News

Doctorul Adrian Marinescu despre Omicron: ”Cazurile confirmate de până acum au forme uşoare”

Adrian Marinescu, director medical la Institutul "Matei Balș" din București, a comentat evoluția tulpinii Omicron, afirmând că până în prezent cei infectați au făcut doar forme ușoare ale bolii.
05.12.2021 | 19:21
Doctorul Adrian Marinescu despre Omicron Cazurile confirmate de pana acum au forme usoare
ADVERTISEMENT

Voce autorizată în domeniu, Adrian Marinescu, director medical la Institutul “Matei Balș” din Capitală, a declarat la Antena 3 că până în prezent infectarea cu noua tulpină Omicron nu a produs victime, bolnavii traversând forme ușoare ale bolii.

”Dacă ne uitam la evoluția din ultimul timp era clar că o să avem şi în România varianta nouă, chiar dacă vorbim de o situaţie controlată. Din fericire, sunt persoane care au fost carantinate.

ADVERTISEMENT

Adrian Marinescu despre cazurile din România: ”Din fericire, sunt persoane care au fost carantinate”

Sigur că, aşa cum se întâmplă în Europa şi cum se înroșește harta de la un moment la altul, lucrurile merg cu o repeziciune care depășește varianta Delta.E clar că putem ajunge în punctul în care din cazuri izolate să avem transmiterea comunitară, care să fie accelerată.

Hai să vedem şi partea plină a paharului şi să vedem faptul că atât în Africa de Sud şi cazurile pe care le avem în lume în acest moment sunt forme uşoare. Nu a fost nicio persoană care să decedeze. Cei doi sunt asimptomatici”, a afirmat Marinescu pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

”Nu înseamnă că va fi mai agresivă, poate se va transmite mai ușor”

Pe lângă un număr de 37 de state la nivel mondial, și în România au apărut primele cazuri de infectare cu noua tulpină Omicron, la doi dintre pasagerii cursei venită din Africa de Sud, aterizată la București pe 30 noiembrie.

”Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui. Ambele persoane, izolate la domiciliu, sunt asimptomatice”, a anunțat Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT

”Nu inseamnă că va fi mai agresiva, poate se va transmite mai ușor. Vor fi măsuri restrictive sau mai bine spus de limitare a creșterilor cazurilor. Riscul este să se transmita accelerat. Ce facem prin secvențieri e ce facem acum in cazul sosirilor din Africa de Sud”, a explicat Adrian Marinescu variantele limitării răspândirii noii tulpini.

Adrian Marinescu: ”Faci secvențiere, care durează câteva zile”

Invitat recent în platoul Realitatea Plus, doctorul Adrian Marinescu a vorbit și despre modul în care abordează medicii români actuala situație pandemică.

ADVERTISEMENT

”Dacă vorbim de cei veniti din Africa de Sud, suspiciunea e mare. Dar si la cei veniti din Egipt… Secventierea se face în România de la începutul anului 2020. La Matei Balș facem screeningul in 4-5 ore, etapa urmatoare este secvențierea.

Dacă vezi ca nu are Delta, îți pui problema ca poate fi inclusiv Omicron. Și faci secvențiere, care durează câteva zile”, a mai spus Adrian Marinescu, care consideră că noua tulpină poate fi controlată în mare măsură, mai ales în cadrul unei populații majoritar vaccinate.

 

ADVERTISEMENT