News

Adrian Streinu-Cercel a fost demis din Comisia anti-COVID. Adriana Pistol, noul președinte

23.04.2020 | 16:01
Adrian StreinuCercel a fost demis din Comisia antiCOVID Adriana Pistol noul presedinte
ADVERTISEMENT

Declarațiile făcute de Adrian Streinu-Cercel în ultima vreme, dar și planul de luptă contra coronavirus denumit „Vacanța Mare” i-au fost fatale președintelui Comisiei anti-COVID din România.

Cercel, demis din Comisia anti-COVID

Conform ministrului Nelu Tătaru, Streinu-Cercel nu va mai face parte din această comisie, cu toate că era președinte. Locul lui Cercel va fi luat de Adriana Pistol, de la Institutul Național de Sănătate Publică.

ADVERTISEMENT

„Am fost la Maternitatea Odobescu ca să văd starea de fapt, lucrurile sunt în regulă. Am văzut atmosfera la Timișoara, atmosfera e pozitivă. Mă bucur să văd cadrele medicale atât de bine ancorate în tot ce înseamnă patologia COVID. Vin mereu la Timișoara cu o speranță și plec pentru toată țara.

În acest moment avem 6 județe cu peste 400 de infectați. Arad, Timiș, Botoșani, Suceava. Ce este îngrijorător, aceste focare se cantonează tot ce înseamnă personal medical. Rămâne ca și regulă prudența, putem vedea că toate spitalele și-au făcut un stoc mediu de materiale sanitare, de echipamente.

ADVERTISEMENT

La nivel de testare, conform noului protocol, pot testa și personalul fără simptome sau contacți. La Suceava e o anchetă penală in rem, inclusiv chemarea personalului pentru un presupus timp. La Odobescu erau 47 noi născuți, testați toți și mămicile și toți sunt negativi. Sunt mulțumit de cum arată situația în maternitate.

Avem o donație de trei aparate de plasmă, centrul de transfuzii a direcționat aceste aparate la Timișoara, București și Iași. Am dat protocolul de prelevare al plasmei și am dat și un protocol de tratament, făcut de comisia de boli infecțioase, de ATI și hematologie.

ADVERTISEMENT

Domnul profesor Streinu-Cercel era președinte al comisiei speciale anti-Covid. Sunt propuneri, dar n-am fost de acord cu dânsul. Apariția acelui plan nu a făcut decât să extrapoleze, decizia a fost de a-l demite din funcția de președinte. Nu a obiectat. Vor veni momente după 15 mai să dăm acea relaxare, va necesita măști și atunci vor fi necesare. Rămâne ca firma Unifarm să-și evalueze potențialul și stocul și relațiile cu partenerii de afaceri”, a declarat Tătaru.

Ministrul le cere românilor să nu se relaxeze prematur în acest moment, pentru că pandemia de coronavirus nu a fost învinsă.

ADVERTISEMENT

„Trebuie să fim precauți, spitalele militare vor rămâne montate până la toamnă. La Bacău vom face unul, la Iași iarăși, avem la Ana Aslan, la Timișoara. Sunt locuri unde vor fi decongestionate cazurile din spitalele de suport.

Nu a trecut perioada critică, suntem spre vârful pantei, dar o pantă lină. Suntem în forțarea platoului, în dinți de fierăstrău. Timiș s-a descurcat, în contextul a ce putea să fie, al traficului din zonă, afluxul de oameni. A fost un sistem medical prins nepregătit, cu stocuri zero, lupta cu un dușman nevăzut.

Vreau să cred că nu vom mai fi prinși nepregătiți. Urmează să ne reevaluăm după ce vedem numărul de cazuri peste 10 zile. Evoluăm situația la toate spitalele, nu neapărat la Matei Balș. Facem evaluări și trimitem corp de control la toate spitalele din țară. În noua comisie va fi doamna doctor Adriana Pistol de la institutul național de sănătate publică”, a declarat Tătaru într-o vizită în județul Timiș.

ADVERTISEMENT