Sport

Adrian Bumbescu, pesimist în privința șanselor României la baraj: „Cu cine să ne calificăm? Cu Italia?” Exclusiv

Adrian Bumbescu, șeful departamentului de scouting de la CSA Steaua, consideră că echipa națională are șanse minime de calificare la Campionatul Mondial în urma meciurilor de baraj.
11.11.2021 | 15:59
Adrian Bumbescu pesimist in privinta sanselor Romaniei la baraj Cu cine sa ne calificam Cu Italia Exclusiv
Adrian Bumbescu nu crede în calificarea „tricolorilor” la Campionatul Mondial. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

România se află în fața unui nou meci decisiv cu Islanda, iar FANATIK a încercat să schițeze primul unsprezece pe care Mirel Rădoi îl va trimite pe Ghencea împotriva nordicilor.

„Colonelul Apărării”, Adrian Bumbescu, cu 15 meciuri la echipa națională, a declarat în exclusivitate pentru FANATIK că punctul slab al naționalei este la nivelul fundașilor centrali, unde i-ar fi preferat pe Dragoș Nedelcu și Dragoș Grigore.

ADVERTISEMENT

Bumbescu știe care e punctul slab al naționalei: „Fundașii centrali și la închidere. Jucam cu Nedelcu și Grigore. E cel mai bun stoper!”

Adrian Bumbescu se teme de meciul cu Islanda și i-a analizat pe „tricolori” înainte de meciul de pe Ghencea cu nordicii care ne-au eliminat în urmă cu un an la barajul pentru EURO 2020.

„Să vedem problema fundașilor centrali. Aici e foarte, foarte complicat. Nedelcearu la marcaj, unul puternic îl dă la o parte imediat. Eu aș fi jucat cu Nedelcu închizător. Eu l-am avut la lotul la juniori care mi-a jucat foarte bine fundaș central cu Manea. A jucat și la FCSB stoper. Acolo la închidere era foarte bun și dă și cu capul”.

ADVERTISEMENT

Fostul mare fundaș central al Stelei e de părere că Dragoș Grigore nu ar trebui să lipsească de la națională și îl consideră cel mai valoros stoper din România: „Problemele noastre sunt la nivelul fundașilor centrali și la mijlocașii la închidere. Aici trebuie să fie atent Rădoi. Este punctul nostru slab. Eu l-aș fi luat pe Dragoș Grigore.

E foarte, foarte bun la marcaj și în dueluri. Săpunaru e mai tehnic, pe construcție. Grigore joacă foarte bine, are plasament și e experimentat. E cel mai bun fundaș central al nostru. La fel și în atac unde îl avem pe Pușcas. Ce să facă cu niște fundași centrali masivi?”.

ADVERTISEMENT

„Ai trei mijlocași mici care sunt tehnici. Și faza de apărare? La faze fixe? Ei vin cu cinci mari. O să vină unul din vârfuri. Alibec nu joacă și vine Pușcaș. E mic și nu poate să facă față la fundașii centrali. Te domină rău de tot la talie! Aici o să fie o problemă mare” – Adrian Bumbescu

Adrian Bumbescu s-a săturat de discuțiile din jurul plecării lui Mirel Rădoi: „În Italia, în Franța se întâmplă la fel?”

Adrian Bumbescu e de părere că se face prea multă tevatură în jurul plecării lui Mirel Rădoi de la naționala României și e un lucru acceptabil: „Eu nu înțeleg de ce sunt atâtea discuții dacă rămâne sau pleacă Rădoi. Se vorbește prea mult despre asta și nu mi se pare normal. În Italia, în Franța se întâmplă la fel?”.

„Nu cred că ne calificăm. Cu Islanda se pot întâmpla multe. Am văzut și motivarea jucătorilor și pe Rădoi. Nu își au loc certurile astea. Rămâne, nu rămâne. Se crează o atmosferă de-asta în care și unii jucători sunt poate afectați.

De exemplu Rădoi are niște jucători preferați. Dupaia zic, aoleu, dacă pleacă ăsta nu mai prind naționala! Sunt chestii care deranjează și ar trebui să fie multă liniște să își vadă de treab, să își ducă mandatul la cap și vedem. Și fără Rădoi se poate face performanță. Să își facă treabă. Când pleacă, să plece, îi mulțumim. Eu nu am văzut în altă parte asemenea scandaluri” – Adrian Bumbescu

Oficialul celor de la CSA Steaua se bucură de faptul că naționala a revenit în Ghencea și consideră că „tricolorii” ar trebui să joace aici în continuare, deoarece e locul unde s-au obținut toate calificările importante: „Mă bucur că naționala a revenit în Ghencea. Aici este locul ei, unde a obținut cele mai mari performanțe. E „Templul fotbalului românesc”. E mare păcat că se joacă fără spectatori și sunt foarte dezamăgit din punctul ăsta de vedere”.

ADVERTISEMENT

Bumbescu e dezamăgit însă de decizia autorităților ca meciul să se dispute fără spectatori și e sigur că este un dezavantaj important pentru națională, însă gazonul ne va ajuta: „Se putea da drumul la spectatori mai ales că a scăzut și incidența la 8%. Era important să avem spectatori. Islandezii sunt avantajați de acest lucru. Gazonul este foarte bun. Nu sunt probleme. O să ne avantajeze asta. E doar o porțiune în dreptul tribunei oficiale unde rămâne mereu umezeală. Nu bate soarele acolo. Trebuie să rezolvăm, să facem ceva în acea zonă”.

Adrian Bumbescu nu crede în calificarea la baraj: „Va fi foarte greu!”

Fostul mare fotbalist al Stelei e de părere că România are șanse minime de calificare în urma unui baraj, unde ar putea întâlni echipe mult mai bine cotate: „La baraj va fi foarte greu. Nu știu cu cine ne putem bate de la egal la egal. Cu cine să te califici? Cu Italia?  Păi cu Italia ne batem de la egal la egal! (n.r. râde). Sunt echipe foarte bune și sunt doi adversari. Să ajungem noi acolo și vom vedea”.

În privința Islandei, Bumbescu a remarcat consecvența nordicilor de a juca la fel indiferent de locul pe care îl ocupă în grupă, iar Macedonia de Nord și Armenia au simțit asta pe pielea lor: „Islanda știe să joace bine stilul ăsta agresiv cu centrări și joc aerian. Aici ne pot suprinde. Așa i-au încurcat și pe armeni și pe macedoneni. Pentru noi un meci egal e dezastru. Ei au mentalitatea astea și joacă la fel și dacă au două puncte sau opt. Sunt profesioniști în teren chiar dacă au și amatori printre ei. Ei își fac jocul bine, exact ca nemții. Mai au șanse doar teoretice.

Eu aveam vreo două-trei meciuri la națională și am jucat contra Austriei cu marele Tony Polster! 4-0 i-am bătut în Ghencea. A dat Iovan gol. Nici nu au mișcat! Am bătut Spania 3-1. Ditamai Spania cu Camacho, cu Butragueno, cu o echipă extraordinară. Și nu își mai aduce nimeni aminte.

Ia să pună meciurile astea să vadă cum îi impulsionezi pe jucători. Ia uite cine a jucat în Ghencea cu naționala: Cămătaru, Balaci, Belodedici, Bumbescu. Să vadă toată lumea să își aducă aminte! Dacă nu ai istorie și un trecut, nu poți să ai nici viitor”, a spus Adrian Bumbescu în exclusivitate pentru FANATIK.

  • 15 meciuri are Adrian Bumbescu la naționala României în perioada 1984-1990
  • 2 e locul ocupat de România în grupă înaintea meciurilor cu Islanda și Liechtenstein

  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 2,01 este cota pentru „peste 2,5 goluri” la meciul România – Islanda. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT