News

Adrian Năstase i-a dat în judecată pe președintele Iohannis și premierul Orban. Cei doi i-au retras Ordinul ”Steaua României”

14.05.2020 | 12:57
Adrian Nastase ia dat in judecata pe presedintele Iohannis si premierul Orban Cei doi iau retras Ordinul Steaua Romaniei
ADVERTISEMENT

Fostul prim-ministru Adrian Năstase a intentat un proces la Curtea de Apel  București în care cere anularea decretului prin care i-a fost retras Ordinul Național ”Steaua României” în rang de Mare Cruce. Decretul a fost semnat de către președintele Klaus Iohannis și contrasemnat de premierul Ludovic Orban.

Adrian Năstase, fără decorație după ce a fost invitat la Cotroceni

Acțiunea în justiție a fost depusă în martie, dar încă nu a primit un termen de judecată, informează Agerpres.

ADVERTISEMENT

În noiembrie 2002, fostul președintele Ion Iliescu l-a decorat pe Adrian Năstase, pe atunci prim-ministru, cu Ordinul Național ”Steaua României”, în grad de Mare Cruce.

Subiectul decorației primite de către Năstase a revenit în atenția opiniei publice odată cu recepția pe care Palatul Cotroceni a oferit-o anul trecut cu ocazia Zilei Naționale. Invitarea lui Adrian Năstase la recepție a fost criticată în presă fiind invocate cele două condamnări penale primite în dosarele ”Trofeul Calității” și ”Zambaccian”.

ADVERTISEMENT

Pe 11 decembrie 2019, președintele a semnat o serie de decrete prin care au fost retrase decorațiile acordate de statul român unor persoane cu condamnări penale. Pe lângă Adrian Năstase, erau vizați Gheorghe Mencinicopschi, Miron Mitrea, Adrian Severin și Dan Voiculescu.

Fostul premier s-a declarat surprins de decizia președintelui Iohannis la mai puțin de două săptămâni după ce fusese invitat la recepție, gest pe care l-a văzut atunci ca o încercare de reconciliere națională.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a început să construiască ‘România normală’ anunţând că a decis să-mi retragă Ordinul ‘Steaua României’ în grad de Mare Cruce, după ce mă invitase la Cotroceni, la recepţia organizată cu ocazia Zilei Naţionale. Recunosc, am mers la Cotroceni crezând că, în al doilea mandat, Iohannis va încerca să ajute la o reconciliere naţională, după dezbinarea din ultimii ani. M-am înşelat, iar gestul său meschin de astăzi nu prevesteşte nimic bun”, afirma atunci Năstase.

El susținea că acțiuniel pentru care a primit decorație vor rămâne în istorie, indiferent de decizia lui Iohannis a cărui activitate a catalogat-o drept ”nesemnificativă”.

ADVERTISEMENT

Iohannis vrea să rescrie istoria recentă. Ar trebui, atunci, să topească, între altele, toate decretele de acordare, în perioada 2000 – 2004, a decoraţiilor statului român, inclusiv ale unor mari personalităţi străine, decrete contrasemnate de mine”, mai spunea Adrian Năstase.

El a mai precizat că așteaptă ca decretul de retragere a decorației să fie contrasemnat, potrivit legii, de către primul-ministru și apoi va decide cum va acționa.

Potrivit legii, în cazul în care persoane care au fost decorate cu Ordinul ”Steaua României” sunt condamnate penal, președintele poate decide, fără să fie însă obligat, să retragă această decorație.

ADVERTISEMENT