News

Adrian Gheorghe, șeful CNAS: “Sunt foarte mulți bani în Sănătate și multe interese”

Adrian Gheorghe, șeful Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a vorbit vineri, la Digi24, despre sistemul medical, declarând că: "sunt foarte mulți bani în acest sistem, dar și foarte multe interese".
18.06.2021 | 22:19
Adrian Gheorghe seful CNAS Sunt foarte multi bani in Sanatate si multe interese
Adrian Gheorghe, șeful CNAS: "Sunt foarte mulți bani în Sănătate și multe interese" foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Gheorghe este șeful CNAS de doar câteva luni, fiind cercetător în domeniul sănătății la Imperial College London și făcând parte din echipa fostului Ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

O modificare recentă în sistemul sanitar obligă spitalele private să afișeze pe site-ul oficial și la sediu, contribuția personală pe care un pacient o are de plătit dacă se internează sau operează în acea unitate.

ADVERTISEMENT

Adrian Gheorghe, șeful CNAS: “Sunt multe interese în sănătate și foarte mulți bani”

“Sunt foarte mulți bani în Sănătate și sunt și multe interese. Cred că viziunea pentru a asigura un cadru transparent este să facem regulile clare de la început.

Respectarea legii ar trebui să fie o condiție foarte clară, dar sunt multe lucruri de îmbunătățit în plan administrativ, operativ și așa mai departe.

ADVERTISEMENT

Bugetul CNAS este de 44 de miliarde de lei, puțin sub zece miliarde de euro. Partea de servicii medicale reprezintă aproximativ 30 de miliarde din cei 44, restul reprezintă concedii medicale și acoperiri ale creșterilor salariilor din personalul medical.

În primul rând, în sistemul public și dacă ne uităm la rapoartele pe care le produce Casa Națională de-a lungul anilor eficiența se definește prin capacitatea de a cheltui bani care sunt alocați.

ADVERTISEMENT

Avem execuție 99%, dar aceasta este doar o dimensiune a eficienței, știm foarte bine pe ce se duc banii, dar ce nu știm foarte bine este ce rezultate avem cu acești bani.

Fără a ști ce rezultate obținem nu ne putem apropia de a spune că ne gândim la performanță, aici facem pași în acest moment.

ADVERTISEMENT

De exemplu, în programele naționale de sănătate există indicatori de eficiență precum costul mediu per pacient, dar nu avem indicator legat de ce se întâmplă cu acești oameni.

Vom introduce de la 1 iulie noi indicatori: nou intrați și decese, trebuie să știm ce facem cu acești oameni, îi prindem prea târziu sau le dăm ce trebuie și ce putem modifica pentru a salva vieți.

De asemenea, vom introduce un chestionar standardizat care să măsoare calitatea vieților înrolați în program pentru a urmări în timp evoluția resurselor pe care le cheltuim la nivelul stării de sănătate”, a declarat Adrian Gheorghe la Digi24.

ADVERTISEMENT