Premier League

Adrian Mutu, cea mai mare țeapă din era Abramovich. Verdictul crunt al englezilor după 14 ani de transferuri

14.11.2018 | 18:40
Adrian Mutu cea mai mare teapa din era Abramovich Verdictul crunt al englezilor dupa 14 ani de transferuri

Fostul internațional român Adrian Mutu este socotit drept cea mai mare țeapă luată de Chelsea în era Abramovich. Românul a ajuns pe Stamford Bridge în vara anului 2003 și pentru ca antrenorul Claudio Ranieri să îl aibă la dispoziție englezii au plătit italienilor de la Parma suma de 22,5 milioane euro. Clubul londonez intrase pe mâna miliardarului rus Roman Abramovich și a fost o vară cu multe achiziții de top, scopul fiind crearea unei echipe care să atace loc de cupele europene.

Adrian Mutu, țeapa erei Abramovich la Chelsea. A marcat 6 goluri în 27 de meciuri, dintre care 4 în primele trei jocuri
Adrian Mutu, țeapa erei Abramovich la Chelsea. A marcat 6 goluri în 27 de meciuri

În primul an, sub comanda lui Claudio Ranieri, evoluția lui Mutu a fost cel mult acceptabilă, pentru că în 27 de apariții a marcat doar șapte goluri. Și începuse senzațional cu patru goluri în primele meciuri, dintre care două în victoria cu 4-2 în fața lui Tottenham. În următorul sezon pe bancă a apărut portughezul Jose Mourinho și lucrurile au luat o turnură total nefavorabilă celui supranumit Briliantul. Relațiile cu Mourinho au fost deosebit de reci, iar lovitura decisivă a venit în septembrie 2004, când a fost depistat pozitiv la un test antidoping, cu uz de cocaină. A primit șapte luni de suspendare și Chelsea a decis să îl concedieze pe 29 octombrie.

Adrian Mutu, cea mai mare țeapă din era Abramovich, condamnat să plătească 17 milioane euro

Chelsea însă a considerat că românul a adus grave prejudicii de imagine clubului și a declanșat o procedură la FIFA prin care a cerut lui Mutu daune în valoare de 17 milioane euro. Au urmat mai multe procese în diverse instanțe, fotbalistul încercând prin toate mijloacelesă scape de această decizie a TAS, care practic îl ruinează, dar în octombrie 2018 CEDO a respins recursul românului, astfel că sentința a rămas în vigoare, dar Mutu spune că nu este nici o problemă.

Jurnaliștii de la site-ul 90min.com au făcut o listă a celor șapte jucători care au trecut pe la Chelsea și care pot fi trecuți la categoria țepe ca urmare a evoluțiilor lor dezamăgitoare. Pe listă, care îl are în frunte pe Adrian Mutu se regăsesc și alte nume mari, precum Andri Șevcenko, Matija Kezman sau Juan Sebastian Veron.

Francezul Bakayoko, singurul jucător care încă ține de Chelsea

Locul 7 este ocupat de Matija Kezman, atacantul sârb cumpărat de la PSV Eindhoven, unde marcase 105 goluri în 122 de meciuri. La Chelsea s-a renunțat la el după 25 de meciuri și doar patru goluri. Pe locul 6 figurează argentinianul Juan Sebastian Veron, care jucase bine la Manchester United. Însă la Chelsea nu a reușit nimic, fiind și măcinat de accidentări și a sfârșit prin a fi mereu împrumutat până la finalul contractului.

Francezul Bakayoko este ultima țeapă de pe listă, fiind împrumutat la AC Milan
Francezul Bakayoko este ultima țeapă de pe listă

Locul 5 aparține rusului Iuri Jirkov, pe care l-a vrut în mod expres Roman Abramovich de la clubul unde era co-acționar, ȚSKA Moscova. A costat 23 milioane euro în 2009, dar nu a reușit să se impună pe fostul de fundaș stânga și s-a renunțat la el. Pe locul 4 se află un jucător aflat sub contract cu Chelsea, francezul Tiemoue Bakayoko, cumpărat cu o sumă imensă în vara lui 2017 de la AS Monaco, 47 milioane euro. Trebuia să fie înlocuitorul lui Nemanja Matic la Chelsea, dar nu s-a descurcat absolut deloc, așa cum nu o face nici la Milan, unde se află în prezent, împrumutat.

Marile decepții Șevcenko și Fernando Torres

Pe treapta a treia se află fostul star al lui AC Milan, atacantul ucrainean Andri Șevcenko, transferat direct de Abramovich, fără acordul lui Jose Mourinho, pentru 35 milioane de euro. Omul care a marcat o grămadă de goluri pe San Siro nu a înscris decât de nouă ori în 48 de partide și a plecat. Pe locul 2 un alt atacant legendar, spaniolul Fernando Torres, cumpărat de la Liverpool pentru 57 milioane euro. La Londra parcă a sosit alt om, reușind doar 20 de goluri în 110 apariții.

Și locul 1 este atribuit lui Adrian Mutu, care entuziasmase deja fanii după cele patru goluri în primele trei partide. Toată lumea vedea în el bomberul care va purta Chelsea foarte sus în clasament încă din primul an al venirii ca patron a lui Roman Abramovich. Și rusul era încântat de român, iar fiul său era cel mai mare fan al lui Adrian, purtând mereu numai tricoul cu numărul 7 al lui Mutu. Însă acesta a mai dat doar două goluri în următoarele 24 de jocuri, iar sezonul următor avea să plece pe ușa din dos, după ce a fost prins că a consumat cocaină.