Sport

Interviu cu Adrian Vasile, noul antrenor de la CSM București. Drumul de la preparator fizic la antrenor principal al CSM + controversa banilor publici. EXCLUSIV

09.10.2019 | 14:41
Adrian Vasile, noul antrenor de la CSM București, interviu spectaculos Acum trei ani nu aș fi fost pregătit, dar anul trecut am rămas dezamăgit! Ce spune despre plecarea lui Ryde și controversa banilor publici. EXCLUSIV FOTO: Adrian Vasile si Bianca Bazaliu dupa meciul de handbal dintre CSM Bucuresti si AHCM Slobozia, contand pentru Liga Florilor, disputat in sala Ioan Kunst Ghermanescu-Polivalenta din Bucuresti
ADVERTISEMENT

Adrian Vasile, noul antrenor de la CSM București, este unul dintre oamenii cu care a început acest proiect al Primăriei. Fostul handbalist al Stelei a fost la început preparator fizic, apoi antrenor secund, pentru o perioadă lungă, fiind factorul de stabilitate pe banca tehnică între atâtea schimbări de antrenor. După demisia fulger a lui Tomas Ryde, a venit și rândul său să conducă echipa, pentru mulți fiind soluția ideală de a prelua CSM București în acest moment. 

Adrian Vasile, noul antrenor de la CSM București: “Acum trei ani nu aș fi fost pregătit și ar fi fost o greșeală să preiau echipa”

Noul antrenor de la CSM București a acordat un interviu pentru FANATIK în care a vorbit despre prima experiență ca “principal” din carieră într-o perioadă de foc a sezonului în care nu a evitat nici subiectele controversate: demisia lui Tomas Ryde, problemele financiare ale echipei, controversa banilor publici, dar și problema accidentărilor.

ADVERTISEMENT

Un debut perfect din postura de antrenor la CSM București. Cum ai trăit meciul cu Esbjerg? 

– Cu mare interes, cu mare emoție, cu așteptări foarte mari de a câștiga meciul din Liga Campionilor. A fost un amestec cu toate aceste lucruri și a ieșit foarte bine.

Ești unul dintre cei mai longevivi antrenori de la CSM. Ai fost preparator fizic, antrenor secund mai mulți ani. De ce așa de târziu antrenor principal, mai ales că ai mai avut ocazia să conduci echipa? 

ADVERTISEMENT

– Din punctul meu de vedere nu aș spune că este târziu. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat în urmă cu câțiva ani, să spunem că acum trei ani, nu cred că aș fi fost pregătit și ar fi fost o greșeală. Atât a clubului, cât și a mea. Trebuie să fii cât poți tu de pregătit pentru astfel de moment. Dar niciodată nu știi cu adevărat dacă ești pregătit. Mie îmi place să cred că acest lucru se întâmplă la momentul oportun. A venit această oportunitate cu Tomas care și-a dorit să plece acasă. Dacă s-ar fi întâmplat peste un an de zile, peste un an și jumătate, era același lucru.

Adrian Vasile, noul antrenor de la CSM București, interviu spectaculos:
Adrian Vasile, noul antrenor de la CSM București, interviu spectaculos: “Acum trei ani nu aș fi fost pregătit, dar anul trecut am rămas dezamăgit!” Ce spune despre plecarea lui Ryde și controversa banilor publici. EXCLUSIV FOTO: Adrian Vasile si Thomas Ryde in meciul de handbal feminin dintre CS Minaur Baia Mare si CSM Bucuresti, in cadrul Ligii Florilor, desfasurat in Sala Lascar Pana din Baia Mare

“Anul trecut, după schimbarea lui Magnus, mi-a fost dificil. Am fost dezamăgit”

De când ești la club au fost foarte mulți antrenori principali care s-au perindat pe la CSM. Te-ai simțit ciudat ca tu să fii omul, factorul de stabilitate, în timp ce schimbările de antrenor erau atât de dese? 

ADVERTISEMENT

– Până anul trecut nu mi-a fost atât de greu. Înțelegeam despre mine că nu sunt atât de pregătit. Anul trecut după schimbarea lui Magnus (n.r. Johansson) mi-a fost dificil când a fost înlocuit el. Dar am înțeles. Am spus că este o etapă a vieții și trebuie să învăț în continuare. Așa că, da, anul trecut am avut un moment în care am fost dezamăgit, dar trebuie să mergem mai departe. Trebuie să dăm ce avem mai bun și să avem încredere că vor fi zile mai bune.

Tomas Ryde și-a dat demisia de la CSM București. Ce s-a întâmplat săptămâna trecută la club? 

ADVERTISEMENT

– A fost o decizie care a surprins pe toată lumea. A fost meciul de la Vâlcea, a venit pauza meciurilor naționale. Inclusiv eu am fost plecat în Muntenegru, Tomas la echipa României. Nu a fost nicio discuție înainte. Așa că într-adevăr, luni dimineața când Tomas mi-a spus: “Adi, eu îmi dau demisia, nu cred că e bine să rămân. Eu o să merg acasă”, asta m-a surprins. Am discutat cu el, chiar i-am sugerat să se gândească bine, să reflecteze. Dar el este un om matur și a cântărit bine decizia de a pleca.

Adrian Vasile, noul antrenor de la CSM București, interviu spectaculos:
Adrian Vasile, noul antrenor de la CSM București, interviu spectaculos: “Acum trei ani nu aș fi fost pregătit, dar anul trecut am rămas dezamăgit!” Ce spune despre plecarea lui Ryde și controversa banilor publici. EXCLUSIV FOTO: Adrian Vasile in meciul de handbal feminin dintre SCM Craiova si CSM Bucuresti, contand pentru Liga Florilor, desfasurat in sala Polivalenta din Craiova,

“În niciun caz Tomas nu a plecat din cauza problemelor financiare! Acele probleme s-au rezolvat”

El a amenințat și în perioada de pregătire că dacă nu se vor rezolva problemele financiare va pleca. Și exact acesta este motivul pentru care se spune că a părăsit clubul…

– Nu cred că este adevărat. Nu cred că acesta este motivul.

Dar care este adevăratul motiv? 

– Motivele pe care Tomas le are cred că doar el le știe. Dar, permiteți-mi să fiu aproape sigur, în niciun caz problemele financiare l-au făcut să plece, mai ales că acele probleme financiare despre care s-a vorbit sunt de domeniul trecutului.

Deci totul este rezolvat din punctul de vedere al restanțelor? 

– Da, da. Este subiect închis.

Adrian Vasile, noul antrenor de la CSM București, interviu spectaculos:
Adrian Vasile, noul antrenor de la CSM București, interviu spectaculos: “Acum trei ani nu aș fi fost pregătit, dar anul trecut am rămas dezamăgit!” Ce spune despre plecarea lui Ryde și controversa banilor publici. EXCLUSIV FOTO: Tomas Robert Ryde in meciul de handbal feminin dintre echipele HC Zalau si CSM Bucuresti din prima etapa a Ligii Florilor, disputat la Sala Sporturilor din Zalau, duminica, 1 septembrie 2019.

“Ambros Martin este unul dintre cei mai titrați antrenori din istoria handbalului feminin”

Începutul pe plan intern este unul foarte modest pentru pretențiile CSM-ului. Se simte atât de mult lipsa unor jucătoare sau a fost o anumită slăbiciune a echipei? 

– Practic vorbim de înfrângerile de la Zalău și Vâlcea. Dacă ne aducem aminte ce s-a întâmplat la Zalău, consider că în anul 2019 nu ar trebui să mai existe astfel de lucruri și deciziile care au fost luate după meci de forul care ne conduce cred că spun foarte multe despre ceea ce a fost atunci. La Vâlcea a fost un meci extrem de echilibrat, am pierdut 19-20 cu gol marcat în ultima secundă și cu nefericita accidentare a Andreei Lekic în prima repriză. Dacă ne uităm în partea a doua, jucătoarele pe care le avem lipsă, nu vreau să spun că este o scuză, dar trebuie să înțelegem că se egalizează mult forțele și șansele.

Ai avut un debut foarte frumos la CSM, dar nu ai timp să savurezi succesul pentru că vine duelul cu Rostov Don. Cum vezi meciul cu Ambros Martin de vineri?

– Dacă cineva mi-ar fi spus dinainte că așa se va întâmpla debutul, aș fi semnat și aș fi fericit. Dar, de luni dimineața de când am ajuns acasă face parte din trecut. Despre Ambros pot să spun că este unul dintre cei mai titrați antrenori din istoria handbalului feminin. Rostov este finalista Ligii Campionilor cu multe jucătoare din naționala Rusiei. Clar, o echipă disciplinată, cu stilul lui Ambros care se vede și în apărare și în atac. Un om de la care avem de învățat.

Îl cunoști bine? 

– N-aș putea spune că ne cunoaștem atât de bine, dar avem o relație bună. Vorbim când ne vedem. Ne-am tot întâlnit în România și când dânsul era la Gyor, așa că ne cunoaștem. Dacă reușesc să mă apropii cât mai aproape de nivelul dânsului, va fi foarte bine.

Adrian Vasile, noul antrenor de la CSM București, interviu spectaculos:
Adrian Vasile, noul antrenor de la CSM București, interviu spectaculos: “Acum trei ani nu aș fi fost pregătit, dar anul trecut am rămas dezamăgit!” Ce spune despre plecarea lui Ryde și controversa banilor publici. EXCLUSIV FOTO: Adrian Vasile se bucura dupa meciul de handbal feminin dintre CSM Bucuresti si FTC Rail Cargo Hungaria, din cadrul Ligii Campionilor, desfasurat in Sala Ioan Kunst Ghermanescu-Polivalenta din Bucuresti

“Tomas urmărește foarte mult ceea ce se întâmplă în țară. Planul din vară nu a fost o garanție”

Ce ai schimbat la echipă de o săptămână, de când ești “principal”?

– Nu am schimbat nimic. Dar am spus-o întotdeauna. Un om își va face prezența atunci când va fi într-un loc anume. Există și vorba aia: “Omul sfințește locul”. și în bine, și în rău. Am încercat doar să fiu eu, să le dau foarte multă energie, încredere și informație fetelor. Credeți-mă, ele fac mult din treabă.

Transferurile CSM-ului din vară, numirea lui Ryde atât la CSM, cât și la națională, păreau un plan bine pus la punct astfel încât ambele formații să aibă performanțe importante: CSM în ligă, naționala la turneele finale și olimpiadă. Pare că tot acest plan s-a năruit odată cu demisia suedezului…

– Nu cred că s-a dus. Româncele de la CSM sunt selecționabile în continuare, nu îmi fac probleme din acest punct de vedere. Da, era un mare plus când Tomas era aici pentru că putea să urmărească pe viu pe toată lumea, întâlnindu-ne cu toate jucătoarele care activează pe plan intern. Dar asta nu înseamnă că dacă este doar antrenorul echipei naționale nu are timp să facă asta. Din contră, un selecționer are chiar foarte mult timp la dispoziție. Știu deja că urmărește foarte mult ceea ce se întâmplă în țară. Că planul acesta, așa cum spui tu, că ar fi o garanție, nu cred că există garanții ale succesului în sport. Dacă ar fi, ar câștiga echipa cu cel mai mare buget și cu cele mai multe staruri.

Adrian Vasile, noul antrenor de la CSM București, interviu spectaculos:
Adrian Vasile, noul antrenor de la CSM București, interviu spectaculos: “Acum trei ani nu aș fi fost pregătit, dar anul trecut am rămas dezamăgit!” Ce spune despre plecarea lui Ryde și controversa banilor publici. EXCLUSIV FOTO: Tomas Robert Ryde in meciul de handbal feminin dintre echipele HC Zalau si CSM Bucuresti din prima etapa a Ligii Florilor, disputat la Sala Sporturilor din Zalau

“Doi antrenori alături de care am avut o colaborare deosebită: Mete Klit și Per Johansson”

Te-a surprins că Tomas a rămas la echipa națională, dar a plecat de la CSM București?

– Cred că lucrurile sunt separate. E foarte diferit să fii antrenor de club și antrenor de națională. O spun și din experiența mea la naționala Muntenegrului. Sunt multe puncte comune, dar pentru mine nu este surprinzător că el își dorește să fie doar selecționer. Poate că, având un pic mai puțină încărcătură de muncă, poate să se demonstreze că este o alegere bună.

A fost vreun antrenor la CSM alături de care ai avut o colaborare deosebită? 

– Chiar dacă unii antrenori au venit mai reticenți, cu toții s-a transferat într-o colaborare bună. Într-un final, am avut o colaborare cu fiecare dintre antrenorii care au fost la CSM București. Dacă ar fi să numesc doi antrenori, atunci aș numi-o pe Mete Klit, cea alături de care am început acest proiect la CSM în 2014, iar al doilea este Per Johannson, alături de care lucrez și la naționala Muntenegrului.

Adrian Vasile, noul antrenor de la CSM București, interviu spectaculos:
Adrian Vasile, noul antrenor de la CSM București, interviu spectaculos: “Acum trei ani nu aș fi fost pregătit, dar anul trecut am rămas dezamăgit!” Ce spune despre plecarea lui Ryde și controversa banilor publici. EXCLUSIV FOTO: Per Johansson,Adrian Vasile,Anastasyia Lobach si Linnea Torstensson in meciul de handbal feminin dintre CSM Bucuresti si HC Vardar Skopje, disputat in Sporarena Laszlo Papp din Budapesta in cadrul Final 4-ului Ligii Campionilor

“90% din sportul românesc este susținut din bani publici! E foarte bine dacă Bucureștiul poate să cheltuie o sumă considerabilă la CSM București și să fie rezultate”

Cunoști clubul CSM București mai bine ca oricine. Există multe voci care spun că este un club care poate să dispară la anul (mai ales că este susținut din bani publici) sau că are chiar acum dificultăți financiare. Spune-ne care este situația clubului?

– Dacă îmi permiți să detaliez. Știu că este această mare discuție despre banii publici. În afară de două-trei echipe de fotbal și poate alte câteva alte echipe, cred că 90% din sportul românesc este susținut din bani publici. Dacă Bucureștiul are o mai mare putere financiară decât orice alt oraș din țară și poate să să susțină și să cheltuie cu echipa CSM o sumă considerabilă și să ajungă la niște rezultate, așa cum s-a întâmplat în ultimul timp, eu cred că sunt niște bani cheltuiți foarte bine. Ca sportul românesc să nu mai fie susținut din bani publici, eu cred că e peste capacitatea noastră de înțelegere în acest moment. Este o realitate că sportul românesc este susținut din bani publici în acest moment. Iar dacă tot facem lucrul acesta, hai să mergem cu toții în aceeași direcție pentru că pe spatele tuturor și pe pieptul tuturor scrie: “România”, mai ales când reprezentăm țara în străinătate.

În CSM București s-a dat mult în ultimii ani din partea rivalilor, dar nu numai. Ai simțit această invidie, adversitate în ultimii ani? 

– Am simțit această adversitate, dar nu m-a afectat. Poate și datorită faptului că sunt din București, am jucat la Steaua mulți ani de zile. Și atunci, Steaua era echipa vânată pe modelul CSM. Cu această presiune am crescut. În viață trebuie să înțelegem că nu putem înțelege pe toată lumea. Cel mai important este ca noi, ca nație, să ne bucurăm dacă niște lucruri merg și să nu ne mai punem bețe în roate pentru un interes personal. Cred că imaginea globală ar trebui să ne bucure, adică faptul că suntem reprezentați de două echipe în handbalul feminin.

Adrian Vasile, noul antrenor de la CSM București, interviu spectaculos:
Adrian Vasile, noul antrenor de la CSM București, interviu spectaculos: “Acum trei ani nu aș fi fost pregătit, dar anul trecut am rămas dezamăgit!” Ce spune despre plecarea lui Ryde și controversa banilor publici. EXCLUSIV FOTO: Helle Thomsen si Adrian Vasile in meciul de handbal feminin dintre CSM Bucuresti si CSU Danubius Galati, contand pentru Liga Florilor, disputat in sala Ioan Kunst Ghermanescu-Polivalenta din Bucuresti,

“În niciun caz CSM București nu poate să joace rolul outsiderului fără presiune în Liga Campionilor”

Ai câștigat Champions League în 2016 cu CSM București, la primul sezon al echipei în Ligă. Acum ești tu la debutul ca antrenor principal la echipă. Iar pe hârtie, CSM București este a doua favorită după Gyor. Puteți câștiga Liga Campionilor? 

– Nu știam că CSM e a doua favorită. Pe hârtie suntem acolo, dar dacă te uiți cine este în teren, nu este hârtia. CSM București fără Cristina Neagu și fără Nora Mork este diferită. Până la finalul sezonului este mult timp. Este un maraton și noi suntem abia în prima parte. Trebuie să ne construim sezonul foarte bine. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, ar fi un vis. Uneori mi-a fost frică să îndrăznesc să visez la asta, dar cu siguranță ar fi ceva… greu de descris în cuvinte.

În 2016 nu vă dadea nimeni nicio șansă și atunci ați câștigat Liga…

– Deosebirea este că atunci chiar nu ne-a dat nimeni nicio șansă și relaxarea noastră din “Final Four” la care se adăuga valoarea individuală a făcut ca lucrurile să funcționeze în favoarea noastră. După ce s-a terminat acel prim an, nu am mai fost CSM București, echipa neluată în seamă. Am fost o favorită și altfel s-au comportat echipele în meciurile cu noi. Și în acest an va fi la fel, mai ales că spuneai că suntem a doua favorită. În niciun caz nu putem juca rolul outsiderului fără presiune.

“Nora Mork revine în aprilie dacă lucrurile merg bine”

Care este situația Cristinei Neagu? Când crezi că o putem vedea în teren? 

– Este foarte greu de spus. Cei care se ocupă de acest proces știu că nu pot să grăbească recuperarea. Ar fi foarte bine să o avem pe Cristina până la sfârșitul anului, adică 19 noiembrie, că după aceea se pleacă la echipele naționale. Sperăm să o avem din nou în teren, vom vedea când se va întâmpla asta. Suntem alături de ea și ea este prima care își dorește să fie din nou în teren.

Nora Mork s-a accidentat grav în Supercupă. Cum decurge recuperarea ei? 

– Cu Nora, dacă totul merge bine, ne putem aștepta la începutul lunii aprilie. Dar depinde foarte mult de modul în care decurge recuperarea. Să ajungem noi sănătoși în 2020 și vom vedea de la lună la lună cum se prezintă situația.

Adrian Vasile, noul antrenor de la CSM București, interviu spectaculos:
Adrian Vasile, noul antrenor de la CSM București, interviu spectaculos: “Acum trei ani nu aș fi fost pregătit, dar anul trecut am rămas dezamăgit!” Ce spune despre plecarea lui Ryde și controversa banilor publici. EXCLUSIV FOTO: Sosirea in tara a nationalei feminine de handbal dupa participarea la Campionatul European din Franta, luni, 17 decembrie 2018. Nationala de handbal feminin a Romaniei a incheiat pe locul patru Campionatul European desfasurat in Franta, reprezentand a doua cea mai buna performanta din istorie, dupa medalia de bronz cucerită la editia din 2010.

“Nu mi se pare ciudat să fiu antrenor principal la CSM și secund la naționala Muntenegrului. Nu sunt omul care a uitat azi ce a fost ieri”

Ai fost preparator fizic la început. Există vreo jucătoare care te-au impresionat din punct de vedere fizic, chiar și pentru acest nivel? 

– Atunci când am început acest proiect, s-au alăturat multe jucătoare de calitate. Ele deja vin cu un bagaj de educație în zona antrenamentului fizic foarte bine dezvoltat. Mai ales cele din zona scandinavă. Acolo se pune foarte mult accent pe pregătirea fizică încă din juniorat. Cred că jucătoarea care m-a impresionat cel mai mult a fost Linnea Torstensson. E simplu de ce ea.

Ți se pare o situație ciudată, acum că ești antrenor principal la CSM București, să fii antrenor secund la naționala Muntenegrului?

– Dacă mi s-ar părea ciudat, aș fi precum un om care a uitat ce a fost ieri. Și eu nu sunt acest om. Dacă până acum câteva zile am fost “secund” și acum sunt antrenor principal, nu înseamnă că îmi cad niște grade că sunt “secund” la națională. În niciun caz. Am un angajament față de acea țară. Am o relație specială cu Per, suntem împreună în acest proiect din 2017 și am o mare responsabilitate pentru ce este acolo și o mare mândrie că pot reprezenta o altă echipă. Poate părea ciudat în zona asta a Europei, dar mie nu mi se pare nimic ciudat.

“Sunt de o săptămână antrenor principal, dar postul de selecționer nu se refuză”

Ai și experiența echipelor naționale. Este un obiectiv pentru tine să fii selecționer? 

– Sunt de o săptămână antrenor principal, nu m-am gândit încă (râde). Pentru că fac deja asta cu Muntenegru, este în mintea mea. Este o sărbătoare în momentul în care mergi la un turneu final. Cred că pentru oricare antrenor din România să fie pe această listă, nu poate să fie decât o mândrie să poți să îți reprezinți țara. Nu se poate refuza.

Care sunt șansele la titlu ale CSM-ului după acest început modest de sezon? 

– E un campionat lung. Nu mă gândesc decât ce putem influența de acum încolo. Tot focusul este pe jocurile pe care le avem până la sfârșitul lui noiembrie, noi trebuie să ne câștigăm fiecare meci de acum încolo, la fel și în 2020. Mi-e foarte greu să mă gândesc la ce se va întâmpla în 2020. Totul decurge foarte repede, vin meciuri din trei în patru zile. Cel mai important lucru este următorul meci. Înțeleg că sunt la un club unde victoria este cuvântul de ordine, așa că tot ce îmi doresc este ca să fim concentrați la fiecare meci. Mai mult de atât vom vedea. Încerc să îmi fac meseria cât de bine pot.

Adrian Vasile, noul antrenor de la CSM București, interviu spectaculos:
Adrian Vasile, noul antrenor de la CSM București, interviu spectaculos: “Acum trei ani nu aș fi fost pregătit, dar anul trecut am rămas dezamăgit!” Ce spune despre plecarea lui Ryde și controversa banilor publici. FOTO: Stafful CSM cu Dragan Djukic si Adrian Vasile in meciul de handbal feminin dintre CSM Bucuresti si ASC Corona 2010 Brasov, contand pentru Liga Florilor, desfasurat in Sala Polivalenta-Ioan Kunst Ghermanescu din Bucuresti
  • 36 de ani are Adi Vasile
  • 2014 este anul în care Vasile a ajuns la CSM București
ADVERTISEMENT