News

„Nu toţi românii pot amâna ratele pentru 9 luni! Trebuie aduse dovezi” Consilierul BNR Adrian Vasilescu a analizat la “Fan România” decizia Guvernului. VIDEO

26.03.2020 | 23:20
Nu toti romanii pot amana ratele pentru 9 luni Trebuie aduse dovezi Consilierul BNR Adrian Vasilescu a analizat la Fan Romania decizia Guvernului VIDEO
ADVERTISEMENT

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu, a vorbit în direct la emisiunea Fan România, moderată de Horia Ivanovici, despre efectul pe care amânarea ratelor pentru 9 luni l-ar putea avea asupra economiei românești.

Alertă pentru români! Trebuie dovezi aduse băncilor pentru amânarea ratelor

Ratele vor putea fi amânate pentru 9 luni, însă acest lucru ar trebui luat în considerare de către cetățeni doar în situații excepționale, crede Vasilescu.

ADVERTISEMENT

„La această oră deciziile Guvernului nu au fost aflate, s-a vorbit doar pe surse. Așteptăm decizia în Monitorul Oficial, în baza căruia se vor putea suspenda ratele pentru nouă luni.

Băncile își cunosc partenerii debitori. E nevoie de o cerere la bancă și să solicite să-i fie anulate ratele timp de două luni, nu e nevoie de a face cerere pentru nouă luni. Însă băncile vor decide cine va primi amânare, pentru că nu toţi românii vor primi aprobare. Trebuie aduse dovezi că eşti în şomaj tehnic, că eşti persoană fizică autorizată şi nu mai ai activitate şi aşa mai departe! Virusul COVID-19 e periculos pentru că e necunoscut.

ADVERTISEMENT

Avem experiența din criza trecută, cu oameni care au venit cu restanțe mari și care nu au mai putut să-și plătească ratele, fiind încadrați în categorii de rău platnici, ceea ce nu este bine.

De data asta nu s-a mai așteptat să se facă bilanțul în avans, ci s-a făcut în amonte. Banca Națională e pregătită cu intervenții masive pentru plăți de salarii, pentru tot felul de plăți.

ADVERTISEMENT

Banca Națională le știe pe toate și vor fi intervenții cu injecții de lichidități pentru bănci și vor fi în același timp împrumuturile de urgență, care acum e de 2, 58%. 

Nici în Germania băncile nu au dobânzi de 1%, cum se spune în România. Banca Națională a făcut un comunicat foarte precis. Deciziile vor fi în funcție de nevoie, cât va dura criza, atât vor dura măsurile speciale

ADVERTISEMENT

Avem în România 10.000.000 de persoane care au deschis 15.000.000 de depozite. Acești bani sunt foarte importanți pentru țară, pentru că ei sunt puși în circulație.

Crizele care au fost până acum au arătat că agravările au apărut pe fondul panicii.

BNR poate susține mai mult de 6 sau 9 luni, în cazul în care ar fi nevoie, însă oamenii nu trebuie acum să amâne toți pe 9 luni”, a declarat Vasilescu.

 

ADVERTISEMENT