Fanatik SuperLiga cu Horia Ivanovici

Adrian Porumboiu intervine în scandalul de xenofobie de la Sfântu Gheorghe: ”Ce vină au jucătorii să piardă cu 3-0? Huliganii trebuiau evacuați”. Video exclusiv

Adrian Porumboiu a vorbit la FANATIK SUPERLIGA despre scandalul de xenofobie de la meciul Sepsi Sfântu Gheorghe - FC U Craiova și consideră că jocul ar fi trebuit să continue.
30.01.2023 | 13:16
Adrian Porumboiu intervine in scandalul de xenofobie de la Sfantu Gheorghe Ce vina au jucatorii sa piarda cu 30 Huliganii trebuiau evacuati Video exclusiv
Adrian Porumboiu a vorbit la FANATIK SUPERLIGA despre scandalul de xenofobie de la meciul Sepsi Sfântu Gheorghe - FC U Craiova și consideră că jocul ar fi trebuit să continue. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Arbitrul Andrei Chivulete a decis să întrerupă definitiv întâlnirea, din cauza scandărilor xenofobe ale ultrașilor veniți din Oltenia, după ce inițial a trimis jucătorii la vestiare timp în care s-a încercat calmarea spiritelor.

Adrian Porumboiu, reacție fermă în privința scandărilor xenofobe de la Sfântu Gheorghe

Fostul mare arbitru Adrian Porumboiu a analizat în cea mai nouă ediție a emisiunii FANATIK SUPERLIGA CU HORIA IVANOVICI întregul scandal creat în jurul scandărilor xenofobe de la partida disputată la Sfântu Gheorghe.

ADVERTISEMENT

”Dacă ținem cont de faptul că au trecut atâția ani de manifestări rasiale care nu au ce căuta în orice lume, mai ales a sportului, pare o decizie corectă. Numai că arbitrul trebuie să facă tot ce este posibil ca jocul să se dispute. Pentru că de fapt și de drept jucătorii din teren nu au niciun fel de vină în comportamentul unor așa-ziși spectatori.

Cred că puțin s-a pripit Chivuelete la a doua decizie când n-a mai stat, a fost imediat cu pistolul la tâmpla jocului și a tras. Luând-o strict după regulament are dreptate și nu poți să spui că nu are acoperire, dar cred că în momentul în care a dat pentru prima dată întreruperea jocului pentru 10 minute trebuia să discute cu organizatorii și să se ajungă la evacuarea suporterilor.

ADVERTISEMENT

Luau împreună hotărârea, arbitrul cu observatorul, îi evacuai și jocul se desfășura. Nu mai e competiție. Așa aduci 50 de inși de nu știu unde, îi infiltrezi într-o anumită galerie și acolo se știu și disputele pe care le are omul ăsta, Mititelu, care nu are nicio vină decât că este nebun. Și să dai acum 3-0, să piardă echipa…”, a declarat Porumboiu.

VEZI VIDEO MAI JOS

Porumboiu consideră că deviza arbitrului trebuie să fie să ducă jocul la final

Fostul patron al formației FC Vaslui consideră că Andrei Chivulete a dat dovadă de intransigență și consideră că cea mai bun decizie ar fi fost ca galeria formației FC U Craiova să fie evacuată și meciul să continue.

ADVERTISEMENT

”Respecți ad litteram recomandările care vin de la FIFA, UEFA, FRF… Nu e nicio lege, sunt niște recomandări care le-au transpus ei în anumite regulamente. Nu că s-a pripit, dar îi trebuie și o înțelepciune, să gândească, că jocul trebuie să continue. Arbitrul este obligat să facă tot ceea ce este posibil ca meciul să se dispute.

Am mai avut o experiență tristă în Champions League cu Sebastian Colțescu și Hațegan. Eu înțeleg treburile astea, dar trecem de la o extremă la alta. Atunci de ce toate recomandările care vin? Cine se apucă de arbitraj are în minte o singură treabă: începe jocul și trebuie să-l termine.

ADVERTISEMENT

Nu pot să-l acuz pe Chivulete decât pentru o oarecare intransigență. Mai bine anunțau ‘opriți-vă că altfel nu se mai joacă’ și apoi dai 100 de huligani afară că nu era mare lucru. Știu regulamentele foarte bine, dar să dai să piardă echipa cu 3-0 nu e în regulă.

Trebuie să judeci, normal, dar ce vină au jucătorii de la Craiova sau ceilalți? N-au nicio vină, dar cei care câștigă cu 3-0 sunt mulțumiți”, a mai spus Porumboiu, la emisiunea FANATIK SUPERLIGA CU HORIA IVANOVICI.

Rejucarea meciului, o decizie surprinzătoare

În ciuda faptului că i s-ar părea cea mai potrivită decizie din punct de vedere sportiv, Adrian Porumboiu nu crede că la comisii se va lua hotărârea ca partida să se rejoace.

”Ar fi o surpriză mare dacă se va decide rejucarea meciului. Nu știu ce a scris arbitrul în raport, nu știu ce a scris observatorul, sunt multe amănunte pe care nu le cunoaștem. Când faci o analiză, trebuie să o faci în primul rând pe baza documentelor. Documentele oficiale sunt ale arbitrului și ale observatorului.

Nu știu dacă s-a strigat încontinuu ‘afară, afară cu…’, dar nu știu dacă mai înseamnă ceva pentru că afară ar trebui să ieșim cu toții, toată România, nu numai ungurii. Dacă discutăm sportiv, rejucarea meciului nu ar fi o decizie care să fie contestată. Noi vorbim de sport, nu poți să câștigi la masa verde”, a continuat fostul arbitru.

Acuze dure pentru fanii FC U Craiova

Porumboiu și-a încheiat intervenția la emisiunea FANATIK SUPERLIGA CU HORIA IVANOVICI prin a lăuda eforturile financiare făcute de Adrian Mititelu și i-a pus la zid pe ultrașii din Peluza Sud 1997, care au un conflict deschis cu patronul de la FC U Craiova.

”Eu n-am nimic cu galeria, dar omul ăla și-a făcut viața praf, a cheltuit banii familiei, cât de mizerabil poți fi tu ca om într-o galerie să fi împotriva unui om care a băgat bani. A făcut omul și închisoare, totul legat de fotbal. E de admirat omul ăsta. Păi cum să mai vină oamenii la stadion cânt tu galerie te apuci să-i faci rău echipei.

Poți să crezi orice. Poți să-ți pui întrebări. Dacă au fost plătiți de alții ca să facă treburile astea? Dacă ei se duc până acolo, atâția kilometri, ca să zică ‘afară cu ungurii din țară’. Dai dovadă de lipsă de educație elementară. Cum să te duci pe un stadion și să spui afară când oamenii ăia te-au primit, ți-au repartizat o parte a tribunei.

Nu cred că Chivulete a vrut statutul de erou. Sigur că au scandat aceleași mizerii, dar putea să… O altă atenționare nu mai putea să dea, dar de la prima pauză putea să dispună evacuarea din stadion. Dura 10 minute și cred că era o decizie mult mai dreaptă, pentru că rezultatul trebuie să fie cel din teren”, a afirmat Adrian Porumboiu.

ADVERTISEMENT