ADVERTISEMENT
News

AEP a lansat site-ul pe care românii din Diaspora se pot preînregistra pentru votul de la prezidențiale. Cum funcționează

Autor: Alexa Serdan | 09.07.2019 | 20:18
AEP a lansat site-ul pe care românii din Diaspora se pot preînregistra pentru votul de la prezidențiale. Cum funcționează
Românii din străinatate pot vota la o sectie sau prin corespondență Sursa foto: ziarulclujean.ro

Autoritatea Electorală Permanentă a lansat în cursul zilei de marți o platformă online unde românii stabiliți în străinătate se pot preînregistra pentru a vota la alegerile prezidențiale din toamnă. Site-ul votstrainatate.ro le oferă românilor din Diaspora șansa de a vota la o secție din străinătate sau prin corespondență. 

ADVERTISEMENT

AEP a lansat un site unde românii din Diaspora se pot preînregistra pentru alegerile prezidențiale

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a lansat marți site-ul votstrainatate.ro unde românii care locuiesc în afara granițelor țării se pot preînregistra  pentru a vota la alegerile prezidențiale. Cetățenii români care doresc să voteze în străinătate trebuie să facă o cerere pe platforma online a AEP. Cererea trebuie să conțină țara și localitatea de unde se va face votul. Ulterior, cetățenii români stabiliți în Diaspora vor fi înscriși pe lista electorală permanentă cu opțiunea pe care au solicitat-o.

Românii din Diaspora au două variante de vot: la o secție de votare din străinătate sau prin corespondență. „Pe această platformă veţi găsi cele două variante pentru cetăţenii români care se află în străinătate, în primul rând preînregistrarea pentru secţia de votare şi preînregistrarea pentru a cere vot prin corespondenţă”, a declarat preşedintele AEP, Florin Mitulețu-Buică, conform libertatea.ro.

ADVERTISEMENT

„Le fel la votul prin corespondenţă, cetăţeanul are posibilitatea să ceară vot prin corespondenţă, va primi toate documentele, fiind înscris în lista electorală permanentă. Aceste două informaţii, fie că e la secţia de votare, fie că e la votul prin corespondenţă, nu vor fi înregistrate în registrul electoral la cunoştinţa autorităţilor publice locale din ţară.”, a completat preşedintele AEP.

Românii din străinatate pot vota la o sectie sau prin corespondență
AEP a lansat o platformă online unde românii din Diaspora se pot preînregistra pentru a vota la alegerile prezidențiale
Sursa foto: votstrainatate.ro

Românii din Diapora nu vor mai sta la cozi pentru a vota la alegerile prezidențiale

„Platforma aceasta va fi operaţională din momentul promulgării de către preşedintele României a legii privind modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală. Noi suntem pregătiţi să preînregistrăm toţi cetăţenii care vor să voteze”, a încheiat Florin Mitulețu-Buică.

ADVERTISEMENT

Inițiativa legislativă a trecut la Parlament și urmează să fie promulgată. Data limită pentru promulgare este 17 octombrie. Compania Naţională Poşta Română va trebuie să expedieze plicurile care conțin documentația pentru votul prin corepondență. Așadar, românii din străinătate vor putea vota la alegerile prezidențiale în data de 10 noiembrie, respectiv 24 noiembrie.

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!