Fotbal intern

Adrian Mutu, născut în zodia norocului ca antrenor! Cele mai mari realizări au avut un strop de șansă

18.11.2020 | 17:23
Adrian Mutu nascut in zodia norocului ca antrenor Cele mai mari realizari au avut un strop de sansa
ADVERTISEMENT

Adrian Mutu se poate considera un antrenor norocos. Cele mai mari performanțe pe care le-a realizat “Briliantul” în această nouă postură au fost înlesnite și de câteva coincidențe fericite.

Selecționerul naționalei U-21 va participa în 2021 la primul turneu final european ca antrenor după ce a participat la două Campionate Europene ca jucător la echipa națională mare: Euro 2000 și Euro 2008.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă actuala campanie a început cu stângul pentru România U-21, cu înfrângere în Danemarca, naționala antrenată de Mirel Rădoi și, ulterior, de Adrian Mutu a reușit să urce rapid pe locul doi și să fie una dintre echipele de pe locurile calificante. Însă, accesul la turneul final a fost obținut cu mari emoții, chiar la ultimul meci.

Adrian Mutu, un antrenor norocos! Voluntari s-a salvat dramatic

Fostul decar al echipei naționale și-a început cariera de antrenor la FC Voluntari, în anul 2018. A preluat o echipă în criză pe care a promis că o va salva de la retrogradare. Lucrurile nu au fost ușoare la Voluntari, echipă care s-a luptat până în ultima etapă pentru salvare.

ADVERTISEMENT

Iar rămânerea pe prima scenă a echipei lui Adrian Mutu a produs mult dramatism. În ultima etapă, FC Voluntari avea nevoie de un singur punct împotriva celor de la Daco-Getica (echipă retrogradată) să meargă la baraj. Desfășurarea meciului a fost una surprinzătoare.

Ștefan a deschis scorul pentru Daco-Getica în minutul 39, însă golul lui Bălan din minutul 57 părea să liniștească lucrurile pentru echipa lui Mutu care avea un buzunar punctul de care avea nevoie. Finalul a fost de infarct. Daco-Getica a marcat golul de 2-1 în minutul 85, scor la care Voluntari era în Liga 2. Totuși, Florin Cernat a reușit să egaleze în minutul 89, iar echipa lui Mutu scăpa ca printre urechile acului.

ADVERTISEMENT

Chindia a ratat toate loviturile de la “11 metri” la baraj

Corvoada nu avea să se încheie pentru că urma meciul de baraj împotriva Chindiei Târgoviște. Ilfovenii au câștigat prima manșă cu 1-0, dar Chindia a întors scorul la Târgoviște și confruntarea a ajuns la loviturile de departajare.

Echipa lui Adrian Mutu a rămas în Liga 1 după ce Chindia Târgoviște a ratat toate cele trei lovituri de departajare executate, FC Voluntari reușind să se impună cu 3-0. După două luni de foc pe banca Voluntariului, Adi Mutu reușea să salveze echipa care evoluează și azi pe prima scenă, “Briliantul” având un merit pentru acest lucru.

ADVERTISEMENT

A plecat pe ușa din dos de la club: “Am fost sunat pentru a fi informat că trebuie să îl demit pe Mutu”

Chiar dacă a salvat echipa, d espărțirea de Mutu s-a produs abrupt, după cum a povestit Dan Leasă, directorul general al clubului la vremea respectivă: “Când a venit Mutu, obiectivul principal era ca echipa să se salveze de la retrogradare. Ştiţi foarte bine că echipa trecea atunci printr-un moment critic şi nimeni nu înţelegea ce se întâmpla.

Adrian Mutu a avut curajul să vină la Voluntari. Azi am fost sunat pentru a fi informat că trebuie să-l demit pe Mutu. N-am fost de acord, aşa că mi-am dat demisia. Este un semn de solidaritate şi un semn că eu la Voluntari n-am făcut niciodată ce au vrut alţii”, a povestit atunci Leasă.

Adrian Mutu plecat în Golf unde a lucrat la echipa secundă a celor de la Al Wahda. “Briliantul” spunea că pentru el este o perioadă de învățare și de acumulare de experiență ca antrenor, în condițiile în care la prima echipă a echipei era Laurențiu Reghecampf. A revenit în țară la finalul anului 2019 când a acceptat să preia naționala de tineret.

“Ajutat” de pandemie cu reprogramarea meciurilor!

Mirel Rădoi lăsa echipa într-un moment foarte bun din preliminarii, România fiind pe locul doi în grupă, cu șanse reale de calificare. Paradoxal, pandemia l-a ajutat pe Mutu cu reprogramarea unor meciuri.

Derby-ul grupei, împotriva Danemarcei nu s-a putut disputa în martie și a fost mutat în noiembrie. Asta ne-a ajutat pentru că danezii erau deja calificați la ora meciului. “Briliantul” a reușit să continue seria victorioasă a lui Rădoi învingând în Finlanda și în Malta.

Lucrurile s-au complicat odată cu înfrângerea din Ucraina, venită și cu “ajutorul” arbitrilor, care au pus mingea pe “punctul cu var” pentru adversarii noștri. Astfel, totul avea să se decidă în ultimul meci, împotriva Danemarcei.

Eram siguri că doar o victorie cu Danemarca ne califică, dar jocul rezultatelor ne-a dat și varianta egalului

Dar norocul nu l-a părăsit pe Adrian Mutu. Deși calculele dinaintea meciului ne arătau că doar victoria ne califică, jocul rezultatelor ne-a dat posibilitatea să mergem la Euro și în caz de egalitate. Belgia a pierdut nesperat în Bosnia, iar Scoția a pierdut în Grecia, fapt care ne-a ușurat misiunea.

Danezii au deschis scorul din penalty și au creat o atmosferă tensionată pe “Ilie Oană”, însă Costache a reușit să marcheze golul calificării cu 20 de minute înainte de final. Ultimele minute s-au disputat într-un non-combat, ambele echipe fiind cu obiectivul bifat.

Salvarea de la retrogradare de la Voluntari și calificarea la turneul final au fost cu un dram de noroc pentru Adrian Mutu și sperăm ca șansa să nu îl părăsească nici la turneul final din Ungaria și Slovenia, primul din cariera de antrenor.

  • 41 de ani are Adrian Mutu
  • 2 ani au trecut de la începutul carierei de antrenor a “Briliantului”
ADVERTISEMENT