Adrian Porumboiu a fost arbitrul de centru la meciul Steaua – Dinamo din 10 mai 1997, când suporterii „câinilor” au dat foc peluzei de sub tabela de scor din Ghencea. „Foc a fost numai în peluză, pe teren deloc!”, și-a amintit fostul arbitru, în exclusivitate pentru FANATIK.
10 mai este o zi specială pentru suporterii lui Dinamo. Nu pentru că este Ziua Independenței, nu pentru că este Ziua Regalității, nici măcar pentru că este Ziua Internațională a Tatălui, ci pentru că în urmă cu 23 de ani, pe 10 mai 1997, dădeau foc peluzei din Ghencea.
Faptele sunt cunoscute și arhicunoscute. Cine i-a ajutat – Vova Cohn, cu cartoane, cum au păcălit jandarmerii la intrare – au pus combustibil inflamabil în cutii de Coca Cola, ce s-a întâmplat după ce au dat foc – au fost evacuați înainte de primul fluier al arbitrului Adrian Porumboiu.
Ei, și aici, la „centralul” acelei partide intervin aspectele mai incendiare, dacă se poate spune așa, decât focul pus de fanii dinamoviști în peluza cu tabela de scor a fostului stadion din Ghencea.
FANATIK l-a sunat pe Adrian Porumboiu și l-a întrebat ce-și mai aduce aminte de la acel meci „incendiar” (sau, mai bine zis „incendiat”!), iar fostul arbitru a turnat gaz peste focul din peluză.
„Îmi amintesc perfect ce a fost atunci. Arbitrii erau găzduiți de echipele gazdă, așa era protocolul, conducerea Stelei ne-a dus la hotelul «Haiducul» și pentru masa din seara precedentă meciului ne-au dus la restaurantul lui Alex Rădulescu, fostul șef de la AFAN”
„Iar acolo, surpriză, pe lângă conducătorii gazdelor, era Tică Dănilescu atunci la Steaua, contrar tuturor uzanțelor și procedurilor, erau prezenți și cei ai lui Dinamo, adversarii de a doua zi, Cornel Dinu, președinte la Dinamo și Sorin Satmari, Dumnezeu să-l odihnească, fost oficial și apropiat al lui Dinamo, tocmai ce preluase «Sportul românesc»”
„Parcă voiau să aducă a ceva occidental, numai că în cupele europene se întâlnesc oficialii celor două cluburi, dar în niciun caz cu arbitrii la masă!”
„Eu am anunțat atunci Comisia Centrală de Arbitri unde și cum am fost la masă, că nu era corect, mi s-a părut ceva suspect, glume, glumițe cu o seară înainte de măcelul care era de obicei la Steaua – Dinamo, meciuri cu încărcătură nervoasă puternică… masa asta parcă nu era din peisaj”
„Și chiar cu incidentul din peluză, mi-am dat seama că, ciudat, ce era în tribune nu era și pe teren între jucători. Cel puțin până la faza cu Argăseală…”
Actualul președinte de la FCSB era „tușier” pe atacul Stelei în prima repriză, iar în minutul 32, la 0-0, la o pătrundere a lui Ciocoiu prin centrul apărării dinamoviste, a ridicat fanionul pentru a semnaliza un ofsaid, l-a lăsat apoi jos, Porumboiu a trecut peste semnalizarea sa și Ciocoiu a deschis scorul.
Banca dinamovistă a sărit în aer, s-a repezit cu antrenorul Cornel Țălnar în frunte la Argăseală, „Țânțarul” l-a bruscat serios pe tușier, s-a creat un meleu, au intervenit și jucătorii, brusc treziți din amorțeala de până atunci, semnalată de Porumboiu, și toată busculada s-a încheiat cu expulzarea lui Țălnar în tribună.
„Am alergat la tușă, i-am lăsat să se potolească și chiar i-am spus după aia lui Argăseală râzând «Ce-ai făcut, mă nebunule, i-ai trezit din amorțeală?». Pentru că, repet, meciul până atunci nu a pus niciun fel de probleme. Stai, mă, ăia dau foc la tribună și ăștia joacă sau nu joacă?!”
„Dinamoviștii au acuzat după aia un posibil henț, nu ofsaid, la Ciocoiu, dar eu eram aproape de fază, n-am văzut așa ceva și am lăsat jocul să continue, iar Argăseală s-a găsit să se joace cu steagul”
„Ce era în tribune nu era și pe teren, decât cu mici, mici scântei, focul din tribune n-a fost și pe teren. Nici vorbă… Eram obișnuit cu meciuri tari între Steaua și Dinamo… Și primul semn de întrebare mi l-am pus la masa din seara anterioară… «Mă, ce să caute ăștia de la Dinamo aici»? Nu era firesc, nu era normal…”
La focul din peluză, Adrian Porumboiu nu s-a speriat, nu a reacționat excesiv, nu s-a mirat măcar foarte tare, știa că la „războaiele” Steaua – Dinamo se poate întâmpla orice „neîntâmplată” cu suporterii. Ce l-a mirat, însă, a venit după meci…
„Discuția care m-a mirat a fost la sfârșitul meciului, au venit Lăcătuș și cu Prunea, cred că erau căpitanii celor două echipe… discuția asta a avut loc în trei, nu poate să o nege niciunul dintre ei… «Da, nea Adi, e bine că s-a terminat așa»… cam așa ceva… «E-n regulă așa»…”
„A fost singurul meci Steaua – Dinamo… chit că a ieșit cu scandalul din tribune… a fost departe de alte meciuri Steaua – Dinamo… fost cel mai ușor meci Steaua – Dinamo, nici n-avea nevoie de arbitru. Bine, a fost nevoie de Argăseală ca să aprindă meciul și pe teren! Unde, repet, nu a fost nici un fel de foc”
„Faptul ca arbitrii să stea la masă cu conducătorii echipelor nu este în regulă. După ce am devenit observator FIFA pentru arbitri, am pus problema asta și în România și la nivel internațional. O contribuție că s-a separat treaba asta pot spune că am avut și eu”
„Pentru a nu-i dezamăgi pe adevărații deontologi ai corectitudinii din România, îi anunț că de fiecare dată când s-au întâmplat astfel de evenimente incorecte privind poziția mea ca arbitru, am anunțat Comisia Centrală a arbitrilor și Federația. Dacă n-au luat măsuri, e treaba lor. Eu am anunțat, și verbal, și în scris, situațiile pe care le-am considerat eu nelalocul lor, cum a fost și situația cu masa din seara precedentă meciului Steaua – Dinamo din 10 mai 1997”
- 10 „Derby de Romania” a arbitrat Adrian Porumboiu în cariera sa (1984-1997): 8 în campionat, 1 în Cupa României și 1 în Cupa Ligii
- 1 este locul ocupat de Adrian Porumboiu între arbitrii români după numărul de derby-uri Steaua – Dinamo conduse în carieră, urmat de Aurel Bentu, Alexandru Tudor și Cristi Balaj – câte 9, Ion Crăciunescu și Ovidiu Hațegan – câte 6
- 239 de meciuri a arbitrat Adrian Porumboiu la centru în prima ligă din România
- 14 sezoane a fost Adrian Porumboiu arbitru în prima ligă, în perioada 1984-1997
- 11 sezoane a fost Adrian Porumboiu arbitru internațional, între anii 1986 și 1997
- 70 de ani va împlini Adrian Porumboiu pe 27 septembrie (născut în 1950, la Buzău)