News

Adrian Năstase, scrisoare deschisă prin care cere refondarea PSD: „Pierderea alegerilor a fost consecința inevitabilă a politicilor din ultimii ani”

03.06.2019 | 10:54
Adrian Nastase scrisoare deschisa prin care cere refondarea PSD Pierderea alegerilor a fost consecinta inevitabila a politicilor din ultimii ani

Fostul premier Adrian Năstase a pus bazele unei petiții adresate foștilor membri ai PSD și simpatizanților social-democrați în care se cere refondarea partidului pe patru direcții. Petiția a fost publicată și pe blogul personal al fostului președinte PSD, alături de o scrisoare în care sunt motivate toate direcțiile pe care trebuie să le ia partidul pentru a se „refonda”, dar și lucrurile pe care PSD le-a comis în ultima perioadă și care au dus la scorul negativ de la alegerile europarlamentare din 26 mai.

Scrisoare adresată de Adrian Năstase tuturor social-democraților care doresc refondarea partidului

„Considerăm că este datoria noastră morală să sprijinim principalul partid al stângii să iasă din criza în care se află. O spunem cu tărie, pentru a evita confuziile: nu suntem o disidență în interiorul PSD, nu dorim să constituim un partid în interiorul partidului. Nu suntem animați de dorința de a dobândi înalte demnități în statul român. Nu suntem noi cei care trebuie să personifice adaptarea PSD la noile realități. Însă, dorim și credem că este posibilă refondarea Partidului Social Democrat, pentru a juca în continuare un rol decisiv pentru progresul României”, este scris în introducerea fostului premier PSD.

Fostul premier a găsit și patru cauze pentru care PSD a suferit un eșec teribil la alegerile europarlamentare din 26 mai: „pierderea confruntării electorale a fost consecința inevitabilă a politicilor PSD din ultimii ani. PSD are nevoie de refondare, pentru a supraviețui, deoarece criza sa are patru dimensiuni esențiale: de identitate, de management, de resurse umane și comunicațională”, a scris Năstase pe blogul său.

Adrian Năstase cere refondarea PSD, printr-o scrisoare deschisă *foto: hepta.ro
Adrian Năstase cere refondarea PSD, printr-o scrisoare deschisă *foto: hepta.ro

Adrian Năstase, întrevedere cu Viorica Dăncilă la Palatul Victoria

Adrian Năstase a scris imediat după înfrângerea suferită de PSD la alegerile europarlamentare că de vină pentru acest eșec a fost politica dusă în partid de Liviu Dragnea: „Guvernarea PSD a fost blocată în cele 30 de luni de o combinație letală dintre retorica războinică a luptei cu „statul paralel” și negocierile subterane pentru salvarea individuală/de grup. Tranzacționismul lui Dragnea a determinat eșecul unei reforme autentice a politicii penale, deoarece orice propunere era considerată a fi în folosul său personal, precum și instituirea unor măsuri pentru protejarea cetățenilor de abuzurile reale ale unor procurori”.

De altfel, fostul premier a făcut parte dintr-un grup de foști lideri ai PSD pe care Viorica Dăncilă i-a chemat la Palatul Victoria pentru consfătuiri. Și fostul președinte al social-democraților, Mircea Geoană, a fost chemat la o întrevedere cu premierul, în timp ce și Victor Ponta a fost invitat înapoi în partid.