News

Cum l-a ajutat Adrian Sârbu pe Volodimir Zelenski să câștige alegerile în Ucraina. Legătura cu oligarhul ucrainean Igor Kolomoiski

Afaceristul român Adrian Sârbu a semnat vânzarea televiziunilor care l-au făcut celebru pe Volodimir Zelenski și l-au susținut în campania electorală din 2019.
10.03.2022 | 08:01
Cum la ajutat Adrian Sarbu pe Volodimir Zelenski sa castige alegerile in Ucraina Legatura cu oligarhul ucrainean Igor Kolomoiski
Adrian Sârbu a semnat vânzarea televiziunilor care l-au susținut pe Zelenski, către oligarhul Igor Kolomoiski
ADVERTISEMENT

În 2019, Volodimir Zelenski a devenit președinte al Ucrainei, cu sprijinul necondiționat al unui influent om de afaceri local, Igor Kolomoiski, un fost lord al petrolului din Ucraina, autoexilat în Israel.

Igor Kolomoiski se afla într-o situație complicată, în acel moment, după ce mai multe din afacerile lui păreau să se prăbușească, în contextul unui mediu politic neprielnic. În timpul mandatului lui Petro Poroșenko, afacerile din sectorul transportului, al mineritului și chiar rafinăriile deținute de Kolomoiski erau susținute din banii proveniți de la cea mai mare bancă privată din Ucraina, PrivatBank.

ADVERTISEMENT

În 2016, instituția a fost naționalizată din cauza unei presupuse fraude de 5,6 miliarde dolari și a intrării acesteia în capacitate de plată din cauza unor împrumuturi date unor acționari apropiați lui Kolomoiski. Până la urmă, o instanță din Kiev a hotărât că naționalizarea băncii a fost ilegală.

Zelenski, asul câștigător al lui Igor Kolomoiski

În acest context, Igor Kolomoiski a scos din mânecă un as care s-a dovedit a fi câștigător. Oligarhul ucrainean a decis să-l sprijine cu toate mijloacele pe tânărul actor Volodmir Zelenski, devenit celebru în Ucraina după ce a jucat rolul unui profesor de istorie care ajunge președinte.

ADVERTISEMENT

Show-ul de televiziune a fost difuzat de unul din cele 7 posturi de televiziune din portofoliul lui Kolomoiski, cel care deține trustul 1+1 Media Group, din Kiev. Deși Zelenski a câștigat alegerile folosindu-se de un mesaj anti-oligarhi, Kolomoiski a recunoscut că cei doi sunt prieteni și că legăturile lor nu se limitează la sfera profesională.

Trustul de presă deținut de Igor Kolomoiski a avut un rol decisiv în câștigarea alegerilor de către Zelenski, iar miliardarul rus s-a felicitat, probabil, pentru decizia de a investi în acest sector.

ADVERTISEMENT

Oligarhul rus a fost acționar la compania care deține Pro TV

Aventura media a lui Kolomoiski a început în 2007, atunci când afaceristul ucrainean a investit 110 milioane dolari pentru a cumpăra 3% din acțiunile companiei Central European Media Enterprises, care deține inclusiv postul Pro TV, din România.

Doi ani mai târziu, Igor Kolomoiski a anunțat că intenționează să cumpere până la 49% din acțiunile companiei cehești, pentru 300 de milioane de dolari.

ADVERTISEMENT

Tot în 2009, Adrian Sârbu a fost numit director operațional al companiei Central European Media Enterprises, după ce în octombrie 2007 devenise director operațional. El a primit și acțiuni în cadrul companiei media.

Igor Kolomoiski a cumpărat două posturi de televiziune de la compania condusă de Adrian Sârbu

Românul a fost unul din oamenii care, în 2010, și-au pus semnătura pe actele prin care CME îi vindea lui Igor Kolomoiski două posturi de televiziune, care urmau să fie baza viitorului său imperiu media: Studio 1+1 și Kino. Tranzacția a fost evaluată la 300 de milioane de dolari iar prin acest acord, compania condusă la acea vreme de Adrian Sârbu ieșea oficial de pe piața din Ucraina.

În aceeași zi, CME prelua agenția de știri Mediafax Cehia, deținută de Adrian Sârbu, pentru suma simbolică de 1 euro.

Trustul media controlat de Kolomoiski a asigurat logistica pentru campania candidatului Volodimir Zelenski în 2019 și l-a ajutat pe acesta să câștige pentru prima dată fotoliul de președinte al țării. Posturile de televiziune deținute de acesta nu s-au limitat doar la spațiile de emisie destinate candidaților ci au reluat aproape obsesiv serialul în care acesta ajunge președinte.

Deși Zelenski s-a ferit să confirme legăturile pe care le are cu Igor Kolomoiski, jurnaliștii au aflat că acesta a zburat de 14 ori la Geneva și Tel Aviv, acolo unde afaceristul are rezidență. De asemenea, Andrii Bohdan, avocatul personal al lui Kolomiski, a ajuns să-l consilieze pe Zelenski.

Kolomoiski îl compară pe actualul președinte al Ucrainei cu Messi

Igor Kolomoiski, care este și patron al clubului FC Dnîpro Dnîpropetrovsk, este cunoscut în Ucraina pentru ideile sale anti-separatiste și a fost unul din susținătorii Yuliei Tymoshenko la alegerile din 2010. În 2019, el a ajuns să fie anchetat de FBI pentru fraudă și spălare de bani. În martie 2021, guvernul Statelor Unite i-au retras acestuia dreptul de a mai pătrunde pe teritoriul SUA.

Conflictul armat l-a prins pe Igor Kolomoiski în Ucraina, țară pe care a anunțat că nu vrea s-o părăsească, deși viața lui ar putea fi pusă în pericol. Într-un interviu acordat publicației Ukrainska Pravda, el l-a comparat pe Zelenski cu Messi, în ceea ce privește talentul său de actor.

„Cât timp le lipsește starul principal, nu mă uit. Iubeam Kvartalul când era Zelenski acolo. E indispensabil. E ca Messi pentru Barcelona. A plecat, a căzut, ajunsese până pe locul 10”, a menționat Kolomoiski, făcând referire la show-ul care l-a avut în prim plan pe actualul președinte.

Serialul cu Volodimir Zelenski a fost achiziționat de Pro TV

Adrian Sârbu a rămas la conducerea Central European Media Enterprises până la 1 ianuarie 2014, când locul lui a fost luat de Duco Siskinghe, membru al boardului, care a preluat temporar sarcinile de CEO.

Pro TV a anunțat recent că a achiziționat serialul de televiziune ”Sluga Poporului”, în care Volodimir Zelenski, actualul președinte al Ucrainei, are rolul principal.

ADVERTISEMENT