Sport

Adrian Porumboiu, amintiri din perioada celebrei „Cooperative”: „Ispite de toate felurile. Echipele jucau, dar blaturile erau”

Adrian Porumboiu a făcut dezvăluiri despre celebra „Cooperativă” care domina fotbalul românesc în anii 90. Potrivit spuselor sale, acea perioadă a fost marcată de „ispite de toate felurile”.
30.03.2022 | 12:49
Adrian Porumboiu amintiri din perioada celebrei Cooperative Ispite de toate felurile Echipele jucau dar blaturile erau
Adrian Porumboiu a vorbit despre celebra „Cooperativă”. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

În anii 90′, fotbalul românesc se afla sub stăpânirea așa-numitei „Cooperative”, un sistem din care făceau parte nu doar echipe precum Gloria Bistrița, Ceahlăul Piatra Neamț sau FCM Bacău, ci și granzii Capitalei. Așa se făcea că retrogradatele și campioana erau cunoscute cu mult înainte de startul sezonului.

Amintirile lui Adrian Porumboiu din perioada „Cooperativei”

Fost arbitru FIFA, dar și finanțator al clubului FC Vaslui, Adrian Porumboiu are o mulțime de amintiri din acea perioadă. Potrivit spuselor sale, rezultatele erau decise de așa manieră încât Steaua și Dinamo să-și împartă supremația în prima ligă.

ADVERTISEMENT

Echipele jucau fotbal, dar blaturile erau. Mergeau pe coloane. Erau două coloane mari, Dinamo și Steaua.

Eu n-am intrat. Acolo unde erau meciurile rezolvate n-aveau sens să mai pună arbitri care chiar erau arbitri”, a declarat Porumboiu, pentru as.ro.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmpla cu arbitrii care „n-aveau treabă cu niciuna dintre echipe”

De asemenea, acesta a explicat cum erau „ispitiți” arbitrii să facă parte din „Cooperativă”. Cei care aveau un anumit nivel de corectitudine erau evitați când venea vorba despre meciuri cu rezultate cunoscute dinainte.

Oh, la la! Ispite de toate felurile. Bani, interese, femei. Tot ce era pe lume! Înainte de Revoluție, erau două puteri mari. Nu erai corect, te făceau zob. Au vrut să facă niște mizerii.

ADVERTISEMENT

Dacă n-aveai treabă cu niciuna dintre echipe, arbitrai ce era în teren, dar erau jucători greu de strunit. La Steaua – Sportul, în minutul 5 aveam deja două galbene.

Toate meciurile pe care le-am avut, nu știu dacă au fost trei în care am comis greșeli de tipar. Arbitraj perfect n-a fost și n-o să existe niciodată”, a mai spus Porumboiu.

ADVERTISEMENT

Cu FC Vaslui – echipă pe care a patronat-o timp de un deceniu, până în 2013 – acesta a cucerit Cupa Intertoto și a evoluat în grupele Ligii Campionilor. Pe plan intern, cea mai bună clasare a fost locul al doilea, în sezonul 2011-2012.

ADVERTISEMENT