Fotbal intern

Prezentarea adversarelor României în preliminariile Euro 2020! Toate detaliile grupei

02.12.2018 | 14:46
Prezentarea adversarelor Romaniei in preliminariile Euro 2020 Toate detaliile grupei
Echipa națională a României își află adversarele pe care le va întâlni în preliminariile Euro 2020

Echipa națională a României și-a aflat duminică adversarele pe care le va întâlni în preliminariile Campionatului European din 2020, al cărui turneul final se va desfășura în toată Europa. Patru dintre întâlnirile de la Euro 2020, trei din faza grupelor și una din optimile de finală, se vor disputa și la București, pe Arena Națională.


UPDATE, ora 14:48 / România și Malta nu s-au mai întâlnit până acum. Trupa pregătită de Raymond Farrugia a terminat pe ultimul loc în grupa din Liga Națiunilor cu Kosovo, Azerbaidjan și Insulele Feroe, reușind doar trei remize. Cei mai cunoscuți jucători sunt frații Zach și Rowen Muscat, fundașul Andrei Agius, mijlocașul Andre Schembri și atacantul Michael Mifsud.


UPDATE, ora 14:40 / Insulele Feroe nu pare să reprezinte un pericol pentru România, mai ales că ”tricolorii” au câștigat toate cele șase întâlni directe. Ultimele două meciuri au fost în preliminariile Euro 2016: 1-0 la Ploiești și 3-0 la Torshavn. Feroe a terminat pe locul 3 în grupa din Liga Națiunilor, după Kosovo și Azerbaidjan. Cei mai importanți jucători pe care îi are selecționerul danez Lars Christian Olsen sunt fundașul Rogvi Asmundur Baldvinsson, mijlocașul Joan Simun Edmundsson și fostul jucător de la Dinamo București, Kaj Leo Bartalsstovu.


UPDATE, ora 14:29 / Marele atu al reprezentativei Norvegiei îl reprezintă selecționerul suedez Lars Lagerback. Nordicii nu au mai fost la un turneul final major de la Euro 2000, dar în această toamnă și-au câștigat grupa de Liga Națiunilor trecând de Bulgaria, Cipru și Slovenia. Norvegienii au șansa să meargă la Euro 2020 dacă vor câștiga grupa finală a Nations League în care vor întâlni Scoția, Finlanda și Serbia. Lipsa performanțelor din ultima perioadă i-au făcut pe oficialii federației să naturalizeze câțiva jucători precum frații Tarik și Mohamed Elyounoussi. Printre jucătorii cei mai importanți se află fundașii Haitam Aleesami și Omar Elabdellaoui, mijlocașul Martin Odegaard și atacantul Ola Kamara. România și Norvegia s-au întâlnit de 11 ori, ”tricolorii” câștigând de patru ori, norvegienii de două ori, iar cinci meciuri s-au încheiat la egalitate. Ultimele meciuri directe au avut loc în preliminariile Euro 2004: 0-1 la București și 1-1 la Oslo (gol Ganea).


UPDATE, ora 14:20 / Din urna a doua valorică România a picat cu Suedia, o formație care a ajuns până în sferturile de finală al Campionatului Mondial din Rusia, după ce la baraj reușiseră să treacă de Italia. În Liga Națiunilor, suedezii au câștigat grupa cu Rusia și Turcia și au șansa de ajunge la Euro 2020 dacă se vor impune în turneul final al acestei competiții în care se vor bate cu Ucraina, Bosnia Herțegovina și Danemarca. Deși nu mai are vedete de prim-plan după retragerea lui Zlatan Ibrahimovic, selecționerul Janne Andersson se bazează pe câțiva jucători de calitate precum portarul Robin Olsen (AS Roma), fundașii Andreas Geanqvist (Helsingborg), și Victor Lideloff (Manchester United), mijlocașii Victor Claesson (FK Krasnodar) și Albin Ekdal (Sampdoria Genova) și atacantul Marcus Berg (Al Ain). În cele 10 meciuri directe, Suedia are cinci victorii, România trei, iar două partide s-au încheiat la egalitate. Ultimul meci direct a avut loc în martie, la Craiova, atunci când ”tricolorii” s-au impus cu 1-0 prin golul marcat de Dorin Rotariu. Ultima întâlnire oficială este celebrul sfert de finală de la World Cup 1994, când ”Generația de Aur” a pierdut la loviturile de departajare.


UPDATE, ora 13:57 / Spania este de departe cel mai puternic adversar pe care România îl va întâlni în preliminarii. Condusă în acest moment de fostul tehnician al Barcelonei, Luis Enrique, Spania are în palmares sunt titlu mondial în 2010 și trei europene în 1964, 2008 și 2012. După eșecul înregistrat la CM 2018, când ibericii au părăsit competiția în optimi, ibericii l-au demis pe Fernando Hierro și l-au numit pe Luis Enrique care a întinerit considerabil lotul. Spania a terminat pe locul secund în grupa din Liga Națiunilor, după Anglia. În acest moment, 11-le ideal al Spaniei este următorul: De Gea – Carvajal, Sergio Ramos, Inigo Martinez, Jordi Alba – Saul, Busquets, Asensio – Rodrigo, Morata, Isco. Deși este o forță a fotbalului european, România stă foarte bine în meciurile directe cu Spania: cinci victorii, șase remize și cinci înfrângeri. ”Tricolorii” nu au pierdut în ultimele trei meciuri, toate amicale: 1-1 în 1997 la Palma de Mallorca, 1-0 în 2006 la Ramon de Carranza (gol Marica) și 0-0 în 2016 pe Cluj Arena. Ultimul joc oficial a avut la la Euro 96, atunci câns spaniolii s-au impus cu 2-1.


UPDATE, ora 13:51 / ”Tricolorii” nu au avut șansă la tragerea la sorți și au ajuns într-o grupă extrem de dificilă din care mai fac parte fosta campioană mondială și europeană Spania, Suedia, care a lăsat acasă Italia la CM 2018, Norvegia, Insulele Feroe și Malta. La turneul final se califică formațiile clasate pe primele două locuri. Programul întâlnirilor urmează să fie stabilit la Dublin de oficialiicelor șase federații. Pe lângă președintele FRF, Răzvan Burleanu, și selecționerul Cosmin Contra, la tragerea la sorți de la Dublin a fost prezentă și Gabriela Firea, primarul Capitalei, deoarece Arena Națională va găzdui meciuri de la Euro 2020.


”Tricolorii” au încheiat pe poziția secundă, după reprezentativa Serbiei, grupa din Liga Națiunilor și au fost în urna a patra valorică la tragerea la sorți de la Dublin. Din această cauză, elevii lui Cosmin Contra au parte de adversari extrem de dificili.

Nicolae Stanciu în acțiune, urmărit de Alin Toșca, în meciul Muntenegru - România din Liga Națiunilor
Nicolae Stanciu în acțiune, urmărit de Alin Toșca, în meciul Muntenegru – România din Liga Națiunilor

România, adversari dificili în preliminariile Euro 2020

Echipa națională a României a urcat două poziții până pe locul 24 în clasamentul FIFA, dar ar putea pica într-o grupă dificilă cu adversari foarte puternic în preliminariile Campionatului European din 2020. Înainte de trangerea la sorți, selecționerul Cosmin Contra și-a ales grupa pe care ar vrea să o aibă: Polonia, Austria, Irlanda de Nord, Gibraltar şi San Marino.

Oficialii forului continental au luat mai multe decizii care vor ”afecta” tragerea la sorți de la Dublin. Astfel, într-o grupă nu pot fi mai mult de două echipe care organizează meciuri de la turneul final, în speță Azerbaijan, Danemarca, Anglia, Germania, Ungaria, Italia, Olanda, Irlanda, România, Rusia, Scoția și Spania. Următoarele perechi de echipe nu vor fi repartizate în aceeași grupă din cauza conflictelor politice: Armenia – Azerbaijan, Gibraltar – Spania, Kosovo – Bosnia Herțegovina, Kosovo – Serbia și Ucraina – Rusia.

Cele șase urne valorice în care UEFA a împărțit formațiile arată astfel:

  • URNA 1: Elveţia, Portugalia, Olanda, Anglia, Belgia, Franţa, Spania, Italia, Croaţia, Polonia;
  • URNA 2: Germania, Islanda, Bosnia, Ucraina, Danemarca, Suedia, Rusia, Austria, Ţara Galilor, Cehia;
  • URNA 3: Slovacia, Turcia, Irlanda, Irlanda de Nord, Scoţia, Norvegia, Serbia, Finlanda, Bulgaria, Israel;
  • URNA 4: Ungaria, România, Grecia, Albania, Muntenegru, Cipru, Estonia, Slovenia, Lituania, Georgia;
  • URNA 5: Macedonia, Kosovo, Belarus, Luxemburg, Armenia, Azerbaidjan, Kazahstan, Moldova, Gibraltar, Feroe;
  • URNA 6: Letonia, Liechtenstein, Andorra, Malta, San Marino.