News

Adrian Năstase, sfat pentru Viorica Dăncilă! Ce crede că ar trebuie să facă premierul

07.06.2019 | 16:13
Adrian Nastase sfat pentru Viorica Dancila Ce crede ca ar trebuie sa faca premierul

Chiar dacă nu se mai află pe scena politică, Adrian Năstase continuă să fie extrem de preocupat de cele mai arzătoare probleme ale societății civile, mai ales când vine vorba despre Partidul Social Democrat, pe care l-a condus, între anii 2000 și 2005.

Ce mesaj îi transmite Adrian Năstase Vioricăi Dăncilă

Într-un text publicat pe blogul personal, Adrian Năstase i-a transmis un mesaj  actualului prim-ministru, Viorica Dăncilă, pe care o sfătuiește să facă uz de toate pârghiile sale legale pentru a contracara așa-numita „șmecherie balcanică” pe care Klaus Iohannis o pregătește la alegerile prezidențiale. Mai concret, președintele României intenționează să organizeze un referendum de revizuire a Constituției, chiar în ziua în care vom alege viitorul șef de stat, inițiativă despre care Năstase susține că ar trebui interzisă printr-o ordonanță de urgență adoptată de Guvern.

Constituția noastră face o diferență clară între referendumul consultativ și referendumul pentru revizuirea Constituției. În cazul nostru, Președintele României – care, de fapt, nu are drept de inițiativă în ceea ce privește revizuirea Constituției (art. 150 din Constitutie prevede:”Revizuirea Constitutiei poate fi inițiată de Președintele României LA PROPUNEREA GUVERNULUI…”) – încearcă să folosească referendumul consultativ pentru a determina un referendum de revizuire, punând presiune pe Parlament pentru a elabora o lege de revizuire care să fie supusă la vot odată cu alegerile prezidențiale. Asta e o șmecherie balcanică. Si o cheltuială inutilă – două referendumuri pentru aceeasi finalitate” , a scris fostul premier pe blogul său.

Adrian Năstase, fostul premier al României. Sursa foto:adriannastase.ro
Adrian Năstase, fostul premier al României. Sursa foto:adriannastase.ro

Năstase vrea orodonanță de urgență pentru interzicerea referendumului

Totodată, Adrian Năstase a comentat și problema semnalată în repetate rânduri de românii din Diaspora, care au fost nevoiți să stea la cozi interminabile pentru a-și exprima opțiunea în alegerile europarlamentare din 26 mai. Fostul șef al Executivului susține însă că responsabil de această situație este chiar președintele Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, faptul că un alegător a trebuit să petreacă în secția de vot 6 minute în loc de 2 minute se datorează deciziei, cu obiective politice, adoptată de Președintele României care a suprapus votului un referendum ce nu avea niciun fel de legătura cu alegerile europarlamentare din 26 mai. Dacă nu ar fi existat acest referendum, ar fi putut să voteze de trei ori mai mulți români din afara granițelor.

Ce concluzie tragem? Desigur, necesitatea elaborării unei legi pentru votul prin corespondență dar nu trebuie să mai acceptăm nici jocuri politice pe seama timpului și nervilor celor din diasporă. Ar trebui ca alegerile viitoare (prezidențiale, locale, parlamentare) să se desfășoare independent și nu in acelasi timp cu diverse referendumuri ce au finalități politice partizane. O ordonantă de urgentă ar putea să clarifice acest aspect. Și recomandările Comisiei de la Veneția sunt în același sens. Într-adevăr, decizia CCR nu interzice ca ele să aibă loc in același timp, dar Guvernul poate să decidă asupra oportunitătii ca ele să nu se mai suprapună. Si o astfel de hotărâre nu ar fi neconstituțională” , a mai transmis Adrian Năstase.