Fotbal intern

S-a terminat Adunarea Generală a LPF! Război total cu FRF: „Nu e legal să plătim pentru instruirea arbitrilor VAR”

04.03.2021 | 15:43
Sa terminat Adunarea Generala a LPF Razboi total cu FRF Nu e legal sa platim pentru instruirea arbitrilor VAR
Adunare Generală la LPF! Ședința s-a terminat! Cluburile au discutat despre implementarea sistemului VAR în Liga 1. Urmează declarații. FOTO: Fanatik
ADVERTISEMENT

Pe 4 martie s-a discutat, în cadrul unei Adunări Generale a Ligii Profesioniste de Fotbal, cu toți reprezentanții cluburilor, posibilitatea implementării sistemului VAR în Liga 1.

LPF se adresează TAS pentru a media conflictul cu FRF

UPDATE 4 martie, ora 16:26 / Reprezentanții cluburilor din Liga 1 au hotărât în cadrul Adunării Generale de azi de la sediul LPF să se adrese Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne pentru a fi mediat conflictul cu FRF pe tema arbitrajului video.

ADVERTISEMENT

„Această întâmpinare către TAS e mai mult o întrebare prin care dorim să aflăm în mod clar dacă LPF ar putea legal sau nu să susțină financiar un asemenea proiect, din moment ce nu are în structurile ei de subordine Comisia Centrală a Arbitrilor”, a declarat Cătălin Anton, președintele lui FC Botoșani.


UPDATE 4 martie, ora 15:41 / În încheiere, Gino Iorgulescu a discutat și despre Cosmin Olăroiu, fostul său antrenor de la FC Național.

ADVERTISEMENT

„Olăroiu a avut ghinionul să se ducă la o echipă(n.r. – Jiangsu) la care patronul a fost implicat în niște afaceri dubioase. Patronul a dispărut, situația e grea și la Inter, jucătorii de acolo nu sunt plătiți. El și-a reziliat contractul, urmează să meargă la TAS să-și ceară banii. Chinezii au lichidat tot. Oli are mai multe oferte, dar nu le poate da curs pentru că mai întâi trebuie să încerce să-și ia banii”, a adăugat președintele Ligii.


UPDATE 4 martie, ora 15:39 / Gino Iorgulescu a susținut cu tărie că nu și-a dorit să îl cheme la întrunirea de astăzi și pe președintele FRF Răzvan Burleanu.

ADVERTISEMENT

„De ce să-l sun pe Burleanu? De ce să-l invit la această întâlnire? N-am vrut să-l chem. Nici ei nu m-au chemat acolo”, a declarat președintele LPF.


UPDATE 4 martie, ora 15:34 / „Am avut o prezentare din partea unei firme care a lucrat cu NBA și NFL pentru revenirea spectatorilor pe stadioane. Firma strânge date ca să se asigure că se respectă toate măsurile. Vom propune Mininsterul Sanatății ca din play-off, play-out să ne permită revenirea suporterilor pe stadioane.

ADVERTISEMENT

Dacă acceptăm spectatori străini pentru Euro 2021, cred că vor permite și românilor să meargă la meciurile interne. Costul lunar este unul mic, nu vom recurge la cluburi pentru a finanța acea platformă. Există pierderi în rândul cluburilor cu mulți suporteri”, a declarat secretarul general al LPF.


UPDATE 4 martie, ora 15:30 / „Arbitrajul e deplorabil. Sunt multe meciuri cu greșeli mari, care au viciat rezultate. Se plătesc bani mulți, iar serviciile sunt proaste. Nu mă gândesc la interese, poate asta le e valoarea. Nici nu se iau măsurile cele mai drastice din partea CCA. Nu mă pronunț despre o schimbare la CCA, dar arbitrajele lasă de dorit.

Cluburile aduc prea mulți jucători străini care nu se ridică peste valoarea celor români, nu sunt jucători decisivi. Sunt mulți pentru că sunt probabil mai ieftini. Am discutat și problema terenurilor și o să vedem ce măsuri o să putem lua pentru licențiere. Măsurile de la licențiere nu sunt respectate”, a afirmat președintele LPF.


UPDATE 4 martie, ora 15:26 / „Nu ne-a interesat niciodată cum sunt cheltuiți cei 550.000 de euro pentru pregătirea arbitrilor, noi ne dorim doar să fie pregătiți. Le-am spus cluburilor că niște sume trebuie să și le asume. Este vorba în plus de cei doi arbitri din camera VAR, plus asistentul tehnic care se ocupă de tot acest serviciu. Este vorba de sute de mii de ore. Proiectul VAR include o evaluare permanentă, ceea ce înseamnă cheltuieli anuale cu acest proces. Cei 550.000 de euro țin doar de pregătirea inițială a arbitrilor”, a adăugat Avram.


UPDATE 4 martie, ora 15:18 /  „Am transmis clar cluburilor că nu ne putem asuma niște împrumuturi care sunt mai presus de lege. Nu vom face așa ceva. Noi și cele 16 cluburi suntem victime ale arbitrajului, pentru că scade credibilitatea competiției. Nu vom face nimic care este în afara legilor și regulamentelor. Am vorbit și cu alte ligi și ni s-a transmis că peste tot federațiile se ocupă de pregătirea arbitrilor”, a adăugat secretarul general al LPF.


UPDATE 4 martie, ora 15:15 / „Miza relației reci probabil e la dânșii. Eu nu am vrut decât să se respete legile și Regulamentul. Domnul Burleanu nu m-a invitat la două ședințe de Comitet Executiv ale FRF. M-a chemat la Federație, mă prezint la dânsul, că e mai mare decât mine în vârstă. O să mă duc cu domnul Orlando Nicoară să vorbim cu Burleanu, domnul Orlando vrea să fie mediator. Nu are de ce să ceară cotă parte din drepturile TV, pentru că el vorbește mereu de solidaritate, dar solidaritatea se face în ambele sensuri”, a mai spus președintele Ligii, Gino Iorgulescu.


UPDATE 4 martie, ora 15:13 / „Mai sunt disponibili bani pe platforma FIFA Forward 2.0 pentru a fi accesați de FRF. În ceea ce privește sprijinul financiar al FRF printr-un eventual împrumut, nu se poate face. Ar fi nelegal, din moment ce nu avem în partea noastră de atribuții arbitrajele. Cluburile din Liga 1 nu pot vota să acorde un sprijin financiar, nu pot vota împotriva unor norme imperative”, a declarat Justin Ștefan.


UPDATE 4 martie, ora 15:11 / „Școlarizarea arbitrilor durează cel puțin 6 luni. Dacă deblocăm situația, abia în 6-8 luni putem folosi VAR. Dacă primim o derogare, poate în play-off putem folosi acele două brigăzi de arbitri acreditate. Dacă nu se poate, așteptăm 6-8 luni.

Dacă FRF nu are bani, înseamnă că va trebui să mai amânăm implementarea VAR. Sper să aibă bani, pentru că au luat de la UEFA și FIFA. Dacă nu are bani, de ce nu a spus domnul Burleanu de la început? Poate se împrumută. S-a luat în discuție ca echipele să plătească, dar nu putem să ne angajăm noi Liga să plătim în fiecare an în locul FRF. Ei ar plăti în locul nostru? Acum 3 ani, aveam o convenție cu Federația să luăm 30% de la comisii, dar în ultimii 3 ani nu s-a mai semnat. Poate folosesc banii de acolo. Majoritatea cluburilor nu ar vrea să se implice financiar în locul FRF”, a mai spus Gino Iorgulescu.


UPDATE 4 martie, ora 15:06 / „Proiectul VAR se împarte în două: partea tehnică și partea de arbitraj, aceasta fiind apanajul celor de la Federație. Nu vrem să luăm la Ligă nimic din tot ce înseamnă arbitrajul. FIFA ne permite să folosim VAR pentru că avem două stadioane omologate în acest sens și două brigăzi de arbitri care pot conduce astfel de meciuri. Este vorba de brigada lui Hațegan și de cea a lui Kovacs”, a declarat Marius Avram, care se va ocupa din partea LPF de implementarea VAR în Liga 1.


UPDATE 4 martie, ora 15:00 / Justin Ștefan anunță că 2 mașini VAR complet echipate pot fi folosite în orice moment.

„Potrivit regulilor, există o sarcină pentru fiecare parte. LPF trebuie să aducă sistemul, iar FRF trebuie să pregătească arbitrii. LPF nu și-a dorit niciodată să conducă acest proiect și nu am pus nicio condiție să avem un manager de proiect în pregătirea arbitrilor. FRF, prin domnul Deaconu, să se ocupe de pregătirea arbitrilor, iar LPF, prin domnul Pongracz și mai nou prin domnul Avram, să se ocupe de partea de integrare. Avem 4 mașini care pot furniza sistemul VAR din acest moment. 2 complet echipate, și mai avem în plan să mai aducem 2 astfel de mașini. Cheltuielile cu arbitrii trebuie să le suporte cei care se ocupă de instruirea arbitrilor, respectiv FRF. Săptămâna viitoare va exista o reuniune cu FRF în care se vor discuta toate aspectele pentru implementarea sistemului”, a declarat Justin Ștefan.


UPDATE 4 martie, ora 14:54 / A început conferința de presă! Gino Iorgulescu, Justin Ștefan și Marius Avram, care este VAR project manager al LPF, oferă declarații. Președintele Ligii a afirmat că, în urma întrunirii, s-a decis ca LPF, FRF și deținătorul de drepturi TV să aibă o întâlnire săptămâna viitoare, în trei, pentru rezolva problema sistemului de arbitraj video.

„A fost o întrunire a LPF, în care am vrut să informăm ce se întâmplă cu sistemul VAR, sunt foarte multe speculații și am vrut să lămurim cu cluburile în ce situație suntem. Am tras concluzia să mai facem un drum la FRF, pentru o întâlnire cu reprezentantul drepturilor TV și cu domnul Burleanu, pentru a debloca această situație”, a declarat Iorgulescu.


UPDATE 4 martie, ora 14:35 / Ședința Adunării Generale s-a terminat! Urmează conferința de presă la care vor fi prezenți Gino Iorgulescu, Justin Ștefan și Marius Avram. În loc de o oră, așa cum era anunțat inițial, întâlnirea a durat două ore și jumătate.


UPDATE 4 martie, ora 14:18 / La finalul ședinței Adunării Generale, la conferința de presă vor vorbi președintele LPF Gino Iorgulescu și secretarul general al Ligii Justin Ștefan.


UPDATE 4 martie, ora 13:56 / Tensiune crește în sala de ședințe în care are loc Adunarea Generală a LPF. Conform FANATIK, din sală se aud urlete.


UPDATE 4 martie, ora 13:51 / Directorul de comunicare al LPF, Marius Mitran, a ieșit și a transmis că a încercat să ia legătura cu Justin Ștefan: „I-am scris domnului secretar general și nici măcar nu mi-a dat seen. I-am dat mesaj pe Whats app”, a spus Mitran.


UPDATE 4 martie, ora 13:43 / Din informațiile FANATIK, în sala de ședințe au loc discuții aprinse legate de plata sistemului de video arbitraj. Ședința se prelungește.


UPDATE 4 martie, ora 13:08 / Ședința Adunării Generale se prelungește! Conferința de presă care trebuia sa aibă loc la ora 13:00 va întârzia.


UPDATE 4 martie, ora 12:45 / FANATIK așteaptă în sala de conferințe finalul Adunării Generale. Conferința de presă ar trebui să înceapă la ora 13:00.


UPDATE 4 martie, ora 12:15 / Ultimul ajuns la sediul LPF este reprezentantul lui FC Voluntari, Bogdan Bălănescu. La finalul Adunării Generale va avea loc o conferință de presă.


UPDATE 4 martie, ora 11:55 / Oficialii cluburilor din Liga 1 au ajuns la sediul LPF. FCSB e reprezentată de Valeriu Argăseală, U Craiova de Sorin Cârțu, Dinamo de Constantin Eftimescu și Astra Giurgiu de Dănuț Coman. Cornel Sfaițer reprezintă Sepsi, Ciprian Paraschiv Poli Iași, Marcel Ghergu Chindia, iar Cristian Bivolaru Viitorul. Ședința începe la ora 12:00.


ȘTIRE INIȚIALĂ 3 martie, ora 23:45 /

Au existat numeroase controverse în ultima perioadă, ba chiar mai mult de atât, s-a declanșat un război în toată regula între FRF și LPF, cu Răzvan Burleanu care îi acuza pe cei de la Liga Profesionistă că vor să tranzacționeze arbitrajul în interesul unui club.

De cealaltă parte, Justin Ștefan, secretarul general al LPF, a ieșit la atac cu un document conform căruia FRF putea să acceseze bani pentru implementarea VAR încă din 2019.

Implementarea VAR-ului în Liga 1, discutată în Adunarea Generală la LPF

Mai mulți conducători de cluburi au anunțat că sunt dispuși să pună bani pentru implementarea sistemului VAR în România, însă sunt voci care spun că declarațiile multor conducători sunt doar de fațadă și că de fapt nu își doresc introducerea arbitrajului video.

În orice caz, în acest sezon competițional cu siguranță nu vom beneficia de sistemul VAR. Totodată, există și contestatari ai implementării sistemului, precum Ion Crăciunescu:

„Nu știu dacă e o soluție să se introducă VAR-ul cât mai repede în România, o să ajungem să jucăm meciurile la ecran. La noi când o să se bage VAR o să fie o nebunie.

O să stea arbitrii numai cu nasul în ecran. O să fie ca la turci, când meci de meci sunt vreo 8-9 minute de prelungiri”.

Sorin Cârțu, președintele Universității Craiova, a lansat un atac nemilos la adresa președintelui Federației Române de Fotbal și a secretarului general al LPF, pe care îi acuză că nu cunosc fenomenul fotbalistic.

”Eu la viața mea am fost dușmanul arbitrilor. Le-am sesizat prostiile pe care le fac. Problema VAR-ului e stringentă. Suntem totuși o țară cu tradiție în fotbal, ne compară acum, din păcate cu Surinam, cu Bangladesh.

Egiptul are VAR și tu, cu atâtea pretenții și atâtea fițe, ne cramponăm că e vorba de 400.000 de euro, de 300 sau 200… Așa e când conduc oameni care n-au jucat fotbal. Răzvan Burleanu a jucat fotbal? Justin Ștefan a jucat? Unde au jucat ăștia?”, a spus Cârțu pentru Prosport.

„Văd că cei de la Craiova s-au răzgândit!”

Basarab Panduru a vorbit despre subiectul introducerii VAR-ului în Liga 1, iar acesta a trimis o „săgeată” către Craiova: „Eu cred că echipele nu vor să se bage VAR-ul în Liga 1.

Indiferent ce se declară, că toată lumea vrea VAR, eu cred că nu toate echipele vor introducerea VAR-ului, asta îmi lasă impresia”.

„Da, îi dau dreptate lui Cârțu, e om de fotbal, știe bine ce zice, dar acum un an sau doi ani când a fost întrebată, Craiova s-a abținut în a da un răspins, dar și în a da bani.

Multe echipe au anunțat că sunt dispuse să dea bani. Văd că și Craiova vrea să dea banii acum, înainte nu voiau, dar acum s-au răzgândit”, a mai spus Basarab Panduru la TV TelekomSport.

ADVERTISEMENT