Fostul director general al Companiei Naţionale Unifarm SA a cerut mită de la reprezentanţii unei firme, în schimbul atribuirii unui contract de achiziţie de echipamente de protecţie împotriva infectării cu noul coronavirus.
Acel contract viza inclusiv achiziția a 250.000 de combinezoane şi a trei milioane de măşti chirurgicale. Conform Agerpres, Adrian Ionel a primit 4 ani închisoare pentru abuz în serviciu, 3 ani pentru luare de mită, 3 ani pentru complicitate la trafic de influenţă și un an pentru instigare la fals intelectual.
Totodată, el a fost condamnat la un an pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane. Sursa citată a menționat că pedepsele au fost contopite şi prin aplicarea unui spor a rezultat o condamnare de 6 ani şi 8 luni închisoare cu executare.
Totuși, fostul director general al Unifarm mai are o speranță, având în vedere că decizia instanţei nu este definitivă. Altfel, în acelaşi dosar Daniela Lizica Maria Radu a fost condamnată la 4 ani şi 4 luni închisoare cu executare pentru abuz în serviciu şi fals intelectual.
Ea a condus serviciul comercial al CN Unifarm SA. Potrivit Agerpres, judecătorii TB au admis, în parte, acţiunea civilă formulată de Unifarm. Astfel, ei au dispus ca Adrian Ionel şi Daniela Lizica Maria Radu să plătească în solidar suma de 17.136 lei.
Suma reprezintă contravaloarea cantităţii de 7.200 măşti înlocuite. Adrian Eugen Ionel a fost trimis în judecată de DNA în octombrie 2020. La acea vreme era acuzat de luare de mită, abuz în serviciu, complicitate la trafic de influenţă, instigare la fals intelectual şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.
La 30 ianuarie 2020, în contextul declarării de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stării de urgenţă pentru sănătatea publică la nivel internaţional din cauza infecţiilor cu noul coronavirus, Guvernul României a emis OUG nr.11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală.
Printre echipamentele respective au fost incluse combinezoanele şi măştile de protecţie. De asemenea, guvernanții au anunțat și unele măsuri aferente instituirii carantinei.
Așa s-a ajuns la situația în care Unifarm a fost desemnată să efectueze achiziţii de astfel de echipamente de protecţie. Alături de compania de stat au fost desemnate și alte instituţii publice.
Adrian Ionel a profitat de context și ar fi pretins 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca Unifarm SA. Contractul a fost încheiat cu o firmă privată, în prima jumătate a lunii martie 2020.
Totuși, procurorii DNA au acuzat că încheierea contractului s-ar fi făcut cu încălcarea dispoziţiilor prevăzute în Legea 98/2016 privind achiziţiile publice. Au fost semnalate nereguli cu privire la modul în care a fost negociatm și atribuit.