News

Adolescent palestinian ucis de militari israelieni. Israelul neagă folosirea muniției de război

05.12.2020 | 10:56
Adolescent palestinian ucis de militari israelieni Israelul neaga folosirea munitiei de razboi
ADVERTISEMENT

Un adolescent palestinian a murit după ce a fost împușcat în abdomen de un soldat israelian în timpul unui protest în Cisiordania, a anunțat Ministerul palestinian Sănătății. 

Băiatul de 13 ani a fost dus la un spital din Ramallah în stare critică, unde a murit din cauza rănilor. Oficialii israelieni neagă folosirea muniției de război.

ADVERTISEMENT

28 de minori palestinieni au fost uciși de forțele militare israeliene în 2019, potrivit grupurilor pentru drepturile omului.

Mass-media palestiniană susține că s-a folosit muniție de război și gaze lacrimogene împotriva manifestanților

Ali Ayman Abu-Alayya, în vârstă de 13 ani, a decedat în urma rănilor suferite după ce a fost împușcat cu muniție de război de către forțele de ocupație israeliene, a anunțat Ministerul palestinan al Sănătății.

ADVERTISEMENT

Primarul din al-Mughayir a declarat reporterilor că adolescentul a fost împușcat lângă intrarea în sat.

Copilul a fost dus de urgență la complexul medical Palestina din Ramallah, în centrul Cisiordaniei ocupate, și a fost imediat supus unei intervenții chirurgicale. Cu toate acestea, toate încercările de resuscitare au eșuat, iar copilul a fost declarat mort.

ADVERTISEMENT

“Această urâtă crimă este o crimă de război și o crimă împotriva umanității”, a declarat Ministerul Palestinian de Externe.

O purtătoare de cuvânt a armatei israeliene a spus că personalul a folosit „mijloace de dispersare a revoltelor” împotriva palestinienilor care aruncau cu pietre și ardeau cauciucuri în satul al-Mughayir, la aproximativ 27 de kilometri nord-est de Ramallah.

ADVERTISEMENT

“Rapoartele despre utilizarea muniției de război în timpul revoltelor nu sunt adevărate și se cunosc afirmații despre un număr de revoltători răniți și unul ucis”, a spus ea, citată de RT.

Cu toate acestea, mass-media palestiniană a raportat că s-au folosit muniție de război și gaze lacrimogene împotriva manifestanților, iar patru bărbați au fost răniți în timpul unui marș care ar fi fost organizat ca protest împotriva planurilor israeliene de extindere a ocupației în Cisiordania.

Săptămâna trecută, un șofer palestinian a fost împușcat după ce ar fi încercat să intre cu mașina într-un punct de control al poliției israeliene în afara Ierusalimului.

„În 2019, forțele de securitate israeliene au ucis 133 de palestinieni, inclusiv 28 de minori. Dintre victime, 104 au fost ucise în Fâșia Gaza, 26 în Cisiordania (inclusiv Ierusalimul de Est) și trei în Israel”, a raportat grupul pentru drepturile omului B’tselem. “Majoritatea acestor decese au fost un rezultat direct al politicii imprudente a Israelului cu focul deschis, autorizată de guvern și militare și susținută de sistemul legal”, a adăugat grupul.

ADVERTISEMENT