Fotbal intern

Adrian Porumboiu îl disculpă pe Colțescu în scandalul rasist de la Paris: „Șovre e principalul vinovat” Exclusiv

11.12.2020 | 10:22
Adrian Porumboiu il disculpa pe Coltescu in scandalul rasist de la Paris Sovre e principalul vinovat Exclusiv
ADVERTISEMENT

Adrian Porumboiu a fost întotdeauna un critic aspru al lui Sebastian Colțescu. Dacă în prima „fază” a scandalului de rasism de la meciul PSG – Istanbul Bașakșehir, fostul mare arbitru vasluian l-a luat „în furci” pe „colegul” craiovean, iată că și-a schimbat părerea și-l arată cu degetul pe Octavian Șovre ca principal vinovat.

Toată lumea l-a „crucificat” pe Sebastian Colțescu după evenimentele care au dus la suspendarea meciului de la Paris. Încet, încet apar „amănunte” care indică alte cauze și alți vinovați în mizeria provocată de rasism, intoleranță și exagerări. 

ADVERTISEMENT

Adrian Porumboiu a fost curios să afle exact cum s-au derulat faptele, s-a informat dincolo de „paginile” presei on-line și a ajuns la concluzia, susținută și asumată, că nu Sebastian Colțescu a fost la originea scandalului de rasism care i se pune în cârcă.

Adrian Porumboiu îl disculpă pe Colțescu în scandalul rasist de la Paris: „Șovre e principalul vinovat”

În exclusivitate pentru FANATIK, Adrian Porumboiu a explicat motivele care l-au făcut să-și schimbe prima impresie, când, la fel ca majoritatea dintre noi, l-a „răstignit” pe Sebastian Colțescu.

ADVERTISEMENT

„Nimeni nu mă poate bănui că aș fi un apărător… un simpatizant al lui Sebastian Colțescu. Numai cu «ghioaga» nu i-am dat în cap după arbitrajele catastrofale pe care le-a făcut… iar de înjurat cred că nimeni nu l-a înjurat ca mine”

„Dar, în același timp, informându-mă exact despre ce s-a întâmplat la Paris, la meciul PSG – Istanbul Bașakșehir, urmărind cu atenție înregistrările momentului care a declanșat scandalul, m-am implicat  pentru a fi cât mai aproape de adevăr. Concluzia la care am ajuns este că nu Sebastian Colțescu este vinovat!”

„Și pentru că această poveste urâtă are un vinovat, acesta este Octavian Șovre. Orgoliul și mândria nemăsurată au condus la evenimente care puteau fi ușor evitate. Știu – și îmi asum! – ce susțin din surse absolut sigure”

„Vocea este a lui, dar nu despre voce discutăm acum, ci despre elemente clare care au determinat reacția lui Șovre. De unde a venit reacția lui Șovre…”

„Rădăcinile” scandalului sunt la… Manchester!

Aproape aceeași brigadă românească a condus partida de pe „Old Trafford” dintre Manchester United și, surpriză sau nu?, aceeași Istanbul Bașakșehir.

Singura diferență a fost la arbitrul de rezervă, Marius Avram fiind atunci în locul lui… Sebastian Colțescu! Și atunci, veți întreba? Iată ce spune Adrian Porumboiu că s-a întâmplat. Nu cu Colțescu, cu… Șovre!

ADVERTISEMENT

„Ei au arbitrat în aceeași brigadă un alt meci al lui Bașakșehir, la Manchester United, pierdut de turci cu 1-4. Hațegan la centru, asistenți Șovre și Gheorghe, rezervă Avram” (n.a. – 24 noiembrie, etapa 4 din grupa de Champions League, pe „Old Traford”)

„Fiind tot A1, pe partea băncilor de rezerve, Șovre a avut câteva contre verbale cu cei de pe banca de rezerve a echipei turce”

„Meciul a trecut, contrele s-au uitat… dar, din păcate, Șovre fiind un tip cu un orgoliu nemăsurat, și știu ce spun, la meciul de la Paris și-a adus aminte de contrele cu banca de rezerve a turcilor la Manchester… ”

Porumboiu acuză: „Șovre strigă la Hațegan să-l dea afară pe «ăla negru». Șovre a vrut să se răzbune, e vocea lui!”

„Ar părea neverosimilă varianta asta, știu, dar, din moment ce, la primul protest la un fault banal la centrul terenului, în minutul 14, cu o idee preconcepută, Șovre strigă cu disperare de neînțeles la Hațegan să-l dea afară pe «ăla negru», demonstrând de fapt un spirit de revanșă care nu e de acceptat în postura de arbitru. De la Șovre a plecat totul, eliminarea lui Webó, totul…”

„Șovre este încrezut peste măsură, cu toate că nu-l îndreptățește nimic să fie așa de încrezut, asta-i treaba lui, dar mi se pare lipsit de orice fel de bun-simț să nu spună «Dom’ne, nu e vinovat Colțescu, lăsați-l în pace, eu am greșit, e vina mea»”

„Eu cred că e normal să intervin exact ca atunci când ai vedea un accident mortal pe trecerea de pietoni și șoferul vinovat schimbă locul cu cel din dreapta, iar conștiința nu te lasă indiferent, să nu spui ce ai văzut… asta-i comparația cea mai bună”

„Tot scandalul de la Paris a plecat de la Șovre. Miezul a tot ce s-a întâmplat au fost contrele cu banca de rezerve a echipei din Istanbul la meciul de la Manchester. Șovre a vrut să se răzbune, e vocea lui!”

Prima ceartă dintre „gemenii arbitrajului” Porumboiu și Crăciunescu a plecat de la… Sebastian Colțescu!

„Repet, m-a luat de multe ori de Colțescu, l-am făcut terci… din cauza arbitrajelor lui m-am certat prima oară cu Ion Crăciunescu, el era șef la CCA și eu eram finanțatorul lui SC Vaslui… Dar mi se pare nedrept ce i se întâmplă acum”

„Eu am coroborat imaginile pe care le-am văzut, atât din presa noastră, cât și din presa franceză și ceea ce susțin sunt informații certe! Nu vorbesc din zvonuri, că mi-a ciripit mie o rândunea… Este propria mea investigație, sunt informații sigure sută la sută”

„Nici Șovre, nici Colțescu nu mai sunt aribtri FIFA, a fost ultimul lor meci internațional, puteam s-o las așa, dar mi se pare nedrept să le pui pe toate în spate lui Colțescu… chiar dacă a greșit în multe, multe alte meciuri… să-i pui în spate ceea ce, până la urmă, nu-i aparține, principalul vinovat fiind Șovre”

„Pe Colțescu l-a prins nepregătit reacția dură a băncii turcilor, uitați-vă că este apatic, n-are reacție, pare la început că nici nu înțelege ce i se reproșează, nu realizează ce i se întâmplă, având o expresie de om necăjit”

Legăura inedită, „marca” Porumboiu, dintre Colțescu și… „Miorița”!

„Eu m-am repezit pe Colțescu neavând elementele pe care le am acum și l-am judecat ținând cont și de antecedente. Nu a fost corect, atât din partea mea, cât și a celor mulți care l-au criticat, care s-au repezit cu tot ce au avut la îndemână, când, de fapt, vina principală aparținea unui coleg de-al lui, Șovre, care a preferat, într-un mod nedemn, să-l lase în bătaia criticilor”

„Trăim niște vremuri în care unul îl calcă și-l omoară pe altul cu mașina și când să răspundă, ajunge la pușcărie cel din dreapta ca să-l scoată nevinovat pe adevăratul vinovat. Comparația este inspirată din fapte reale”

„Repet, îmi pare rău că, fără să dețin toate informațiile, m-am repezit pe Colțescu. Trebuia să spun adevărul dacă l-am aflat, eu, repet, fiind ultimul care aș putea fi bănuit de simpatie sau interes pentru Colțescu. Eu am simpatie față de adevăr”

„De data aceasta Colțescu nu este vinovat, ca să-l înjunghiem toți, din toate pozițiile. Arăta ca un om cu multe pe cap… A acceptat soarta cu resemnare, ca și ciobanul din «Miorița»…”

  • 14 ani are la activ Sebastian Colțescu pe lista FIFA, 2006 -2020. A fost scos de Comisia Centrală a Arbitrilor (CCA) de pe lista FIFA în această toamnă, hotărâre cu aplicabilitate începând de la 1 ianuarie 2021
  • 17 ani de Liga 1 are Sebastian Colțescu, de pe 28 noiembrie 2003, de la partida Oțelul Galați – Gloria Bistrița 1-0. Avea atunci 26 de ani și jumătate