News

Adrian Năstase critică politica externă a României, după ratarea Schengen: ”Trebuie să ieșim din această formulă absolut școlărească”

Fostul premier al României, Adrian Năstase, a criticat politica externă a României, după ce țara noastră a ratat din nou accederea în Schengen.
08.12.2022 | 23:48
Adrian Nastase critica politica externa a Romaniei dupa ratarea Schengen Trebuie sa iesim din aceasta formula absolut scolareasca
Politica externă a României, criticată de Adrian Năstase după ratarea aderării la Schengen. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Joi, 8 decembrie, România a ratat un nou tren al integrării în Spațiul Schengen. La Bruxelles, în Consiliul JAI, Austria s-a opus, prin veto, aderării țării noastre.

Politica externă a României, criticată de Adrian Năstase după ratarea aderării la Schengen

Oficialii statului român au afirmat, la unison, că România merita să acceadă în spațiul de liberă circulație, iar motivele expuse de Austria sunt false.

ADVERTISEMENT

Treptat, încep să apară voci importante din spațiul românesc care dau de înțeles că politica externă a țării este una care are nevoie de schimbări importante.

După votul pentru Schengen, fostul premier şi președinte al PSD, Adrian Năstase, a criticat orientarea diplomației românești.

ADVERTISEMENT

”Instituția care, în opinia mea, ar trebui în momentul de față să încerce o reformulare, resetare, e formula clasică, în primul rând a strategiilor de politică externă, ar trebui să fie Parlamentul.

Şi cred că în acest moment este nevoie de o dezbatere în cadrul Parlamentului în legătură cu liniile, cu orientarea politicii externe.

ADVERTISEMENT

Pentru că este clar că în această perioadă practic are loc o schimbare enormă de linii geostrategice, iar România este cumva cuprinsă între zone de extindere”, a spus fostul premier la Antena 3.

Năstase: ”Trebuie să ieșim din această formulă absolut școlărească”

În opinia lui Năstase, politica externă a României din prezent este una ”absolut școlărească (…) pe baza de pilot automat Bruxelles sau Statele Unite”.

ADVERTISEMENT

Fostul premier consideră că este necesar ca țara noastră să renunțe la acest mod de subordonare întrucât aceste puteri nu ne pot ajuta atunci când avem nevoie cel mai mult.

”Eu cred că este nevoie să ieșim din această formulă absolut școlărească de politică externă pe baza de pilot automat Bruxelles sau Statele Unite.

Iată, partenerul strategic n-a putut să ne ajute cu absolut nimic în această chestiune, chiar dacă probabil că ar fi avut un cuvânt de spus, dar aveau alte teme de rezolvat”, a mai spus Adrian Năstase, la postul de știri citat.

ADVERTISEMENT