News

Adrian Năstase, victorie în instanță. Fostul lider PSD și-a recăpătat pensia specială de parlamentar

Adrian Năstase, alături de zeci de alți foști parlamentari, și-a recăpătat în instanță pensia specială de parlamentar pe care o pierduse în trecut.
06.10.2022 | 21:32
Adrian Nastase victorie in instanta Fostul lider PSD sia recapatat pensia speciala de parlamentar
Adrian Năstase și-a recâștigat pensia specială. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În februarie 2021, Parlamentul României a abrogat pensiile speciale ale senatorilor și deputaților, însă Curtea Constituțională a decis pe 5 mai 2022 că legea e neconstituțională.

Adrian Năstase și-a obținut pensia specială în instanță

Sute de foști deputați sau senatori au acționat după acel moment în instanță Parlamentul pentru a-și recâștiga pensiile speciale.

ADVERTISEMENT

Printre cei care au avut sorți de îzbândă se află Adrian Năstase, fost premier din partea PSD care și-a recuperat pensia specială în urma unei decizii a Tribunalului București. În perioada 1990-2012, Năstase a avut șase mandate de deputat, așadar a beneficiat de pensie specială.

După ce și-a pierdut acest drept anul trecut, Năstase a dat în judecată Secretariatul General al Camerei Deputaților și a câștigat. Decizia curții Constituționale din 5 mai, care considera că abrogarea pensiilor parlamentarilor e neconstituțională, l-a ajutat pe Năstase să câștige acest caz.

ADVERTISEMENT

Efectele acestei hotărâri a CCR sunt aplicabile din 10 iunie, din clipa în care a fost publicată motivarea în Monitorul Oficial.

Pe lângă Adrian Năstase au mai obținut victorii în instanță politicieni ca Silviu Prigoană, Dan Radu Ruşanu, Ilie Sârbu, Eugen Nicolăescu, Vasile Blaga, Octav Cozmâncă, Nicolae Văcăroiu, Norica Nicolai, Dan Mircea Popescu, Irina Loghin, Mădălin Voicu, Victor Boştinaru, Corneliu Ciontu, Radu F. Alexandru, Mihai Mălaimare, Şerban Mihăilescu, Tudor Mohora, Ristea Priboi sau Călin Popescu-Tăriceanu.

ADVERTISEMENT

CCR stabilise în 5 mai 2022 că legea de abrogare a pensiilor e neconstituțională prin 6 voturi ”pentru” și 3 ”împotrivă”.

Politicienii nu au stat pe gânduri și au înaintat procese pentru a-și recâștiga pensiile pierdute, la tribunale din toată țara precum Tribunalul Arad, Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Sălaj, Suceava, Timiş şi Curtea de Apel Timişoara.

ADVERTISEMENT

Pe 17 februarie 2021, Plenul Parlamentului adopta abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor, cu 357 de voturi “pentru” și 30 de abțineri. Pensiile speciale sunt un subiect controversat și etern în societatea românească, însă nimeni nu a găsit momentan o soluție la această problemă.

ADVERTISEMENT