Adrian Streinu-Cercel avertizează: ”Acest virus se plimbă pe stradă” dar ”lumea se sperie doar în momentul în care se îmbolnăveşte”

Robert Cristea   
în HotNews
19/09/2020, 19:26
Adrian Streinu-Cercel avertizează: ”Acest virus se plimbă pe stradă” dar ”lumea se sperie doar în momentul în care se îmbolnăveşte”
Adrian Streinu-Cercel îi răspunde lui Dan Bittman și ne îndeamnă să fim uniți în lupta cu noul coronavirus. Sursa foto: Inquam Phtos/ Octav Ganea

Pe fondul unei creșteri a numărului de cazuri, specialistul Adrian Streinu-Cercel a vorbit despre pericolul pe care-l poate aduce sezonul rece.

Toamna este sezonul virozelor şi al gripei. Terenul este unul periculos care poate afecta și mai mult pandemia provocată de COVID-19. Profesorul Cercel a spus, conform Antena3, că noul coronavirus debutează în 50-60% din cazuri la fel ca și gripa de sezon.

”În rest, debutează lent şi cu tulburări de respiraţie. Oamenii au senzaţie că nu pot să respire în voie aşa cum o făceau până atunci,” a afirmat Streinu-Cercel.

Streinu-Cercel le cere oamenilor să poarte masca

‘Fiecare trebuie să fie responsabil pentru el însuşi şi respectiv pentru cei din jurul lui. Gripa se ştie clar cum se manifestă. Gripa asociată cu câteva simptome majore, respectiv dureri de cap, simţi ochii în fundul capului, dureri musculare şi stare generală foarte proastă la început, asociată pe fondul febril. Nu acelaşi lucru se întâmplă la infecţia cu SARS-CoV 2, unde simptomatologia este progresivă, de la o etapă la alta.

 E adevărat că şi la SARS CoV-2 poate să înceapă cu febră mare, dar asta doar în proporţie de circa 50-60% din cazuri. În rest, debutează lent şi cu tulburări de respiraţie. Oamenii au senzaţie că nu pot să respire în voie aşa cum o făceau până atunci (…) Din punct de vedere pediatric, copiii fac tot felul de viroze respiratorii de sezon şi evident că ele trebuie luate în calcul în context epidemiologic,” a declarat Streinu-Cercel.

Profesorul crede că ne așteaptă o perioadă dificilă, iar dacă vom avea 2000 de cazuri pe zi sistemul sanitar din România va intra în colaps.

”După cum putem să vedem în fiecare zi, suntem pe o pantă în continuare ascendentă. Fie că vorbim de 1.500 de cazuri, fie că vorbim 1333 de cazuri, suntem cam pe acolo. Domnul ministru Tătaru a spus că avem toate şansele să ajungem la în jur de 2.000 de cazuri pe zi, ceea ce este mult pentru sistemul sanitar din România.

Asta va fi posibil în contextul în care vedem ceea vedem astăzi la televizor, lumea fără mască, ca şi când aceşti oameni ar spune că virusul este pe undeva pitit prin tufişuri. Lumea trebuie să înţeleagă că acest virus se plimbă pe stradă (…) Sunt oripiliat de ceea ce avem la Institut. Este plin, la fel şi Terapia Intensivă”,  a afirmat managerul Institutului Matei Balş din Capitală.

”Lumea se sperie doar în momentul în care se îmbolnăveşte. Până nu se îmbolnăveşte şi nu a ajuns boala în dreptul lor, zic, pe mine nu mă poate afecta. Când îi afectează se întreabă de ce oare m-a afectat tocmai pe mine. Deci este în natura fiinţei umane. Dânşii vorbesc despre botniţă. Eu nu ştiu să poarte cineva botniţă împotriva SARS CoV-2. Ştiu că trebuie să poarte mască şi asta recomand. Vor să înţeleagă, bine. Nu vor să înţeleagă, iarăşi bine. Fiecare este liber să îşi aleagă soarta.” – Streinu-Cercel.

Închide ×