News

Cum a jonglat Adrian Chesnoiu, noul ministru al agriculturii, cu funcțiile la stat! Drumul de la “Doi ș’un sfert”, la bugetar de lux

Cum a jonglat Adrian Chesnoiu, noul ministru al agriculturii, cu funcțiile la stat! Acuzat că a lucrat la celebra “Doi ș’un sfert”, social democratul a fost un bugetar de lux în ultimii ani
26.11.2021 | 12:09
Cum a jonglat Adrian Chesnoiu noul ministru al agriculturii cu functiile la stat Drumul de la Doi sun sfert la bugetar de lux
Ministrul agriculturii, împotriva folosirii terenurilor agricole pentru parcuri fotovoltaice. Cum vrea Adrian Chesnoiu să combată criza alimentară
ADVERTISEMENT

Coaliția PNL-PSD a scos la rampă mai multe nume grele din ambele formațiuni, dar și câteva personaje care au urcat o treaptă și au ajuns în primul eșalon politic. Acesta pare a fi și cazul lui Adrian Chesnoiu, cel care a preluat funcția de ministru al agriculturii.

Vorbim despre un portofoliu delicat, un minister dificil care stârnește nemulțumiri, numeroase acuze și generează prea puține răspunsuri în ultimii ani de zile. Ca de fiecare dată, banii pe care îi împarte MADR-ul reprezintă principala cauză a supărărilor. Lipsa soluțiilor pe termen mediu și lung se simte și ea din plin.

ADVERTISEMENT

Cum a jonglat Adrian Chesnoiu, noul ministru de la Agricultură, cu funcțiile la stat!

Despre Adrian Ionuţ-Chesnoiu se știe că este deputat de Olt din partea Partidului Social-Democrat și înainte de a obţine mandatul a fost chiar viceprimarul municipiului Caracal. Două luni de zile a activat în această funcție, dar schimbul de joburi nu pare să-i fie străin politicianului.

Omul care trebuie să schimbe din temelii agricultura românească, potrivit programului de guvernare, a învățat la Liceul Ministerului Administraţiei şi Internelor “Constantin Brâncoveanu” din Ploieşti. După patru ani de zile petrecuți în această instituție, Chesnoiu a mers la Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”- Bucureşti.

ADVERTISEMENT

Aici și-a luat și masterul în domeniul Managementul activităţilor de ordine publică şi siguranţă naţională.  În același an, 2009, noul ministru al Agriculturii a făcut și cursuri în domeniul securităţii naţionale la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I” – Colegiul Naţional de Apărare.

Și-a definitivat învățăturile la Institutul Diplomatic Român, cu un alt curs în domeniul – Relaţiile diplomatice şi securitatea globală.

ADVERTISEMENT

Până în urmă cu zece ani de zile, moment în care a simțit puternic chemarea politicii, Chesnoiu chiar a lucrat ca, atenție, ofițer de informații. A făcut-o în serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne, mai pe scurt la deja celebra „Doi ș’un sfert”.

Ce spune Adrian Chesnoiu despre jobul de la „Doi ș’un sfert”

De remarcat că în CV-ul pe care l-a postat pe site-ul Camerei Deputaților, Chesnoiu a transmis că între august 2005 și august 2011 a fost ofițer specialist în investigarea fraudelor, afaceri europene și anticorupţie în Ministerul de Interne. Nicio vorbă însă și despre serviciul sau direcția din MAI în care a activat.

ADVERTISEMENT

Încolțit de jurnaliști înaintea depunerii jurământului, Chesnoiu a recunoscut în cele din urmă că a prestat la Direcția Generală de Informații și Protecție Internă. A evitat să răspundă la întrebarea dacă actualii colegi din PSD îi cunosc trecutul. „Întrebați-i pe dumnealor, nu știu ce știu dânșii”, a răspuns Chesnoiu.

Ce a făcut Adrian Chesnoiu după ce a plecat din MAI

Patru luni de zile a stat Chesnoiu fără serviciu după ce a părăsit Ministerul de Interne. În ianuarie 2012 a devenit director general la o societate comercială cu răspundere limitată unde oferea consultanţă juridică. Este, de altfel, singura funcție din mediul privat pe care a ocupat-o de-a lungul timpului.

Un an mai târziu a devenit director cabinet secretar de stat la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, serviciu unde s-a ocupat cu derularea fondurilor europene si naţionale de sprijin pentru agricultură. Și-a păstrat funcția, dar a schimbat după încă un an de zile ministerul. A trecut la la Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi din cadrul Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

În 2016 a revenit ca director general în mediul privat, pentru ca preț de 20 de zile să activeze ca director de cabinet al unui secretar de stat tot din Ministerul Agriculturii. După aproape trei săptămâni în funcție, atenție, trei săptămâni, Chesnoiu a fost promovat ca director la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Cinci ani de zile a deținut frâiele la AFIR după care a trecut pentru cinci luni de zile administrator public al municipiului Caracal. Pentru nici două luni, de la finalul lui octombrie până aproape de Crăciunul anului trecut, Chesnoiu a fost chiar viceprimar.

A părăsit și acestă funcție după ce a devenit deputat în Parlamentul României. La nici un an de zile, după ce numele lui s-a mai aflat în calcule de câteva ori, Partidul Social Democrat l-a trimis să se ocupe de Ministerul Agriculturii.

Ce avere are Adrian Chesnoiu, noul ministru al agriculturii

Adrian Chesnoiu are jumătate dintr-un teren intravilan situat în Ciorogârla. Vorbim despre o suprafață totală de 2300 mp. Și cam atât pentru că noul ministru al agriculturii nu a declarat case de locuit, mașini și nici bijuterii sau obiecte de artă scumpe.

Are, în schimb, în conturi puțin peste 30 de mii de lei și 13 dolari. De asemenea, până în 2032 trebuie să restituie la Banca Transilvania un credit de 350 de mii de lei.

În declarația de avere a notat că a primit și 45 de mii de lei, bani pe care i-a dat sub formă de contribuție personală la campania electorală. A câștigat în ultimele 12 luni puțin peste 100 de mii de lei.

ADVERTISEMENT