Sport

Creșterea și descreșterea „Imperiului Mititel”. Traseul plin de capcane al lui Adrian Mititelu, de la cumpărarea marii Universitatea Craiova la vânzarea actualei U Craiova 1948

Adrian Mititelu vinde U Craiova 1948. FANATIK vă prezintă istoria de la cumpărarea unui mare brand Universitatea Craiova, „Campioana unei mari iubiri”, la vânzarea actualei FC U Craiova 1948.
08.12.2021 | 10:20
Cresterea si descresterea Imperiului Mititel Traseul plin de capcane al lui Adrian Mititelu de la cumpararea marii Universitatea Craiova la vanzarea actualei U Craiova 1948
Adrian Mititelu și fiul său vând U Craiova 1948. Istoria creșterii și descreșterii „imperiului” celor doi. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Adrian Mititelu a anunțat prin fiul său, Adrian-Gigi Mititelu, că vinde FC U Craiova 1948, urmașa echipei Universitatea Craiova pe care a cumpărat-o în 2005 de la Dinel Staicu, a dus-o pe la Drobeta Turnu Severin, a retrogradat-o, a pus-o în conflict cu toate autoritățile din Craiova, cu FRF, cu LPF, a dus-o la dezafiliere, a reafiliat-o, a falimentat-o, a reînființat-o și a adus-o din nou în prima ligă.

Creșterea și descreșterea „Imperiului Mititel”. Adrian Mititelu, istoria de la cumpărarea marii Universitatea Craiova la vânzarea actualei U Craiova 1948

Istoria Universității Craiova „a lui Adrian Mititelu”,  de la urmașa „Craiovei Maxima” la U Craiova 1948 de azi, istoria lui Adrian Mititelu însuși, de la brutar la patronul „Campioanei unei mari iubiri” sunt cumplit de întortocheate, cu nenumărate lumini și umbre.

ADVERTISEMENT

Scandaluri peste scandaluri, procese peste procese, suspendări, demiteri, demisii, clauze, bani, datorii, un uriaș amalgam care a dus la un foarte puternic curent anti-Mititelu în Craiova. Creșterea și decăderea „Imperiului Mititelu”.

FANATIK a încercat să marcheze cele mai importante momente ale „domniei” lui Adrian Mititelu asupra echipei pe care a iubit-o – și sigur o mai iubește și acum! – mai presus de orice, chiar și decât familia sa, dar pe care, susține opinia generală craioveană, a distrus-o.

ADVERTISEMENT

9 iunie 2005: Adrian Mititelu cumpără Universitatea Craiova de la Dinel Staicu

Adrian Mititelu cumpăra într-o zi de joi, 9 iunie 2005, Universitatea Craiova de la Dinel Staicu și, pentru 700.000 de euro, primea brandul (palmares, culori, siglă), jucătorii, autocarul, baza de pregătire din Lunca Jiului și echipa satelit din Divizia C.

Universitatea Craiova era retrogradată de pe ultimul loc, 16, după 41 de ani neîntrerupți în Divizia A și Adrian Mititelu garanta o revenire rapidă în prima ligă.

ADVERTISEMENT

„Vă garantez eu că o să fac o echipă care într-un an să promoveze în Divizia A, iar în primul sezon în A vom fi în primele șase echipe. Vreau să avem 40-45 de jucători la cele două echipe, tineri cu vârste între 16 și 22 de ani. Nu vor există decât 3-4 jucători care să bată spre 30 de ani. În trei-patru ani, Universitatea Craiova va fi o echipă așa cum o visează adevărații ei suporteri, care sunt alături de ea la bine și la greu” – Adrian Mititelu

4 mai 2006: Adrian Mititelu denunță „piedicile puse în calea clubului de autorităţile locale”

Nici nu promovase bine Universitatea Craiova în Divizia A şi Adrian Mititelu ieșise la atac împotriva autorităților din Bănie.

„M-am săturat de piedicile puse în calea clubului de autorităţile locale. Nu mai suport să fim călcaţi în picioare de Solomon (n.r. – primarul de atunci al Craiovei, Adrian Solomon) şi de primărie. Nu am cerut niciun ban de un an de zile, de când am preluat echipa, însă mereu au încercat să pună numai piedici. Nici măcar nu pot să întreţin stadionul, sau să investesc, pentru că nu-mi aparţine şi nu am niciun drept. Sunt decis ca din toamnă, în Divizia A, să jucăm în Târgu Jiu sau Severin. Ne vom pregăti în Bănie toată săptămâna, iar cu o zi înainte de jocul considerat acasă ne vom deplasa acolo. Cred că vom fi ajutaţi mai mult decât o fac cei de aici” – Adrian Mititelu

Adrian Mititelu n-a mutat atunci echipa, iar Universitatea Craiova termina pe locul 9 două campionate, 2006-2007 și 2007-2008. În 2008-2009 oltenii pierdeau ultimele două etape și, implicit, ultimul loc de cupe europene, 6, în favoarea Stelei, la egalitate de puncte.

ADVERTISEMENT

2 decembrie 2009: Adrian Mititelu pierde teren și la propriu, și la figurat din cauza datoriilor Universității Craiova la bugetul local și Fisc

În decembrie 2009 Primăria din Craiova cerea în instanța falimentul a două dintre societățile controlate de Adrian Mititelu și punea sechestru pe două terenuri ale acestuia din cauza datoriilor de aproape 140.000 de euro la bugetul local. Plus 650.000 de euro la Fisc.

Cele două firme, Western Gate Residence și Cetatea Banilor City, preluaseră zeci de hectare de teren intravilan, dar și datoriile de la SC Fotbal Club ”U” Craiova SA, pentru ca Universitatea Craiova să poată fi înscrisă în sezonul competițional 2009-2010. Ca să acopere restanțele financiare la bugetul local, Primăria Craiova punea atunci sechestru pe terenurile din Calea Severinului.

2010: Începutul sfârșitului pentru Universitatea Craiova „a lui Adrian Mititelu”

Ratarea calificării în cupele europene în vara lui 2009 a dus la escaladarea conflictelor lui Adrian Mititelu și cu suporterii, și cu autoritățile locale.

Deși în ianuarie 2010 Primăria Craiova i-a oferit un nou contract de concesionare a stadionului „Ion Oblemenco”, pe o perioadă de un an şi un euro chirie lunară, Mititelu mută echipa la Drobeta Turnu Severin în retur. Și Universitatea Craiova scapă de retrogradare în ultima etapă a sezonului 2009-2010, după 3-0 cu Oțelul Galați.

2010-2011: Degringolada până la dezafilierea Universității Craiova

  • 26 august 2010: Adrian Mititelul îl pune manager și antrenor principal pe Victor Pițurcă.
  • 11 ianuarie 2011: Adrian Mititelu îl suspendă pe Victor Pițurcă pe termen nelimitat și îi închide poarta-n nas, la propriu, când să intre în cantonamentul de la Lunca Jiului, la reunirea lotului. Conflictul a pornit de la bani.

Victor Pițurcă l-a acuzat pe Adrian Mititelu că n-a băgat niciun ban la echipă și Universitatea a trăit numai din banii aduși de el. Adrian Mititelu l-a acuzat pe Victor Pițurcă de manevrele făcute ca să-i fure echipa.

Litigiul dintre ei a fost rezolvat de FRF în favoarea lui Victor Pițurcă, Adrian Mititelu fiind obligat să-i plătească o clauza de reziliere de 7 milioane de euro, din cele 12 solicitate de fostul selecționer. Sumă care, evident, ar fi dus Universitatea Craiova la faliment.

Universitatea Craiova termină campionatul 2010-2011 pe locul 15 și retrogradează a doua oară în istoria sa în Liga a II-a. Cu datorii imense la stat și la Victor Pițurcă, fără posibilitatea de a obține licență, în conflict cu toată lumea, de la suporteri la conducerile FRF și LPF, Adrian Mititelu a fost acuzat că ar fi chemat în instanța civilă forurile fotbalistice conducătoare pentru anularea hotărârii privitoare la clauza lui Pițurcă.

  • 20 iulie 2011: Comitetul Executiv al FRF hotărăște, 10 voturi „pentru” şi 2 „abţineri” (doi membri fiind absenți) dezafilierea provizorie a  Universității Craiova. Echipa lui Adrian Mititelu este exclusă definitiv de Adunarea Generală a FRF, locul ei în liga secundă fiind atribuit echipei bucureștene Juventus Colentina.
  • 14 mai 2012: Adunarea Generală a FRF decide, cu 168 de voturi „pentru”, 18 „abțineri” și 5 voturi „împotrivă”, dezafilierea oficială a Universității Craiova.

Adrian Mititelu nu-și găsea nicio vină, aruncând pisica moartă în curtea Federației Române de Fotbal, ba chiar pe geamul președintelui de atunci, „Nașu’” Mircea Sandu…

„Lumea vorbeşte prostii, că sînt eu de vină. Eu mă lupt cu mafia din fotbal! Sînt de vină că nu m-am aliniat escrocheriilor şi mizeriilor. Eu n-am greşit cu nimic în cazul ăsta. E o nouă încercare de intimidare. CEx poate să propună Adunării Generale, iar decizia CEx poate fi atacată în instanţă civilă” – Adrian Mititelu

„Mircea Sandu se face de rîs acum. După ce a ucis Timişoara, acum vrea să ucidă şi Craiova. Ultima decizie tot instanţa de judecată o va da. Lupta se dă în sistem. Piţurcă ar putea fi un nou caz Bosman. Lupta lui Mircea Sandu e pentru putere. Nu e normal să nu mă laşi să contest la o instanţă civilă. O să îi dau în judecată. Pariaţi că nu o să ne desfiinţăm niciodată! Nu vom fi dezafiliaţi! Am făcut totul bine calculat. Piţurcă e zero barat la management, s-a apucat de afaceri la 45 de ani! El a intrat pe tărîmul meu, ca în filmele cu Rambo! Le fac 200 de procese, să îşi angajeze 40 de inşi la Federaţie” – adrian Mititelu

Declarațiile foștilor fotbaliști sau oficiali ai Universității Craiova îl „îngropau” pe Adrian Mititelu…

„Vestea tristă e şi retrogradarea Timişoarei, şi a Craiovei, dar asta s-a întâmplat numai din cazua patronilor. Iată că au fost dezafiliaţi, iar eu o să merg în instanţă pentru a recupera banii de la ei. Pentru mine e un mare dezavantaj, îmi pare rău pentru Craiova, dar probabil numai aşa puteam scăpa de Mititelu. Dacă mi se va oferi clubul în contul datoriei pe care o are Mititelu la mine, eu voi oferi echipa de fotbal Primăriei. Mititelu a pierdut acum jucătorii, care vor deveni liberi de contract” – Victor Pițurcă

„Mi-e şi ruşine să ies din casă. Mititelu nu va mai avea viaţă în Craiova, la propriu, în România se respectă nişte drepturi, nu sîntem din lumea a III-a, dar sînt convins că Mititelu va avea mustrări de conştiinţă. Lumea îl va blama, Universitatea a murit” – Rodion Cămătaru

„E tragic ce se întâmplă. Şi din păcate nu se mai poate face nimic. Era previzibil când ai un asemenea om la conducere. Mititelu este o ruşine pentru Universitatea Craiova, este o ruşine de conducător. Din cauza lui s-a ajuns la dezafiliere. De cinci ani de când e aici, echipa a fost numai pe la retrogradare. A umblat numai cu golăneli, cu bagabonţeli. Sincer, pentru cei de acum nu simt nimic. Pe mine mă doare mult de istoria şi de tradiţia acestui club” – Sorin Cârțu, acum președinte CS Universitatea Craiova

„Din acest moment cred că moral ar fi ca Adrian Mititelu să nu mai pronunţe numele Universităţii Craiova niciodată” – Marcel Popescu, acum manager general CS Universitatea Craiova

2013-2014: Renașterea din cenușă, întorcerea în cenușă și din nou renașterea degeaba…

  • 11 iulie 2013: După reafiliere, societății lui Adriana Mititelu i s-a permis să înscrie o echipă de fotbal în Liga a II-a, în care ajunsese la momentul dezafilierii. Site-ul oficial al clubului Universitatea Craiova anunța într-un comunicat că echipa lui Adrian Mititelu a depus la sediul FRF toate documentele necesare înscrierii în Liga a II-a, meciurile de pe teren propriu urmând să le joace la Drobeta Turnu Severin.
  • 27 martie 2014: Adrian Mititelu anunță că retrage echipa din Liga a II-a după 19 etape. Universitatea Craiova era atunci locul 10, cu şanse minime să mai prindă un loc în play-off-ul pentru promovarea în Liga 1.

„Eu sunt un tip optimist şi puternic. Dacă spun că nu mai putem, atunci chiar nu mai putem. Nu mai avem cum să terminăm această competiţie. Nu poţi să îţi desfăşori activitatea cu o echipă care se antrenează pe terenuri preistorice. Nu exagerez, trăim vremuri de coşmar. Această echipă nu mai poate să continue” – Adrian Mititelu

„După doi ani de stat pe din afară, abuzuri şi nedreptăţi, suntem nevoiţi să punem astăzi punct. Nu vreau să ne batem joc de Universitatea, nu vreau ca alte echipe să ne bată la scor, să îşi treacă în palmares victorii cu noi. Sper ca din vară să ne putem relua activitatea. N-am murit în 2011, n-o să murim nici în 2014” – Adrian Mititelu

„Olguța Vasilescu ne-a închis toate portiţele. Toţi cei care au vrut să ne ajute au pierdut. E un neo-stalinism grav în Craiova. Fiscul mi-a blocat toate planurile, mi-a băgat o firmă în faliment pentru 500.000 de euro datorii” – Adrian Mititelu

„Toţi potenţialii parteneri de afaceri au fost avertizaţi să nu se asocieze cu mine. Nu există motiv pentru care să nu fim reprimiţi în L2 şi în sezonul viitor. Domnul Răzvan Burleanu să ştie că FRF va plăti pentru ceea ce se întîmplă azi” – Adrian Mititelu

  • 9 aprilie 2014: Tribunalului Braşov respinge planul de reorganizare în dosarul de insolvenţă al Universității Craiova și hotărăște dizolvarea societății Fotbal Club U Craiova S.A., care deţinea clubul de fotbal al lui Adrian Mititelu.
  • 23 mai 2014: Adrian Mititelul se „regrupează”, se reorganizează și fondează U Craiova SA.

„Având în vedere că vechea societate Fotbal Club U Craiova S.A. care deţinea clubul de fotbal s-a dizolvat, prin decizia Tribunalului Braşov din 9 aprilie 2014, conform prevederilor actului constitutiv al acestei societăţi şi-a încetat activitatea şi clubul de fotbal, urmând ca asigurarea continuităţii sportive să fie făcută conform prevederilor aceluiaşi Act Constitutiv de către o nouă entitate înfiinţată în acest scop. Astfel că noua structura sportivă, U Craiova 1948 SA, asigură continuitatea sportivă a clubului de fotbal Universitatea Craiova” – comunicat de presă pe site-ul noului club.

Aveau să treacă, însă, 3 ani până când să reușească Adrian Mititelu să scoată la lumină, într-o competiție noua sa „jucărie”…

2017-2020: Marș „en fanfare” din Liga a IV-a în Liga I

  • 2 august 2017: Asociaţia Judeţeană de Fotbal Dolj afiliază și înscrie în Liga a IV-a noua entitate sportivă U Craiova 1948 SA a lui Adrian Mititelu.
  • 2017-2018: U Craiova 1948 defilează în Liga a IV-a din Dolj, o câștigă detașat, cu 78 de puncte și promovează în Liga a III-a.
  • 2019-2020: Echipa lui Adrian Mititelu conducea Seria a IV-a a Ligii a III-a după 16 etape, cu 13 puncte față de locul al doilea, 13 victorii, 3 egaluri și nicio înfrângeri

Sezonul a fost, însă, întrerupt pe 9 martie 2020 din cauza pandemiei de COVID-19. Iar pe 11 mai 2020, FRF decidea să nu se mai reia competiția și cele mai bine clasate echipe din fiecare serie să promoveze în Liga a II-a. Deci și U Craiova 1848.

  • 2020-2021: U Craiova 1948 a fost mai mereu pe locul 1 în Liga a II-a și a promovat destul de lejer, „la braț” cu Rapid. Universitatea Craiova „a lui Mititelu” era din nou în prima ligă, după 10 ani. Numai că…

2020: Adrian Mititelu intră la închisoare și Craiova îl convinge să vândă echipa…

  • 5 noiembrie 2020: Adrian Mititelu este condamnat definitiv la 3 ani de închisoare „cu executare în regim de detenție”, în procesul de evaziune fiscală intentat de DNA în cazul transferului la FCSB al lui Mihai Costea în 2011.

Mai concret, Adrian Mititelu l-a vândut pe Mihai Costea la FCSB în 2011, cu 1,1 milioane de euro, deși lotul Universității Craiova era la momentul respectiv sub sechestrul Fiscului din cauza unor datorii foarte mari către bugetul consolidat al statului și patronul Adrian Mititelu nu ar fi avut voie să vândă pe nimeni.

  • 13 ianuarie 2021: Tribunalul Dolj îl condamnă pe Adrian Mititelu, aflat deja în detenție, la 5 ani de închisoare cu executare într-un alt dosar, pentru „pentru săvârşirea infractiunii de evaziune fiscală în formă continuată”. Plus plata unei sume de 18,24 milioane lei (aproximativ 3,7 milioane de euro). Pedepsele privative de libertate se contopesc și Adrian Mititelu va executa pedeapsa cea mai mare, adică 5 ani de închisoare.

Cu tatăl în închisoare, fiul Adrian Mititelu Jr a condus echipa până la… refuz, ca să spunem așa. Ultimele 5 etape, fără victorie, 3 egaluri și 2 înfrângeri, plus eliminarea din Cupa României legată de acesată serie nefastă, au umplut până la… refuz, răbdarea suporterilor.

Și uite-așa, ceea ce părea imposibil cu ceva timp în urmă, având în vedere câți bani a băgat Adrian Mititelu în echipă și cât a pătimit pentru ea – și din cauza greșelilor proprii, dar și din cauza multor dușmani care îi voiau echipa sau cărora nu le-a acordat „atenția” cuvenită – este acum realitate confirmată.

Amenințați, înjurați peste tot, împreună cu toată familia, cei doi Adrian Mititelu au decis să vândă echipa. Decizie, spune juniorul, irevocabilă.

„Decizia este definitiv și ireversibilă, vom vinde clubul de fotbal. Poate fi patron și Rotaru, și Olguța Vasilescu, nu mă interesează, poate cumpăra oricine acest club! Nu ne-am gândit la sumă, dar tot ceea ce vrem este să scăpăm acest blestem. În Craiova, lumea nu merită să miști un pai!” – Adrian Mititelu Jr

„Dacă vedeți ce este în Craiova, zici că am omorât pe cineva, este ceva incredibil. Este o decizie luată de întreaga familie. Eu zic că se va găsi cumpărător, iar dacă nu, încercăm să terminăm competiția, iar în vară renunțăm!” – Adrian Mititelu Jr

„Am investit 10 milioane de euro în această firmă pe care activează FCU Craiova 1948, 6 milioane de euro în baza sportivă de la marginea orașului, urmând a mai fi investite alte 6 miliaone de euro în următorii 3 ani, iar lumea pe mine mă înjură, toată familia îmi e batjocorită și hulită prin oraș. Pe toți pereții din oraș scrie lucruri pe care nici nu pot să le pronunț” – Adrian Mititelu Jr

„Galeria de 16 ani ne termină psihic, să renunțăm la echipă, să vindem. În această seară, având în vedere că tatăl meu este în închisoare de 13 luni și riscă să fie condamnat într-un alt dosar din cauza presiunilor care se fac dinspre oamenii de fotbal, am decis că este pentru binele nostru să vindem, să le respectăm dorința foarte mare a craiovenilor ca noi să renunțăm la club” – Adrian Mititelu Jr

  • „Mie îmi pare rău de Adrian Mititelu de nu se poate. Și-a băgat în fotbal și sufletul și banii, dar l-au lucrat șmecherește «nește băieți» de l-au făcut foi. L-au făcut varză. El a fost încrezător și bleg. Chiar îmi pare rău de el. Cei din lumea fotbalului… Păi ce «fratele» Pițurcă nu i-a tras-o? Dar Dragomir… dar toți? Se știe!” – Tudor Gheorghe
  • 14, loc de baraj, este locul pe care se află U Craiova 1948 după 18 etape, cu 3 victorii, 6 egaluri și 9 înfrângeri, 15 puncte și golaveraj 11-19
  • 30 de milioane de euro susține Gigi-Adrian Mititelu că ar fi băgat tatăl său în echipa „lor”, indiferent ce nume purta (20 de milioane între 2005 și 2013, plus 10 milioane din 2017 până acum)
ADVERTISEMENT