News

Adrian Streinu-Cercel dezvăluie principalul motiv al deceselor și cazurilor grave Covid-19: ”A făcut diferența”

Medicul Adrian Streinu-Cercel, fost manager al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, vorbește despre principalul motiv al deceselor și cazurilor grave Covid-19 din țara noastră.
11.05.2022 | 12:24
Adrian StreinuCercel dezvaluie principalul motiv al deceselor si cazurilor grave Covid19 A facut diferenta
Medicul Streinu-Cercel spune care a fost principala cauză a deceselor și cazurilor grave Covid-19. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Peste 65.500 de români au murit din cauza infecției cu SARS-CoV-2 în perioada pandemiei. La baza deceselor și a cazurilor grave au stat mai multe comorbidități asociate bolii.

Medicul Streinu-Cercel spune care a fost principala cauză a deceselor și cazurilor grave Covid-19

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, în prezent deputat în Parlamentul României, a vorbit la mijlocul acestei săptămâni despre motivele principale ale deceselor din perioada pandemiei.

ADVERTISEMENT

”Partea neplăcută a apărut acolo unde erau foarte multe comorbidități, acolo unde, unul dintre principalele elemente care a făcut diferența a fost nivelul de albumină.

Un nivel de albumină foarte scăzut, de obicei, se asociază cu un pronostic foarte rezervat. Însă am avut și succes, am avut cazuri care au stat aproape trei luni în Terapie Intensivă și care au ieșit pe picioarele lor, iar cu recuperare, sunt în viață și în momentul de față.

ADVERTISEMENT

Lucrurile s-au schimbat foarte mult, mai ales în domeniul asistării pacientului sever și critic”, a spus medicul pentru DC Medical.

Sursa citată precizează că albumina este o proteină sintetizată în ficat, prezenta atât în plasmă, adică este o componentă a sângelui, cât și în lichid cefalorahidian și urină.

ADVERTISEMENT

Ea are rolul de a menține apa în vasele de sânge prin reglarea presiunii oncotice. Un nivel scăzut de albumină duce la apariția edemelor cu trecerea apei din vasele sangvine în tesuturi.

Ea mai are rolul de a transporta diverse substanțe în organism, de la vitamine, hormoni până la substanțe medicamentoase.

ADVERTISEMENT

Medicul Streinu-Cercel vorbește și despre progresele făcute în pandemie

Doctorul epidemiolog a mai vorbit și despre progresele terapeutice care s-au realizat în perioada pandemiei de COVID-19. Potrivit medicului Adrian Streinu-Cercel, s-au făcut ”foarte multe” progrese.

”În primul rând, am învățat să folosim mai bine plămânul artificial. Dacă înainte îl foloseam doar în cazurile severe de gripă, în momentul de față știm foarte bine când să-l aplicăm.

Că dacă-l aplicăm mai repede, șansa pacientului să se recupereze este considerabilă, pentru că deficitul de oxigen din organism este cel care generează o serie de probleme, inclusiv distrugeri tisulare (n.r ale țesuturilor). Ori, în acest context, ăsta a fost unul dintre elementele principale și a salvat destul de multe vieți.

Un al doilea element este faptul că ar trebui să trecem în revistă toată patologia, de la patologia de dermatologie și am avut parte de niște vasculite sistemice groaznice, până la forme de afectare cardiacă, miocardite și pericardite, cu encefalite, cu hepatite, cu afectare renală, diabet dat peste cap.

Toate acestea au fost reluate și puse în ghiduri astfel încât să știm cum să abordăm aceste cazuri”, a mai declarat Adrian Streinu-Cercel.

ADVERTISEMENT
Tags: