Fotbal intern

Adrian Mutu şi Cristi Chivu se luptă pentru mult râvnitul post de selecţioner al naţionalei de Tineret. Cei doi nu s-au suportat niciodată!

02.01.2020 | 14:57
Adrian Mutu si Cristi Chivu se lupta pentru mult ravnitul post de selectioner al nationalei de Tineret Cei doi nu sau suportat niciodata
Adrian Mutu şi Cristi Chivu, în cursă pentru a deveni selecţionerii naţionalei de tineret! Cei doi au avut mai multe momente tensionate în trecut FOTO: Adrian Mutu si Cristi Chivu la Euro 2008
ADVERTISEMENT

Naţionala de tineret a României a rămas fără selecţioner după ce Mirel Rădoi a fost promovat la echipa mare şi are ca misiune calificarea la Euro 2020. În următoarele zile se va decide cine îi va conduce pe “tricolorii mici” în preliminariile pentru Euro 2021, iar cele mai mari şanse le au doi foşti lideri ai naţionalei mari: Adrian Mutu şi Cristi Chivu. 

Adrian Mutu şi Cristi Chivu se luptă pentru postul de selecţioner la Tineret! Acceptă “Briliantul” un salariu mai mic?

Adrian Mutu este în pole position în acest moment pentru a deveni selecţionerul naţionalei de tineret. “Briliantul” are girul Comisiei Tehnice a FRF şi al preşedintelui Răzvan Burleanu, însă singurul impediment este salariul.

ADVERTISEMENT

Mutu are 12.000 de euro pe lună la echipa de tineret de la Al Wahda, în timp ce plafonul maxim la naţionala de tineret a României ar fi de 4000 de euro lunar. Rămâne de văzut dacă fostul decar al naţionalei va accepta aceste condiţii financiare.

Mutu, în pole position! Chivu, varianta B a lui Burleanu

Dacă Mutu nu va accepta să oferta celor de la FRF, varianta B este Cristi Chivu. Fostul căpitan al României are şanse să îi conducă pe “tricolorii mici” spre un nou turneu final. În urmă cu un an, Chivu a preluat echipa U-14 a lui Inter Milano, iar în vară a fost promovat la Inter U-17.

ADVERTISEMENT

Într-un interviu acordat pentru Inter TV, Cristi Chivu a dezvăluit ce filosofie are cu jucătorii tineri: “Noi toţi, cei din staff, avem datoria şi obiectivul de a-i creşte pe cei mici şi de a-i pregăti bine pentru prima echipă, lucru care se poate întâmpla anul următor sau pe viitor.

În acest moment, ne bucurăm de sărbători în compania familiilor, iar pe 3 ianuarie vom avea timp şi spaţiu să începem pregătirea pentru noul an. Am muncit, muncim şi vom munci şi pe viitor. Principalul obiectiv al sectorului juvenil este acela de a-i face pe cei tineri să înţeleagă că trebuie să muncească şi să se folosească de acest lucru”, a spus Chivu.

ADVERTISEMENT

Controverse în trecut între Cristi Chivu şi Adrian Mutu! Momentele care au dus la ruptura dintre cei doi

După finalul “Generaţiei de Aur”, Adrian Mutu şi Cristi Chivu au fost liderii noii generaţii a naţionalei României, una care nu s-a putut însă ridica la înălţimea rezultatelor obţinute de cea condusă de Hagi şi Gică Popescu.

Generaţia lui Mutu şi Chivu a reuşit calificarea la Campionatul European din 2008, una plină de regrete pentru naţionala noastră. După două meciuri, România trebuia să învingă o echipă a Olandei deja calificată în sferturi, însă chiar dacă “batavii” au tratat mai lejer disputa, tot au reuşit să ne învingă (2-0) şi de acest eşec a profitat Italia, care a mers mai departe alături de Olanda.

ADVERTISEMENT

Între Adrian Mutu şi Cristi Chivu nu a existat cea mai cordială relaţie posibilă. De-a lungul timpului au avut loc mai multe momente tensionate ce au dus la o ruptură între cei doi mari jucători ai României.

După eşecul naţionalei României de la Novi Sad, în preliminariile pentru CM 2010, 0-5 cu Serbia, Adrian Mutu a plecat din cantonament fără să anunţe pe nimeni. Căpitanul Chivu a declarat la vremea respectivă că a fost deranjat de atitudinea lui Mutu:

“Nu m-a deranjat personal ce a făcut el după eşecul de la Belgrad, cu acea plecare din cantonament la Novi Sad, neanunţată antrenorului. Dar ce a făcut a avut repercusiuni grave asupra echipei naţionale. Nu sînt doar eu, Mutu, Lobonţ, Rădoi, luaţi individual. E vorba de un grup. Iar ieşirea lui m-a deranjat ca şi consecinţe care s-au răsfrînt asupra “naţionalei”, a spus Chivu.

Mourinho i-a comparat pe Mutu şi Chivu în 2012: “Numai dacă faci lucruri mari şi cucereşti trofee o să însemni ceva”

Jose Mourinho i-a avut ca elevi şi pe Adrian Mutu şi pe Cristi Chivu. Antrenorul portughez a colaborat mult mai bine cu fundaşul român, pe care l-a titularizat în finala Ligii Campionilor din 2010, câştigată de Inter după o finală cu Bayern, scor 2-0. Nu acelaşi lucru se poate spune despre relaţia cu Mutu, pe care l-a dat afară de la Chelsea după scandalul dopajului din 2004.

De altfel, în 2012, antrenorul a făcut comparaţia dintre Mutu şi Chivu, acesta din urmă având mult mai multe trofee decât “Briliantul”: “Deja eşti un băiat bogat, ai cîştigat o grămadă de bani şi încă ai contract mare. Deci, n-ai absolut nici un fel de griji financiare în privinţa viitorului, nici o problemă legată de prestigiu în ţara ta.

Când te vei întoarce în România vei fi unul dintre regi. Dar la cinci ani după ce te vei lăsa de fotbal, nimeni nu-şi va mai aminti de tine. Numai dacă faci lucruri mari şi cucereşti trofee o să însemni ceva. Acestea fac adevărata istorie”.

Cel mai probabil, Răzvan Burleanu va anunţa numele viitorului selecţioner al României pe data de 14 ianuarie, când va avea loc următoare şedinţă a Comitetului Executiv al FRF. Pe listă se află şi Edi Iordănescu, însă este puţin probabil să lase Gaz Metan Mediaş în acest moment şi să preia naţionala de tineret.

  • 12.000 de euro este salariul lui Adrian Mutu la echipa de tineret de la Al Wahda
  • 4000 de euro este plafonul salarial maxim oferit de FRF
ADVERTISEMENT