Fotbalul românesc se confruntă în fiecare sezon cu probleme mari de abitraj, chiar dacă a apărut și sistemul VAR, care ar fi trebuit să faciliteze luarea deciziilor din partea centralilor. Problema nu este însă slaba pregătire a arbitrilor, ci faptul că fiecare interpretează în felul său o fază controversată.
Nu există etapă în SuperLiga României fără decizii sau faze controversate care sunt ulterior comentate și analizate de specialiștii din studiourile de televiziune. Introducerea VAR în România nu a rezolvat problemele de arbitraj în campionatul intern. Adrian Porumboiu, fost arbitru internațional FIFA, a dezvăluit la FANATIK SUPERLIGA care sunt defapt problemele în arbitraj și unde greșesc atât centralii, cât și cei din camera VAR.
„Problema esențială pleacă de la uniformizarea regulilor jocului care a suferit atâtea modificări încât toată lumea este ca într-un balamuc continuu. Când se spune că este hențul involuntar și nu se sancționează, când hențul voluntar se sancționează și invers, sunt atâtea interpretări, dacă mingea lovește mâna stângă, dacă din mâna stângă se duce în mâna dreaptă nu este henț, nu este penalty.
Atâtea interpretări pe care toată lumea vine, ai noștri comentatori sau analiști ce sunt ei și presă chiar, se bazează pe recomandările lui Roberto Rosetti, care este președintele Comisiei de Arbitri de la UEFA. Eu știu foarte clar că textul regulilor de joc sunt cele care sunt scrise, sunt aprobate de către International Board și acelea sunt cele care trebuie respectate.
Noi avem interpretări de fiecare dată, inclusiv la aceste faulturi care se produc în careu. Când are intensitate, că are prea mare intensitate, că nu e intenție, că e intenție, textul regulilor jocului nu sunt aplicate în mod uniform și vin după interpretări proprii, iar dacă o fază pe care arbitrul nu o sancționează, 11 metri și merge la VAR și vede ce vede, în mod automat se dă penalty, în proporție de 90%, lumea e împăcată cu ideea și VAR-ul a hotărât de multe ori niște năzbâtii de te doare capul.
Lumea se împacă cu ideea, domnule, dacă a fost la VAR. E o interpretare care, de multe ori cei care sunt la VAR nu au tăria, nu cunosc, cei care sunt arbitri în teren sunt probabil peste cei de la VAR, când pe teren este mai slăbut și la VAR este unul consacrat, te iei după ăla consacrat dacă a văzut și la VAR. Deci părerea mea, încă Comisia de Arbitri de la FIFA are mult de lucrat pentru că apar multe noutăți, dar ele sunt interpretări, trebuie să fie statuate prin ieșiri ale International Board care să fie foarte clare”, a declarat Adrian Porumboiu la FANATIK SUPERLIGA, show care e live pe FANATIK.RO, luni, marți și vineri, de la ora 10:30.
Kyros Vassaras trebuie să găsească alți arbitri pentru meciurile din SuperLiga și pentru delegările europene. ”Centrali” importanți se retrag, iar alți arbitri nu reușesc să treacă testele fizice, motiv pentru care și ei rămân disponibili numai pentru cabina VAR. Retragerea-vedetă este, de departe, a lui Ovidiu Hațegan.
”Centralul” din Arad a fost multă vreme cel mai bine cotat român în domeniu, iar acum a hotărât să-și încheie cariera și să mai continue doar ca VAR. Golazo a scris că Hațegan l-a anunțat deja pe Kyros Vassaras, președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, despre decizia sa. Ovidiu are 44 de ani.
Informațiile FANATIK sunt că se va mai retrage și Cătălin Popa, 42 de ani. Arbitrul din Pitești vrea și el să rămână doar VAR. El nu a avut în niciun moment cota foarte bună pe care a avut-o Hațegan ca ”central”, dar e foarte bine văzut în domeniul arbitrajului video, inclusiv de către UEFA.
Popa va continua să fie delegat pentru cabină și în campionatul nostru, și în competițiile europene, inclusiv în Champions League. Iar el a calculat că îi este mai convenabil așa decât să mai continue și pe teren. Și mai sunt doi arbitri care au rămas la dispoziția CCA doar ca VAR, însă nu la alegerea lor.