Fotbal international

Efectele inflaţiei în fotbal: Cât ar fi costat Mutu dacă ar fi fost cumpărat azi de Chelsea. Suma e astronomică

Analistul economic britanic Paul Tomkins a reuşit să realizeze o foarte interesantă analiză comparativă între transferurile de top din istoria Premier League din anii anteriori şi ceea ce se...
22.07.2017 | 14:31
Efectele inflatiei in fotbal Cat ar fi costat Mutu daca ar fi fost cumparat azi de Chelsea Suma e astronomica

Analistul economic britanic Paul Tomkins a reuşit să realizeze o foarte interesantă analiză comparativă între transferurile de top din istoria Premier League din anii anteriori şi ceea ce se petrece acum. El a ajuns la o concluzie foarte interesantă privind această creştere incredibilă din ultimii ani a valorii transferurilor efectuate în Premier League. În calcul intră operaţiunile efectuate în ultimii 20 de ani.

Adrian Mutu. Cat ar fi costat astazi transferul romanului la Chelsea (1)

Într-un asemenea top, liderul operaţiunilor de mercato în acest moment ar fi fost ucraineanu Andri Şevcenko, cumpărat în 1996 de Chelsea de la AC Milan pentru suma de 35 milioane euro. Astăzi, pentru acelaşi transfer londonezii ar fi trebuit să plătească nici mai mult nici mai puţin de 150 de milioane! Aproape aceeaşi sumă ar fi costat pe Manchester United aducerea lui Wayne Rooney, transferat în 2004, pentru 21 milioane de euro.

L-ar mai fi luat Roman Abramovich pe Adrian Mutu?

În acest top al primelor 25 de transferuri avem şi un român. Este vorba de Adrian Mutu, care în 2003 era achiziţionat de la Parma pentru 28 de milioane euro. Ei bine, dacă Roman Abramovich l-ar fi dorit acum pe Briliant ar fi trebuit să scoată din conturi o sumă absolut ameţitoare. Adi Mutu ar costa astăzi 96 de milioane de euro! Procesul de inflaţie de care vorbeşte analistul britanic este absolut ameţitor.

Adrian Mutu. Cat ar fi costat astazi transferul romanului la Chelsea (1)

Se poate face însă şi comparaţia inversă. Cel mai bun exemplu este transferul recent al lui Romelo Lukaku, de la Everton la Manchester United, care acum s-a făcut pentru 85 de milioane de euro şi care în trecut nu ar fi depăşit 24 de milioane. Sau cel al marocanului Marouane Fellaini, care în 2013 ajungea la Manchester United pentru 32,5 milioane euro şi astăzi ar valora dublu.

Tags: