News

Adrian Cioroianu, despre „dedesubturile” atacului terorist de la Abu Dhabi: ”Acești insurgenți își doresc să sperie inclusiv turiștii”

Atacul revendicat de rebelii Houthi la Abu Dhabi pare să aibă rădăcini istorice, care țin de reticiența SUA față de programul nuclear al Iranului, însă incertitudinile lasă loc de interpretări
17.01.2022 | 21:35
Adrian Cioroianu despre dedesubturile atacului terorist de la Abu Dhabi Acesti insurgenti isi doresc sa sperie inclusiv turistii
Istoricul Adrian Cioroianu analizează motivele atacului de la Abu Dhabi (sursa facebook.com)
ADVERTISEMENT

Potrivit istoricului Adrian Cioroianu, Emiratele Arabe Unite nu sunt o zonă atât de sigură, cum își imaginează turiștii occidentali, iar atacul împotriva capitalei poate avea rădăcini încă din 2018, atunci când Iranul a reînceput să sprijine rebeliunea șiită.

3 morți și 6 răniți este primul bilanț al atacului – probabil instrumentat prin drone – de la Abu Dhabi. Prezumptivii autori, rebelii Houthi, au lovit în plin capitala unuia dintre cele mai vizitate state, de către turiștii occidentali. Istoricul Adrian Cioroianu, fost ministru de externe al României, avertizează că, dincolo de „propaganda” turistică, zona este nesigură, dar pericolul vine din Yemen, cu „muniție” procurată din Iran.

ADVERTISEMENT

Motivele sunt simple. În respectivul perimetru se desfășoară, de două decenii, un conflict care a traversat mai multe faze și care a pornit de la un fundament etnic, dar ramificațiile sale țin de concurența nucleară dintre Iran și SUA, aspect care a transformat una dintre cele mai vizitate destinații turistice într-o țintă.

„Zona respectivă nu este chiar atât de liniștită precum se vede din exterior, deoarece, în Yemen, un stat învecinat, există un conflict care durează de mulți ani. Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită susțin o tabără beligerantă, în timp ce Iranul susține cealaltă parte, în speță acești Houthi, care au revendicat atentatele cu drone, petrecute astăzi”, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, Adrian Cioroianu.

ADVERTISEMENT

Adrian Cioroianu: „Nu știm dacă Houthi sunt autorii atentatelor, dar neînțelegerile privind Acordul Nuclear au reaprins scânteia!”

Fostul șef al diplomației românești îndeamnă, însă, la calm, până în momentul în care vom dispune de toate datele necesare pentru a putea trage o concluzie. Mai mult, istoricul a pornit de la prezumpția că există și posibilitatea ca nu insurgenții Houthi să fie, de fapt, autorii atacului armat.

„Nu știm dacă, într-adevăr, Houthi sunt autorii atentatului, dar, potrivit unor anumite surse, ei se află la originea atacului. Această grupare, care reprezintă, de fapt, o minoritate din Yemen, a revendicat atacul și lucrul cel mai important este că știm despre ea că este sprijinită de Iran. Aceasta poate fi una dintre cheile problemei”, a continuat Adrian Cioroianu.

ADVERTISEMENT

Istoria acestei grupări minoritare, Houthi, este una complicată, ca de altfel și conflagrația care se desfășoară în Yemen, de două decenii. Au existat perioade de relaxare, dar și momente dure. Dincolo de adversitatea declarată a Houthi față de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, SUA și Israel, conflictul este întreținut de Iran pentru a servi interesele Teheranului într-una dintre cele mai bogate zone ale lumii.

„În Yemen, războiul civil durează de aproape 20 de ani. Confruntarea se poartă între forțele cantonate în nordul și în sudul țării. Este vorba despre un conflict care a avut atât momente de furie, cât și de acalmie. Începând cu anul 2004 au existat asemenea perioade, iar în 2018, conflictul s-a reaprins puternic”, a explicat istoricul.

ADVERTISEMENT

Potrivit lui Adrian Cioroianu, „în perioada existenței Acordului Nuclear, semnat în anul 2015, Iranul nu a fost implicat în ostilități. Iranul a făcut un pas în spate și nu i-a mai sprijinit pe șiiții Houthi. Însă, după ce SUA a ieșit din Acordul Nuclear, în anul 2018, cu toții bănuim că Teheranul sprijină, din nou, această grupare”.

Acordul istoric semnat în anul 2015, privind dosarul nuclear iranian, în care atât UE cât și SUA au jucat un rol vital, a marcat un reper important în restabilirea relațiilor dintre autoritățile de la Teheran și Occident. Raportul susținea extinderea comerțului cu Iranul și intensificarea eforturilor țărilor occidentale, pentru detensionarea relațiilor cu Teheranul. Ulterior, nemulțumite de intensificarea programului nuclear iranian, autoritățile de la Washington s-au retras din respectivul acord.

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite susțin mișcarea sunită

Incidentul de astăzi nu este unul izolat. În urmă cu două săptămâni, insurgenții Houthi au confiscat o navă aflată sub pavilionul Emiratelor Arabe Unite. Din acest motiv, Adrian Cioroianu a repetat un lucru esențial: „Zona este neliniștită de multe decenii, astfel că nu este cazul să confundăm turismul cu realitatea din teren”.

Fermitatea Iranului în relațiile cu gruparea Hothi este de notorietate. Sprijinul militar și logistic oferit de Teheran se bazează pe mai multe fundamente, care mențin vie flacăra conflictului, în această zonă a lumii arabe.

„În această parte a lumii se desfășoară un război civil. Interesele din zonă sunt variate. Există componente de ordin religios, dar și chestiuni legate de majorități și de minorități etnice. Întregul perimetru predispune la astfel de conflicte. Pentru noi, europenii, este relativ greu de înțeles complexitatea zonei, dar situația este dramatică pentru această țară, Yemenul, una dintre cele mai frumoase din zonă”, a completat Adrian Cioroianu.

Dar, iată cum… frumusețea unor spații se îmbină perfect cu „spațialitatea” conflictelor religioase, care sunt, de fapt, trăsătura esențială a acestei părți a lumii.

Fostul șef al diplomației românești a explicat: „În urmă cu mai multă vreme, diverși diplomați din Ministerul de Externe îmi spuneau că Yemenul este de o frumusețe teribilă, pentru că nu seamănă cu alte țări arabe. Dar, acești Houthi sunt șiiți, astfel că există și o latură religioasă a problemei. Discutăm despre o răscoală a acestor Houthi, în timp ce Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite îi susțin pe suniți. Aici se găsește miezul problemei”.

Houthi
Rebelii Houthi au atras atenția după recentul atac de la Abu Dhabi (sursa hepta.ro)

Insurgenții Houthi nu lovesc conform unor reguli precise

Fenomenul terorist a revenit, așadar, în atenție, chiar dacă autorii nu fac parte din zona la care ne-am fi așteptat majoritatea dintre noi. Astăzi, nu am avut de a face cu ISIS sau cu Al Quaida, ci cu o altă grupare despre care se cunosc prea puține detalii. De altfel, posibilele legături dintre insurgenții yemeniți și alte grupări încă nu au fost deslușite…

„Deocamdată, nu știm dacă insurgenții sunt în legătură cu alte grupări teroriste. În acest moment, cunoaștem doar că o facțiune de-a lor a revendicat atacul cu drone, dar a trecut prea puțin timp ca să putem afirma că acesta este adevărul. Poate fi doar o laudă, dar urmează să aflăm totul în următoarele zile”, a precizat Adrian Cioroianu.

Am fost curioși să aflăm dacă, după părerea intervievatului nostru, ne-am putea aștepta ca atacurile acestei grupări să depășească respectivul perimetru. Și aici, lucrurile sunt neclare, pentru că nu avem de a face cu o grupare care acționează „convențional”.

„Sigur, șiiții Houthi nu lovesc neapărat după o anumită regulă. Astăzi s-au petrecut două atacuri simultane, unul într-o zonă apropiată aeroportului, iar celălalt, la un depozit de combustibil petrolier. Am înțeles că, de fapt, s-au înregistrat victime chiar în apropierea unui tanc petrolier”, a continuat interlocutorul FANATIK, fără a insista pe tema unor eventuale legături între Houthi și alte grupări militarizate.

„Evident, alarma a pornit imediat, mai ales că a fost vorba despre o zonă apropiată aeroportului. O țară care trăiește din turism este dependentă de acest factor. Fără îndoială, acești insurgenți Houthi, repet, în situația în care ei sunt autorii atacului, își doresc să sperie inclusiv turiștii. Mobilul atacului pare, la prima vedere, unul economic și psihologic, nu unul strategic”, a încheiat fostul ministru de externe.

La final, trebuie spus că atacul petrecut astăzi poate fi interpretat și ca o continuare a atacurilor militanților Houthi, după ceea ce s-a petrecut în luna decembrie a anului trecut. Potrivit Al Jazeera, citată de Mediafax, trei persoane au murit în Yemen, în urma unui raid al coaliției conduse de Riad, în timp ce alți doi oameni au decedat în Arabia Saudită, în urma unui atac cu proiectile, despre care se bănuiește că ar fi fost orchestrat de rebelii Houthi.

ADVERTISEMENT