Fotbal international

Adrian Petre, eroul neașteptat al “revanșei” cu Ucraina! Planul lui Rădoi a fost pe muchie de cuțit, dar a ieșit entuziasmant! Ce nu s-a văzut la TV în victoria naționalei U-21

11.10.2019 | 02:31
Adrian Petre eroul neasteptat al revansei cu Ucraina Planul lui Radoi a fost pe muchie de cutit dar a iesit entuziasmant Ce nu sa vazut la TV in victoria nationalei U21
ADVERTISEMENT

România U-21 a jucat primul meci în țară după Campionatul European de vis din Italia, în care s-a oprit în semifinale. Pe stadionul “Ilie Oană” din Ploiești, aproximativ 5500 de fani au venit să vadă naționala lui Mirel Rădoi într-un nou meci din cursa pentru calificare la Euro, pentru că… da, preliminariile nu se termină niciodată! Și meciul era unul dificil, contra Ucrainei, o echipă cu mulți campioni mondiali U-20 în lot, titlu obținut anul trecut. Rezultatul a fost extraordinar, 3-0, și valul de entuziasm care a înconjurat naționala de tineret în vară începe să se contureze și în această toamnă, după începutul ploios, și la propriu și la figurat, din Danemarca. Lui Mirel Rădoi i-a ieșit foarte bine revanșa dorită, însă scorul este puțin mai dur pentru ceea ce s-a întâmplat pe teren, totul curgând perfect pentru România în situațiile limită. 

  • Cota EXCLUSIVĂ Fortuna: 1.54 este cota pentru 2 la meciul Islanda – Franța. Vezi aici toate cotele!
ADVERTISEMENT

România – Ucraina, o revanșă plănuită! Moruțan, omul sub presiune

Încă de la tragerea la sorți a grupei, între România și Ucraina au rămas niște polițe de plătit. Și datează din martie 2018 când România U-19, antrenată de Adrian Boingiu (secundul lui Mirel Rădoi), a fost învinsă dramatic de Ucraina U-19 în meciul decisiv pentru calificarea la Euro. “Tricolorii” au deschis scorul prin Moruțan, în minutul 77 și practic erau calificați pentru că le ajungea și remiza. Însă jucătorul și-a scos tricoul și a fost eliminat de pe teren. Ucrainienii s-au urcat pe noi și au întors scorul prin goluri marcate în minutele 85 și 90+2 spre disperarea “tricolorilor”. A fost un eșec dureros pe care Mirel Rădoi a sperat că elevii săi nu l-au uitat, pentru că au fost mulți jucători din acel meci care au intrat pe teren acum, cu o treaptă mai sus, de la U-19 la U-21.

Astfel, selecționerul naționalei de tineret a programat meciul la Ploiești pe același stadion, a convocat mulți jucători de la acea dispută și i-a pregătit pentru revanșă. Planul a fost unul simplu, însă oricând putea să meargă rău și ucrainienii să se mai bucure o dată pe “Ilie Oană”. Trei dintre jucătorii care au fost pe teren la “drama” de la U-19, au fost titularizați în “revanșa” de la U-21: Andrei Vlad, Tudor Băluță și “damnatul” Moruțan. A fost surprinzătoare alegerea lui Mirel cu Ganea în atac, în locul lui Adrian Petre.

ADVERTISEMENT
Adrian Petre, eroul neașteptat al
Adrian Petre, eroul neașteptat al “revanșei” cu Ucraina! Planul lui Rădoi a fost pe muchie de cuțit, dar a ieșit entuziasmant! Ce nu s-a văzut la TV în victoria naționalei U-21 FOTO: Olimpiu Morutan se bucura dupa un gol marcat in meciul de fotbal dintre Romania U21 si Ucraina U21, contand pentru Preliminariile Campionatului European 2021, desfasurat pe Stadionul Ilie Oana din Ploiesti

Prima repriză amorțită! România nu și-a arătat deloc “colții”

Cu jumătate de stadion plin, am fost gata de start. Însă, prima repriză a fost destul de plictisitoare. Ultrașii de la “Uniți sub Tricolor” au întreținut atmosfera din tribune, iar într-un colț și-au făcut loc și 25 de fani ucrainieni, puțini, dar sufletiști, cu chef de cântat. Despre ceea ce s-a întâmplat pe teren în primele 45 de minute se pot spune și scrie puține. Ucrainienii au ratat o șansă bună, iar Man cu Moruțan au creat pericol la o combinație rapidă în careul advers. Per total, echipa lui Rădoi a controlat jocul, dar nu s-a putut apropia periculos. Un joc amorțit, la fel ca și tribunele de pe “Ilie Oană” și “revanșa” se lăsa așteptată.

George Ganea nu a făcut cea mai bună primă repriză și începeam să ne întrebăm dacă Mirel Rădoi a făcut alegerea bună, în condițiile în care Adrian Petre stătea pe bancă și, probabil, nu era prea fericit cu această decizie. Oricum, partea secundă a început mult mai bine. România, cu idei mai clare în atac, a început să preseze. Dar oaspeții au ratat și ei cu seninătate două șanse bune în care Vlad a ocrotit poarta, dar, la rândul lui, a fost ocrotit de șansă.

ADVERTISEMENT
Adrian Petre, eroul neașteptat al
Adrian Petre, eroul neașteptat al “revanșei” cu Ucraina! Planul lui Rădoi a fost pe muchie de cuțit, dar a ieșit entuziasmant! Ce nu s-a văzut la TV în victoria naționalei U-21 FOTO: Ultrașii “tricolorilor”

Moruțan, gol la ultima fază înainte de schimbare! Planul lui Rădoi, ieșit pe muchie

Minutele treceau rapid și așteptam schimbările lui Rădoi, mai ales că avea la dispoziție 5!!! după noul regulament. A intrat Mihăilă în locul lui Drăguș și a făcut-o bine, cu un plus în partea stângă a ofensivei “tricolore”. Însă, după două treimi din meci, tabela rămânea neschimbată. Minutul 75 a fost cel al izbăvirii. Moruțan, omul pe care se afla cea mai mare presiune înainte de acest meci, a deviat în poartă o centrare foarte bună și a rupt blestemul care îl urmărea de un an, de la acel cartonaș roșu stupid obținut pe același stadion, în fața Ucrainei și care ne-a costat o calificare.

Lui Mirel i-au surâs și astrele, pentru că un minut mai târziu Moruțan a fost înlocuit. Odată cu el a ieșit și George Ganea, iar în ultimele 15 minute i-am văzut pe teren pe Adrian Petre și Darius Olaru. Planul și mobilizarea lui Mirel Rădoi au fost răsplătite și totul a curs perfect pentru selecționer, chiar dacă totul a fost pe muchie, cu Moruțan marcând la ultima sa fază de joc. Însă, curajoșii sunt răsplătiți și Mirel Rădoi este unul dintre antrenorii curajoși din fotbalul românesc, așa cum a fost și ca jucător.

ADVERTISEMENT
Adrian Petre, eroul neașteptat al
Adrian Petre, eroul neașteptat al “revanșei” cu Ucraina! Planul lui Rădoi a fost pe muchie de cuțit, dar a ieșit entuziasmant! Ce nu s-a văzut la TV în victoria naționalei U-21 FOTO: Moruțan și Ganea după gol, în momentul în care au fost schimbați

Adrian Petre, “showman-ul” din final! Dar, există și români care plâng după 3-0 cu Ucraina

Adrian Petre “ne-a furat ochii” în ultimul sfert de oră. Atacantul lui Esbjerg a vrut să arate de ce este în stare și că nu îi convine postura de rezervă la națională. Petre a profitat în două rânduri de serenitatea fundașilor ucrainieni pe care i-a întors ca pe jaloane. În minutul 80, Petre a calmat meciul după ce a profitat de o greșeală în lanț a apărării lui Rotan, iar în minutul 90+4, vârful masiv a încolonat apărarea adversă, trecând de un fundaș, apoi de un portar și de încă un fundaș pentru a înscrie dintr-un metru cu toată poarta.

ADVERTISEMENT

Nu a fost totul lapte și miere pentru jucătorii naționalei de tineret. Marius Marin, mijlocaș la Pisa, a venit cu mari speranțe la prima sa convocare la națională, iar debutul său trebuia să fie unul de sărbătoare. Familia l-a urmărit din tribune, însă Marin a intrat în minutul 85 cu un elan atât de mare, încât și-a înfipt crampoanele la propriu, în primul adversar. Pe fața fotbalistului se putea citi disperarea în momentul în care arbitrul a scos cartonașul roșu, la doar 60 de secunde de când a intrat pe teren. La final, Marin a oferit o imagine emoționantă, fiind consolat de întreaga familie, care plângea cot la cot cu fotbalistl. Nu-i nimic, capul sus, Marius!

Adrian Petre, eroul neașteptat al
Adrian Petre, eroul neașteptat al “revanșei” cu Ucraina! Planul lui Rădoi a fost pe muchie de cuțit, dar a ieșit entuziasmant! Ce nu s-a văzut la TV în victoria naționalei U-21 FOTO: Adrian Petre marcheaza al treilea gol in meciul de fotbal dintre Romania U21 si Ucraina U21, contand pentru Preliminariile Campionatului European 2021, desfasurat pe Stadionul Ilie Oana din Ploiesti

Petre a avut ultimul cuvânt: “Sper ca antrenorul să nu se obișnuiască să mă lase pe bancă”

Până la urmă, eroul meciului cu Ucraina nu a fost nici Mirel Rădoi, nici Olimpiu Moruțan. Revanșa orchestrată de selecționer a rulat ca o simfonie, iar Adrian Petre i-a demonstrat selecționerului că nu tot timpul ia cele mai bune decizii. Iar evoluția vârfului i-a dat dreptul să spună: “Sper ca antrenorul să nu se obișnuiască să mă lase pe bancă”, o declarație în care remarcăm nemulțumirea celui devenit “erou”.

Adrian Petre, eroul neașteptat al
Adrian Petre, eroul neașteptat al “revanșei” cu Ucraina! Planul lui Rădoi a fost pe muchie de cuțit, dar a ieșit entuziasmant! Ce nu s-a văzut la TV în victoria naționalei U-21 FOTO: Tabela de marcaj dupa meciul de fotbal dintre Romania U21 si Ucraina U21, contand pentru Preliminariile Campionatului European 2021, desfasurat pe Stadionul Ilie Oana din Ploiesti,

Primul meci al echipei naționale U-21 din România după parcursul entuziasmant de la Euro a fost un succes răsunător. Este o victorie importantă într-o grupă preliminară grea, începută cu stângul în Danemarca și în care vom întâlni echipe de valori apropiate. Însă, în jurul naționalei U-21 se creează ușor-ușor un nou val de entuziasm. Chiar dacă este foarte posibil să nu mai trăim tsunami-ul din vară, fiecare victorie din actuala campanie este un pas în plus spre consacrare al tinerilor noștri jucători. Și naționala mare are așa mare nevoie de jucători fără frică!