2015, la 20 de ani, jucase deja 61 de meciuri la Manchester United, numai Ryan Giggs și Cristiano Ronaldo au mai multe partide la „diavolii roșii” înainte de a împlini 20 de ani. Cum ajunsese cel mai promițător talent european pe „Old Trafford”? Este o poveste de spus nepoților…

Adnan Januzaj s-a născut la Bruxelles în 1995, pe 5 februarie, o dată care a dat lumii nume mari din fotbal: Cesare Maldini (1932), Sven Goran Eriksson (1948), Gică Hagi (1965), Giovanni van Bronckhorst (1975), Carlos Tevez (1984), Cristiano Ronaldo (1985), Neymar (1992), „secondați” de un Rodrigo Palacio (1982), un Vedran Corluka (1986) sau un… Eric Bicfalvi (1988), de ce nu? Aglomerație mare pe 5 februarie… Și un semn divin, nu?, pentru Adnan Januzaj.

Adnan Januzaj, belgianul cu bunici turci și părinți albanezi, care a învins Anglia

Părinții săi au fugit din Kosovo goniți de grozăvia cumplitului război interetnic care a distrus fosta Iugoslavie, sunt albanezi, din familii cu origini turcești, așa că numai bine nu le putea fi sub „oprimarea permanentă cu care ne subjugau creștinii sîrbi majoritari pe toți musulmanii”, cum spune tatăl Abedin. Care a ales să fugă în Belgia decât să fie înrolat cu forța în armata iugoslavă, dominată de sârbi, pentru a lupta împotriva Bosniei care voia independența. Era în 1992… Dar pentru a-l înțelege pe Abedin Januzaj trebuie să știți și povestea lui, și lupta pe care a dus-o familia Januzaj în trecutul violent din Kosovo.

Au scăpat de urgia sârbilor printr-o minune…

În timp ce Abedin Januzaj a fugit din Istog, orășelul lui de sub munții care separă Kosovo de Serbia și Muntenegru, alți membri ai familiei au ridicat armele în războiul de independență împotriva sârbilor care dominau fosta Iugoslavie pe cale de dezintegrare. Tatăl său, Idriz, muncitor textilist, se îmbolnăvise de cancer și Abedin spera să-și poată ajuta toată familia muncind în Belgia. Avea un frate, Januz, închis de 15 ani (!) de autoritățile sârbe pentru că protestase public pentru drepturile etnicilor albanezi, și familia nu mai avea nici un susținător care să aducă bani în casă. Au fost ani cumpliți pentru familia Januzaj, fratele lui Abedin, Shemsedin, a plecat la război în 1998, au venit sârbii peste ei la începutul lui 1999, au omorât familii întregi, au incendiat aproape toate cele 800 de case ale orașului, au aruncat în aer toate moscheele din oraș, unele vechi de peste 300 de ani.

Shemsedin Januzaj și soția sa Lavi (încercuiți), cu armele în mâini în timpul războiului interetnic din Kosovo
Shemsedin Januzaj și soția sa Lavi (încercuiți), în timpul războiului interetnic din Kosovo

Casa Januzajilor, aflată într-o margine, într-un cătun numit chiar așa, Januzaj, a scăpat ca prin minune. Cu tot cu oamenii din ea, femei și copii… În martie războiul s-a terminat, Kosovo a devenit provincie autonomă și apoi, în martie 2008, și-a declarat independența, recunoscută cu greu de majoritatea statelor europene…

Indicator „istoric” către cătunul Januzaj din apropierea orașului Istog din Kosovo
Indicator „istoric” către cătunul Januzaj din apropierea orașului Istog din Kosovo

Adnan vorbește fluent albaneza și păstrează o legătură strânsă cu rudele din Kosovo

Mama lui Adnan, Ganimete Sadikaj, a fost, de asemenea, victima a represiunii sârbe. Familia ei, una dintre cele mai bogate familii din Istog, a avut o mulțime de teren și o fermă. Sadikajii au fost considerați o amenințare de către regimul iugoslav, dominat de sârbi, după al doilea război mondial. Au fost expropriați, forțați să părăsească Kosovo și deportați în Turcia în cadrul unui plan de suprimare a naționalismul albanez. Familia Sadikaj s-a mutat mai tîrziu în Belgia, unde bunicul lui Adnan, Alija, a pus pe roate o afacere cu textile. La Bruxelles familia a devenit parte a comunității albaneze din oraș și a acolo s-au cunoscut Abedin și Ganimete, s-au iubit, s-au căsătorit și l-au dăruit lumii pe Adnan. Care vorbește fluent albaneza și păstrează o legătură strînsă cu rudele din Istog, în fiecare vară vine pentru o săptămînă în Kosovo, unde în majoritatea timpului este rugat de verii săi, evident, să joace fotbal cu ei.

Vărul Idriz, băiatul unchiului Shemsedin, în fața blocului în care locuiesc în Istog (2013)
Vărul Idriz, băiatul unchiului Shemsedin, în fața blocului în care locuiesc în Istog (2013)

„Am putut vedea foarte devreme că Adnan va fi un jucător fantastic”

Născut din acest amalgam etnic, Adnan a început fotbalul la RWDM Bruxelles, o micuță echipă de cartier, în apropierea casei familiei Januzaj din cartierul de clasă mijlocie Koekelberg. Acolo îl ducea Abedin la antrenamente după ce termina programul de muncă la o reprezentanță Chevrolet-Opel, unde era contabil.

Adnan Januzaj în echipa U11 a primului său club, RWDM Bruxelles
Adnan Januzaj în echipa U11 a primului său club, RWDM Bruxelles

„Am putut vedea foarte devreme că Adnan va fi un jucător fantastic”, își aduce aminte Jean-Paul Pira, tehnicianul care conducea cele 14 (!) echipe de tineret la RWDM. „Nu era un jucător tare, puternic, mai degrabă foarte subțirel, puțin dezvoltat fizic, dar tehnica lui era ieșit„ din comun. Într-un joc pentru cei sub 10 ani a marcat 16 sau 17 goluri într-o victorie cu 22-0”. Pira își amintește, de asemenea, că tatăl lui Adnan „era întotdeauna foarte calm și îl susținea orice se întâmpla, dar niciodată nu i-a spus cât de bine a jucat, ci numai că ar putea-o face mai bine”.

RWDM nu a primit nici un ban de la Anderlecht pe Januzaj când l-a luat în 2005. „Zero! Nici măcar o minge nu ne-au dat. Ei erau prea mari, noi nu existam pentru ei”, se enervează și acum Pira. Se calmează când vorbește de Adnan: „Toată lumea de aici este foarte mândră de el”.

Man United a negociat cu familia, nu cu Anderlecht!

De altfel, de la vechii săi profesori de sport din școala primară până la antrenorii săi de acum, nimeni nu are un cuvânt rău de spus despre Adnan. Chiar și cei de la Anderlecht, care l-au pierdut la 16 ani în favoarea lui Manchester United deoarece în Belgia era interzis să faci contract profesionist cu jucători de această vârstă. „Nu suntem fericiți deloc că am pierdut un jucător acum în valoare de peste 10 milioane”, spune purtătorul de cuvînt al lui Anderlecht, David Steegen. „S-a născut în Bruxelles, a fost educat aici, la clubul nostru, este unul de-ai noștri și ne face invidioși, chiar furioși pe ce s-a întâmplat. Dar suntem fericiți pentru Adnan. Este un băiat excepțional, anormal de cuminte”.

Adnan Januzaj în tricoul Romei, la un turneu de sală pe când era junior al lui Anderlecht, un an înainte să-l ia Manchester United
Adnan Januzaj în tricoul Romei, la un turneu de sală pe când era junior al lui Anderlecht, un an înainte să-l ia Manchester United

Cum a ajuns, atunci, Adnan la Manchester United? Simplu: englezii au dat 200.000 de euro familiei Januzaj și le-au oferit un apartament la bloc (!) într-unul dintre cele mai elegante cartiere ale Manchesterului în 2011. Adnan avea, o mai spunem o dată, 16 ani.

„Noul Ronaldo” a rămas dator „diavolilor” din Manchester

Sir Alex Ferguson l-a promovat la prima echipă a „diavolilor” spre sfârșitul sezonului 2012-2013, dar n-a apucat să joace. A debutat în Supercupă (Community Shield), 2-0 cu Wigan Athletic, în 11 august 2013. O lună mai târziu juca primele minute în Premier League. Antrenor era David Moyes. A fost văzut drept o mare speranţă pe „Old Trafford” şi nu puţini au fost cei care l-au numit „noul Ronaldo”.

Adnan Januzaj marcând al doilea său gol într-un meci dintre Manchester United și Sunderland, în sezonul 2013-2014
Adnan Januzaj marcând al doilea său gol într-un meci dintre Manchester United și Sunderland, în sezonul 2013-2014

Nu s-a impus, însă, în formula de start, indiferent de antrenor. În sezonul 2015-2016 a fost împrumutat la Borussia Dortmund, campionatul următor la Sunderland, cu care a retrogradat din Premier League. Pe 12 iulie 2017 Real Sociedad anunța transferul său definitiv pentru 8,5 milioane de euro. A jucat pentru formația spaniolă 35 de meciuri, în care a marcat 4 goluri și a dat 6 pase de gol.

Considerat „trădător de țară” în Albania pentru că a ales să reprezinte Belgia!

Alegerea unei naționale în care să joace a fost o adevărată telenovelă. Pentru că putea juca pentru nu mai puțin de 5 țări:

  1. Kosovo – tatăl era născut în Kosovo.
  2. Belgia – s-a născut la Bruxelles, unde a stat până la 16 ani, când a plecat la Manchester.
  3. Albania – părinții sunt etnici albanezi.
  4. Turcia – bunicii sunt turci.
  5. Anglia – a locuit în insulă 6 ani și după 5 ani de rezidență ar fi avut dreptul să reprezinte Albionul, dar…

…Dar după ce a refuzat mai multe convocări la naționala de tineret a Belgiei, nehotărât fiind sub ce steag să se „înroleze”, pe 13 mai 2014 a acceptat să fie inclus în lotul Belgiei pentru turneul final al Campionatului Mondial din Brazilia. A jucat un prim meci cu echipa națională două săptămâni mai târziu, pe 4 iunie, împotriva Luxemburgului, dar partida a fost considerată neoficială de FIFA deoarece antrenorul belgian Mark Wilmots a făcut 7 achimbări în timp ce doar 6 sunt permise în amicale internaționale oficiale! Debutul oficial a venit în jocul următor al naționalei belgiene, victoria cu 1-0 împotriva Tunisiei, la 7 iunie, când l-a înlocuit pe Eden Hazard în minutul 73. Are de atunci 9 meciuri pentru țara în care s-a născut, iar primul gol a venit cu Anglia, în ultimul meci din grupa G a turneului final mondial din Rusia. Când a ales să reprezinte Belgia, în Albania a fost un adevărat iureș de furie, care a culminat cu emisiuni TV în care a fost făcut, nici mai mult, nici mai puțin decât „trădător” de țară!

Adnan Januzaj l-a învins pe portarul englez Jordan Pickford după ce l-a păcălit pe fundașul Danny Rose
Adnan Januzaj l-a învins pe portarul englez Jordan Pickford după ce l-a păcălit pe fundașul Danny Rose

„Adnan este un actor frumos, talentat, echilibrat, mult mai matur decît cei 18 ani pe care îi are” – Sir Alex Ferguson în 2013

„Januzaj va fi în cel mai scurt timp între primii trei jucători din lume” – Gary Neville

„M-a impresionat profund copilul ăsta, are un talent rar și precoce, ca al lui Wayne Rooney” – David Moyes

„Adnan Januzaj va fi următorul Ryan Giggs” – Adam Bate, specialistul „pe” Manchester United al lui „Sky Sports”

„De la Johan Cruyff nu am mai văzut așa talent nativ” – Yannick Ferrera, antrenorul lui Adnan Januzaj de la echipa de tineret a lui Anderlecht

„Adnan este cel mai mare talent cu care am jucat vreodată. Era atât de rapid încât adversarii nu știau ce să-i facă. Tatăl său a știut cum să-l crească. Are un mare merit. A fost mereu alături de el, mai ales când i-a fost greu și avea lacrimi în ochi după antrenamente. L-a învățat să ia lovituri, să le suporte și asta a fost foarte bine pentru dezvoltarea lui” – Michael Heylen, fost coechipier cu Adnan la Anderlecht, acum la Zulte Waregem

„Adnan Januzaj este cel mai promițător talent cu care am lucrat veodată. Nu trebuie forțat să facă nimic, toate i se par ușoare grație calităților tehnice înăscute” – Mark Wilmots, selecționerul echipei naționale a Belgiei între 2012 și 2016

35 de meciuri, în care a marcat 4 goluri și a dat 6 pase de gol, a jucat Adnan Januzaj pentru Real Sociedad în sezonul 2017-2018

12.000.000 de euro era cota lui Adnan Januzaj pe transfermarkt.com la 30 mai 2018, cotă care va crește cu siguranță după turneul final mondial din Rusia