News

Cât de periculoasă este noua tulpină de coronavirus B.1.X, descoperită în Franţa? Medicul infecţionist Adrian Marinescu: ”Trebuie monitorizată!”

Franța a identificat de curând o nouă variantă a virusului care cauzează Covid-19. Medicul Adrian Marinescu explică ce înseamnă această descoperire pentru eficacitatea vaccinurilor.
19.11.2021 | 16:14
Cat de periculoasa este noua tulpina de coronavirus B1X descoperita in Franta Medicul infectionist Adrian Marinescu Trebuie monitorizata
Adrian Marinescu spune cât de periculoasă este noua tulpină de coronavirus B.1.X
ADVERTISEMENT

Europa se află în fața unei noi provocări după ce a fost descoperită o nouă tulpină de coronavirus cu modificări la nivelul proteinei spike, fapt care ar putea face ca vaccinurile sa nu fie la fel de eficiente ca până acum.

Dr. Adrian Marinescu: ”Noua variantă de coronavirus apărută recent în Franța trebuie urmărită cu atenție, însă este posibil să nu se transmită ușor”

Într-o declarație pentru FANATIK, doctorul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balş, a reamintit că de-a lungul pandemiei au fost destul de multe variante virale,  dar cele mai multe dintre ele nu au avut un impact serios la nivelul mapamondului.

ADVERTISEMENT

”Chiar dacă unele dintre ele erau agresive (cum au fost variantele din Africa sau Brazilia) nu s-au transmis ușor și atunci au rămas, cumva, la nivel de cazuri izolate.

Și această variantă B.1.X are un punct de plecare, cel mai probabil, tot din Africa și a ajuns în Franța, dar deocamdată nu este un lucru sigur că se transmite mai ușor mai departe. E doar de urmărit”, a explicat specialistul.

ADVERTISEMENT

Totodată, medicul Adrian Marinescu a amintit că există multe incertitudini. ”Nu putem spune nici că există o interferență clară cu vaccinurile, deocamdată se discută despre cel puțin o mutație care este la nivelul proteinei Spike.

Acest lucru ar putea să ridice probleme legate de eficiența vaccinurilor, dar sunt lucruri de discutat.

ADVERTISEMENT

Dacă sunt doar cazuri izolate, nu va juca un rol – va fi o perioadă de monitorizare și este de văzut, concret, cum se răspândește. Trebuie să monitorizăm atât tulpina nouă, cât și alte varinte care apar”, a mai spus medicul pentru FANATIK.

Unde a apărut prima data varianta B.1.X

Inițial, noua tulpină de coronavirus a fost identificată în Bannalec, un orășel din regiunea Bretania, Franța. Primele contaminări au fost depistate la 15 octombrie, printre elevii unei școli.

ADVERTISEMENT

Directorul unității de învățământ a decis să închidă la început două din cele 12 clase, apoi a fost nevoit să suspende cursurile pentru jumătate din clase.

Publicația Le Télégramme  a relatat că o virusul a fost transmis de o persoană din Nantes, proaspăt întoarsă din Africa. Aceasta a participat la petrecea unei familii din Bannalec, iar infecția a fost dusă mai departe de către copii, care și-au infectat, la rândul lor, colegii de școală.

Medicii au realizat că este vorba despre o nouă variantă a coronavirusului, foarte diferită de cele observate anterior, iar această tulpină a stârnit îngrijorări în rândul mai multor experți din sănătate. Noua tulpină de coronavirus a fost denumită  B.1.X (sau B.1.640).

Autoritățile sanitare franceze au anunțat că situația este ținută sub control: toate cazurile de infectare au fost diagnosticate și monitorizate cu mare atenție.

Între timp, alte noi cazuri au fost semnalate în Marea Britanie, Elveția, Scoția și Italia, state unde varianta Delta continuă să fie dominantă.

Cât de periculoasă este noua tulpină?

Tulpina B.1.X a  atras atenția și specialiștilor israelieni. Cyrille Cohen, profesor la Universitatea Bar-Ilan (originar din Franța), a anunțat că noua variantă a coronavirusului ar avea mutații fără precedent, fapt care stârnește îngrijorări.

El a explicat că proteina Spike (cea care permite virusului să se „agațe” de celula umană) are anumite secvențe lipsă, însă nu se știe dacă acest lucru va face virusul mai infecțios sau – din contra, îl va face mai puțin eficient.

„Nu vreau să sperii oamenii. În prezent, sunt doar câteva cazuri și este foarte posibil ca peste o lună să uităm cu toții de această variantă.

Dar este un exemplu pentru ceea ce s-ar putea întâmpla dacă nu există acces la vaccinuri pentru toată lumea. Virusul va continua să se înmulțească, ceea ce va duce la apariția și mai multor variante”, a spus Cohen.

De ce trebuie să ne îngrijoreze Africa?

Săptămâna trecută, Economist Intelligence a publicat un raport al Q4 Global Forecast, care arată că țările dezvoltate au vaccinat cu succes o mare parte a cetățenilor său, în timp ce statele în curs de dezvoltare au făcut doar progrese neglijabile.

Cele mai mari mutații provin de pe continentul african unde doar 6% din populație era vaccinată, la sfârșitul lunii octombrie.

Potrivt acestei analize, cauza  ratei scăzute de vaccinare sunt întârzierile mari în accesarea vaccinurilor de către țările slab dezvoltate. În plus, producția globală de vaccin continua să fie în urma cererii, iar donațiile din țările mai bogate au fost destul de rare.

Chiar dacă vaccinurile ar fi livrate, țările africane ar fi avut probleme în administrarea acestora, în principal din motive logistice, se mai arată în raport.

„A nu administra vaccinuri acestor țări poate părea în regulă pe termen scurt”, a explicat profesorul  Cohen, „dar pe termen lung, acest lucru ar putea determina apariția unor variante noi, care ne-ar ridica probleme”.

ADVERTISEMENT