News

Adrian Năstase, în doliu: “A plecat definitiv, în urma unei boli nemiloase”

Fostul prim-ministru al României, Adrian Năstase, a transmis joi că fosta lui consilieră Corina Coman, a murit recent, din cauza unei boli grele. Cei doi au colaborat pentru aderarea la UE.
01.09.2022 | 22:36
Adrian Nastase in doliu A plecat definitiv in urma unei boli nemiloase
Dispariția Corinei Roman l-a întristat pe Adrian Năstase. Foto: adriannastase.ro
ADVERTISEMENT

Adrian Năstase a primit vestea neagră zilele trecute, chiar de la soțul fostei consiliere. Despre Corina Coman, fostul premier a precizat că a jucat un rol esențial în 2004, în finalizarea negocierilor cu Uniunea Europeană.

Legătură specială între Adrian Năstase și Corina Coman

A plecat definitiv, în urma unei boli nemiloase, Corina Coman. A fost consilierul meu principal pentru negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Avea cetățenie română și franceză, dar lucrase multă vreme la Bruxelles.

ADVERTISEMENT

Activitatea sa la București a fost finanțată de guvernul francez. A avut un rol esențial în coordonarea Comitetului inter-ministerial pentru negocieri. O persoană extrem de cultivată, meticuloasă și eficientă.

A fost unul dintre acei anonimi care au făcut posibilă finalizarea negocierilor cu UE în 2004. A fost o prietenă loială și dragă, cu care am ținut apoi legătura de-a lungul anilor”, a scris Adrian Năstase pe blogul său.

ADVERTISEMENT

Era programată scrierea unei cărți

În continuarea postării sale, cel care la începutul anilor 1990 a fost și ministru de externe a completat că a încurajat-o pe Corina Coman să scrie o carte. Fosta lui consilieră fusese de acord, dar din păcate pentru familia ei și apropiați, nu a mai avut energia necesară.

Adrian Năstase a întâlnit-o ultima oară în luna aprilie a acestui an. Revederea s-a produs la Paris, cu ocazia prezenței fostului premier la o conferință organizată de revista Politique internationale.

ADVERTISEMENT

La acea vreme, Corina Roman a organizat un dejun pentru Adrian Năstase, la Bernadette Servan-Schreiber, sora cunoscutului politician care a scris volumul Le defi americain. Au mai fost prezenți acolo și profesori de la SciencesPo.

Ulterior, Adrian Năstase și Corina Coman au mers să viziteze o expoziție din Place de la Concorde. Astfel au admirat colecția de 6.000 de piese a șeicului Hamad Ben Abdullah Al-Thani (n.r. – 39 de ani, vărul emirului Qatarului).

ADVERTISEMENT

Încă de atunci, fostul premier a observat că gazda lui mergea greu, folosind un baston. Boala ei avansa… În urmă cu o săptămâmă, Corina Coman l-a sunat să-l anunțe că tratamentul nu mai avea efect.

ADVERTISEMENT