News

Vești proaste despre pensii, de la ministrul de finanțe, Adrian Câciu. Se majorează doar dacă va crește PIB

Adrian Câciu promite măsuri pentru creșterea pensiilor și soluții pentru stoparea pierderii puterii de cumpărare. Ministrul finanțelor nu este de acord nici cu creșterea vârstei de pensionare.
13.02.2022 | 11:18
Vesti proaste despre pensii de la ministrul de finante Adrian Caciu Se majoreaza doar daca va creste PIB
ADVERTISEMENT

Ministrul Câciu recunoaște importanța problemei pensiilor, însă admite că doar “dacă va fi posibil, iar economia își va reveni, putem vorbi despre o creștere a pensiilor”.

Oficialul guvernamental a precizat că ușoara majorare a punctului de pensie de la începutul acestui an s-a făcut pentru că a existat spațiul fiscal necesar.

ADVERTISEMENT

Cresc pensiile doar dacă economia merge mai bine. Ministrul finanțelor: “Luptăm pentru oameni”

“Am reușit să aducem această ajustare, creștere ușoară a punctului de pensie la începutul anului, pentru că acela era spațiul fiscal. Noi ne-am angajat să găsim în continuare soluții pentru cetățeni.

Nu vreau să spun sau să promit lucruri care nu se vor întâmpla, dar ceea ce vreau să zic este că o să găsim o serie de soluții care să stopeze cauzele care conduc la pierderea de putere de cumpărare”, a declarat Adrian Câciu la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Ministrul a recunoscut că nu are un răspuns la întrebarea dacă sunt şanse ca pensiile să fie majorate anul acesta, însă precizează că intenționează să vină cu un nou set de măsuri pentru a ajuta populația.

“Nu vreau să spun acum. Ce pot să spun este doar că asta luptăm. Luptăm pentru oameni. Le promit că vin cu măsuri. În luna ianuarie a fost deja creşterea de pensii cu pachetul one-off.

ADVERTISEMENT

Această politică ar trebui să se ducă în tot anul. În schimb, ceea ce afectează este erodarea continuă a puterii de cumpărare.

Trebuie să lucrăm la această cauză. Dacă va merge economia mai bine, evident că spaţiul fiscal este mai mare şi atunci poţi să găseşti soluţii (…) Şi la mine facturile au crescut cu 30% în penultima lună”, a mai spus titularul portofoliului finanțelor.

ADVERTISEMENT

Adrian Câciu a vorbit şi despre majorarea vârstei de pensionare la 70 de ani şi susține că nu este de acord cu această propunere.

“Refuz să cred că vârsta de pensionare ar putea fi obligatorie la 70 de ani. Şi nici nu încurajez din perspectiva politică şi de politică publică şi ca om politic o astfel de abordare.

Dreptul la muncă este neîngrădit. Dreptul de retragere ar trebui să fie unul care să permită să ai o viaţă şi după muncă”, a mai declarat ministrul.

ADVERTISEMENT
Tags: